WItam,
korzystam od dłuższego czasu z wideodzwonka LSC Smart ze sklepu Action (Tuya) i generalnie jestem zadowolony, bo wystawia strumień rtsp itd, ale pytanie mam czy komuś udało się skutecznie odebrać sygnał wciśnięcia dzwonka?
Integracja TUYA nie wystawia encji/sensora wciśnięcia przycisku dzwonka, a do wideodzwonka można dokupić dedykowany GONG, który komunikuje się wideodzwonkiem radiowo RF433, więc sam dzwonek sygnał napewno wysyła.
Zdobądź i podeślij instrukcję do tego dzwonka to zobaczymy co można z tym zrobić.
Jeśli już jest w wideo-dzonku nadajnik radiowy, to można spróbować odczytać sygnał z eteru.
np. za pomocą projektu rtl_433 - sprzętowo to z DVB-T dongle pod USB.
Od tego bym zaczął. Ale nie ma pewności, że jest w tym sprzęcie LSC nadajnik.
Nadajnik jest na pewno, gdyż wideodzwonek fabrycznie nie ma gongu. Dokupuje się osobny gong fabrycznie niesparowany i paruje się go z poziomu ustawień wideodzwonka w apliakcji Tuya i przycisku na obudowie gongu.
Instrukcja z pudełka pokazuje dokładnie to co wyżej opisałem.
Sam gong nie jest urządzeniem niezależnym (widocznym w tuya) i działa tylko jako gon po fizycznym wciśnięciu przycisku na wideodzwonku.
Sam gong ma na obudowie naklejkę nawet RF433,92MHz
Przy tej technologii RF jest spore prawdopodobieństwo, że komunikacja nie jest szyfrowana. A nawet jak by była to odczytasz jakieś dane, które pozwolą zidentyfikować fakt nadania komunikatu. To już wystarcza do wykorzystania jako sensor w HA. Przy okazji uruchomienia rtl_433 możesz uzyskać też dane z np stacji pogodowej sąsiadów. Moim zdaniem, poluj na taniego dongla DVB-T z obsługą rtl_433.
Sprawdzone modele to na przykład Not Only TV LV5TDELUX (koniecznie Delux na OLX za 30PLN +KW).
Uruchomiłem RTL_433 na tunerze i faktycznie wyłapał mi automatycznie jakiś czujnki temp na 433Mhz, ale niestety nie wyłapałem sygnału z dzwonka
Dzisiaj jeszcze będę testował Sonoffa RF Bridge z Tasmotą i zoabczymy co z tego wyjdzie