Wideodomofon Eura - Tuya

Hej zastanawiam sie nad kupnem wideodomofonu, mam aktualnie polaczenie po 4 żyłach wiec nie chce ciągnąć nowego kabla wiec mam możliwości ograniczone.

Znalazłem taki tani Eura:
https://www.eura-tech.eu/wideodomofon-eura-vdp-42a3-gamma-bialy-7-wifi-otwieranie-2-wejsc-czytnik-zblizeniowy-ahd-tuya,3,363,1931

Teoretycznie ma WiFi i mozna tym sterowac z aplikacji Tuya pytanie czy ktos miał z tym doczynienia bo zostanawiam sie czy mozna to wpakować jakos do HA, wykorzystac stram z camery i obsługiwać elektrozaczepy z HA a nie z Aplikacji Tuya na telefonie.

To jest analogowy wideodomofon więc

nie ma żadnego streama z kamery (jest za to sygnał composite video AHD, przesyłany w dość kontrowersyjny sposób przewodem nieekranowanym, więc jeśli umiesz z tego zrobić użytek…)

Tu można wystrugać jakieś DIY np. na bazie ESPHome i nieco zmodyfikować monitor (tj. na bezczelnego zwierać zaciski przycisku przekaźnikiem lub tranzystorem).
Aha i NIE elektrozaczepy, tylko jeden elektrozaczep (bo można podłączyć tylko 1 choć na różne sposoby).

OFF TOPIC natomiast sama strona firmy to sprzedającej jest popisem jak można spartolić stronę internetową… więc 3x bym się zastanowił czy tam cokolwiek kupować, skoro to takiej klasy specjaliści.

(mam na myśli blurowanie zawartości w zależności od położenia kursora…)

@szopen Ale skoro jest mozliwosc sterowania przez aplikacje, czyli jakis przetwoarnik analogowo cyfrowy musi byc i wyjscie wysylane jest jakos do aplikacji Tuya

Ew. czy cos innego moze polecasz ? Przegladałem forum ale wiekszosc rozwiazania DYI a ja bym chcial kupic cos gotowego co moge podlaczyc

Kup, przetestuj, opowiesz. Zajrzałem do dokumentacji i jest to stary analogowy wideodomofon, możliwe, że zmodernizowano w nim tylko monitorek, ale sam się trzymam z daleka na ile się da od wszystkiego co opiera się na technologii Tuya.

Znalazłem jeszcze cos niby HIKVision :stuck_out_tongue:

Niby podobne ale skoro to cos ala hikvision to chyba powinno sie dac stream sciagnac do HA