Wideodomofon po raz kolejny

Cześć.
W większości mam u siebie ekosystem zigbee i sprawuje się bdb. Przyszła pora na wideodomofon i nie do końca wiem jak to ugryźć.
Z wymagań:

  • zasilany 230V - tylko taki kabel mam dociągnięty do furtki
  • musi łączyć się po wifi do sieci
  • musi obsługiwać elektrozaczep
  • musi obsługiwać “monitor” - tablet czy dedykowany

Zastanawiam się czy budować taki zestaw i wieszać fire-hd w korytarzu na stałe + dzwonek z kamerą i przekaźnik czy użyć gotowego zestawu.
Pewnie nie jeden z was to przechodził, więc chętnie dowiem się jakie macie doświadczenie.
Nie mam opcji ciągnięcia skrętki do bramy na ten moment.

Z góry dzięki za odp.

Nic nie piszesz o budżecie więc zaproponuje dość drogi zestaw ale warty swojej ceny (całość ok 3tyś).
Jako bramofon:

Jako intercom:

Wady:

  • cena
  • brak WiFi i trasmisję trzeba zrobić po kablu zasilającym przez powerline
  • przy furtce wymagana jest dodatkowa “puszka” na zasilacz i powerline.
  • kamera nie posiada doświetlacza

Zalety:

  • jakość wykonania (odporne na warunki atmosferyczne i narażenia mechaniczne)
  • dobra kamera, która w sieci widziana jest jako kamera IP
  • otwarte API daje możliwość łatwej integracji
  • czytnik RFID
  • 2 wej alarmowe i 2 wyjścia sterujące ( możliwość sterowania bramy wjazdowej)
  • działa jako telefon SIP lub (i) direct IP
  • dostępna aplikacja na telefon

Resztę doczytasz w linkach, w razie pytań służę pomocą.
Taki zestaw działa u mnie bezawaryjnie kilka lat.

Dzięki.
No tak - zapomniałem wspomnieć o budżecie - nie jest on z gumy i w sumie mógł bym sobie pozwolić na wymieniony przez Ciebie sprzęt ale raczej myślałem o czymś w okolicach 1000 PLN, problem raczej widzę w tym iż wolał bym nie dokładać skrzynki z powerline itp na dworzu - już mam kilka przekaników na zigbee na dworzu i czekam na testy zimą “czy nie je*****” jak u Andrzeja.

Plan przez chwilę był taki:

  • wideodomofon IP - łączący się po Wifi, zasilany z 230V
  • monitor systemowy do niego w korytarzu
  • możliwość odbierania na telefonie
  • Amaon Fire HD 10" - jako dodatkowy monitor na piętrze/w salonie - w przyszłości

Zdaje mi się, że Hikvision ma coś takiego w ofercie - tylko nie wiem jak dobre/badziewne to jest.

Z powodu elektrozaczepu tak czy inaczej Cię to czeka. Gdzieś ten zasilacz musisz schować :wink:

Czytaj uważnie Wifi jest ale tylko do panela. Nie jestem do końca obeznany w asortymencie, ale z transmisją po WiFi może być problem. Przynajmniej był w momencie gdy instalowałem swój.

Akurat zasilacz 12V wejdzie mi w słupek od furtki, gdzie będzie zimno i wilgotno i liczę się z jego wymianą za 1-2 lata. PowerLine nie koniecznie musi to tak dobrze znieść - akurat przetestowane z innym sprzętem sieciowym.
Co do transmisji wifi to nie chcę wklejać linka, ale możesz sobie zerknąć na Hikvision DS-KIS603-P - on obsługuję Domofon ← → Wifi ← → Monitor i chyba nic innego nie znajdę. Jako alternatywę mogę zmontować:

  • wideodomofon wifi
  • tablet
  • przekaźnik zigbee do elektrozaczepu

ale sądzę, że będzie masa problemów z zgraniem tego by “ładnie” chodziło.

Poczytałem instrukcje - wygląda bardzo dobrze :+1: …ehh pewnie teraz bym go kupił

Hikvision DS-KV6113-WPE1(B)
zasilacz i tak musisz dać i tak do elektrozaczepu więc zasilisz też nim stację.
ten model działa na wifi ale mówią że trzeba mieć dobry zasięg poszukaj na filmikach yt.
działa bez monitora w domu, w sensie dzwoni na aplikację, ale monitor dedykowany też można wtedy działa i tak i tak

Ten sam jest w zestawie KIS603 więc kupując jako zestaw wyjdzie chyba taniej.

faktycznie :wink: , nie znałem takich zestawów

Dziękuję Panowie - czyli wybór padł. Pewnie za 1-2 tyg. zrobię update jak poszło :wink:

Update miał być po 2 tygodniach a jest po 3 miesiącach. Niestety nie udało mi się skonfigurować w pełni poprawnie zestawu. Jest tam straszny bubel w oprogramowaniu, a mianowicie ustawia się osobno IP dla obu kart sieciowych, niestety bramy nie idzie ustawić dla połączenia WIFI. Obie karty po stronie urządzenia pracują w bridge mode i po 2 tygodniach walki oddałem go na reklamację. Gdzieś mam długie pismo reklamacyjne - jak kogoś interesują szczegóły techniczne to mogę poszukać i podrzucić na PW…

Może mam poglądy dotyczące konfiguracji sieci z XIX wieku, ale nie rozumiem czemu oba interfejsy w bridge przeszkadzają (z tego co jak dotąd zdążyłem zauważyć to jest powszechnie stosowania konfiguracja w różnych urządzeniach wyposażonych w 2 interfejsy zamiast jednego, a jak podejrzewam jest związana z ograniczeniami zastosowanych chipsetów).

Negatywna recenzja to też recenzja, więc skoro walczyłeś z reklamacją to byłoby miło gdybyś się szczegółami technicznymi podzielił publicznie (a nie na PW) - może to komuś ułatwi podjęcie decyzji choćby o zakupie, bądź raczej rezygnacji z niego.

OK to trochę szczegółów byś miał wgląd w sytuację. Nie mam teraz pisma reklamacyjnego pod ręką więc ciężko mi wszystkie szczegóły techniczne przywołać, ale powiedzmy, że jakieś tam doświadczenie z sieciami mam większe niż przeciętny użytkownik. NADMIENIAM, ŻE PROBLEM BYŁ NATURY HARDWARE W MOIM ZESTAWIE - INNE MOGĄ DZIAŁAĆ OK, ALE JA NIE MIAŁEM JUŻ SIŁY DO TEGO
Kilka szczegółów dot. mojego zestawu:

  1. Hikvision ma teraz serwis w Holandii - uznali, że problem występował w którymś wadliwym chipsecie i mógł bym sobie z nim walczyć do końca świata i bym tego nie skonfigurował by działało to poprawnie (niestety nie mam spisanej rewizji sprzętu by ostrzec was, który to miał taki problem) - ale coś tam znalazłem co było z nim nie tak.
  2. Adresacja na samym ethernet, dopóki nie odpaliło się w bridge karty wifi działała bez problemu
  3. Gdy sobie na iptables ponaprawiałem pakiety w komunikacji z wifi to też udało mi się zmusić zestaw do poprawnego działania - niestety mało to przyjazne rozwiązanie i raczej nie akceptowalne

Opis problemu:

  1. Urządzenie standardowo przychodzi z jakąś tam adresacją (nie pamiętam dokładnie)
  2. Podpinasz urządzenia i widzą się pięknie w sieci, tak więc przechodzisz proces konfiguracyjny, w którym na urządzeniu włączasz sobie DHCP lub zmieniasz adresację na jaką Ci tam pasuje.
  3. Urządzenie działa poprawnie - jak przejrzysz pakiety w ethercap to wszystko się zgadza
  4. Przystępujesz do konfiguracji wifi - no, ale masz zaadresowaną karty monitora i dzwonka na adresach x.x.x.1 i x.x.x.2 tak więc logiczne jest to, że musisz zaadresować to na innych adresach - bo konfliktu adresacji być nie może, więc adresujesz to na x.x.x.3 i x.x.x.4
  5. no i teraz przechodzimy do problemu - urządzenie po wifi z odpiętym lan jest widoczne na adresacjach x.x.x.1 i x.x.x.3 a drugie na x.x.x.2 i x.x.x.4 zaś po dumpie komunikacji widzisz, że komunikacja leci na krzyż: 1 → 2 → 3 → 2
  6. OK no to widać, że jest źle skoro interfejsy odpowiadają krzyżowo - zdjęcie adresacji z któregokolwiek z interfejsów nic nie daje bo albo musisz wpisać jakąś dummy adresację (co powoduje przerwanie tego dziwnego łańcucha komunikacji) albo ustawić na DHCP i dostanie adres (przyznam się szczerze, że nie próbowałem odrzucić DHCP na serwerze przy requestach, ale sądzę, że skutkowało by to podobnymi problemami jak z adresacją dummy). Używanie 4 adresów w sieci też na nie wiele się zda bo jak wywołujesz komunikację z drugiej strony to już ona nie działa - pakiet nie uderza w odpowiedni interfejs, który zdaniem drugiego urządzenia jest interfejsem używanym w komunikacji. Komunikacja działa tylko jeśli została wywołana z jednej strony.
  7. Oczywiście błąd występuje w obu urządzeniach - i by było śmieszniej można ich dziwne zachowanie odwrócić - a to raz nie działa podgląd z stacji do kamery, a to raz nie działa komunikacja zwrotna.
  8. Wszystkie update wgrane i w dzień gdy pisałem reklamację poszedł ostatni update, który po stronie monitora poprawiał ww. błąd (wymuszenie używania bramki na interfejsie wifi i wtedy o dziwo interfejs eth nie brał udziału w komunikacji a aplikacja startowała na poprawnym), no ale nadal został problem z bazą.

Jedynym rozwiązaniem jakie by mogło coś przynieść to całkowite wyłączenie eth i może wtedy wymusiło by to komunikację z aplikacją przywiązaną do danego interfejsu wifi - bez tego wyglądało, że aplikacja startuje domyślnie na interfejsie eth.

2 Likes

Pomysł z wifi do stacji bramowej zawsze jest chwytem marketingowym który ma zachęcić do zakupu produktu. Rzeczywistość jest niestety brutalna , jeszcze nigdy nie udało mi się zostawić takiej instalacji klientowi mając na uwadze bezproblemowość i niezawodność pracy oraz obsługi i to różnych producentów. Po uruchomieniu i oprogramowaniu na tkz. stole wszystko działa ,dzwoni, otwiera później zaczynają się problemy ,zazwyczaj jest to odległość od domu a największym problemem jest słupek gdzie montuje się stacją bramową który osłabia sygnał czasami jest on przecież metalowy i dobijający sygnał ochronny daszek przeciw deszczowy. Co prawda nie walczyłem z stacją DS-KV6113-WPE1(B) tylko z DS-KV8113-WME1 ponieważ posiada drugi przekaźnik do sterowania bramą i wejścia dodatkowego przycisku otwarcia bramki oraz kontroli stanu bramki. Mogę potwierdzić "chimeryczność "hikvisionów ale idzie to skonfigurować poprzez program SADP .Odradzam też zakupy na raty najpierw stacja bramowa później monitor może się zdarzyć że oprogramowania będą różne i urządzenia nie pracują z sobą poprawnie cały czas. Zazwyczaj wsparcie producenta zaleca downgrade niż upgrade produktów.
W Twoim wypadku mogły by się sprawdzić urządzenia przesyłające ethernet przez sieć 230 V i KV6113 później po lanie .
W wypadku nawet 2 przewodów po dawnym przycisku dzwonkowym jest moduł ETH‑2wire‑SET firmy ATTE .Oba te urządzenia nie są demonami prędkości i wydajności ale do stacji bramowej w zupełności wystarczą , a na pewno będzie to stabilniej pracowało niż z WiFi.

Chwytem marketingowym nie jest - jak już pisałem felerny hardware i bugi w sofcie. Pewnie za rok będzie dużo lepiej o ile to poprawią bo na tacy im podałem co jest nie tak - tylko jak to potraktują tego nie wiem.

Sieć mam w miarę rozbudowaną (ponad 200 urządzeń - stąd maska 22 by to jakoś sensownie rozłożyć) + przełączniki enterprise z PoE spięte LC-LC SFP+ na 10GBit, router enterprise przeznaczony na 5K użytkowników + wifi na ubiquiti UAC LR. Bramkę wejściową mam w linii prostej 6m od Ubiquiti UAP zamontowanego na zewnątrz domu - zasięg wifi z niskim latency mam w odległości około 130m od domu, więc to nie kwestia problemów natury jakości połączenia.

Teraz przetestuję opcję z Tuya (BCOM/GARDA) - proste urządzenie w 1/3 ceny tego zestawu od Hikvision.

[EDIT]
No to zamontowałem zestaw. Wifi działa OK, niestety problem jaki mam to samoistne wzbudzanie otwierania elektrozaczepu. Najprawdopodobniej zasilacz interferuje z domofonem - jest w odległości kilku cm od domofonu
Na dziś w planach zmiana zasilacza lub przesunięcie go o odpowiednią odległość.

[EDIT2]
OK po przeniesieniu zasilacza dalej problem z wzbudzaniem się zniknął - wszystko działa jak należy poza jedną małą rzeczą, a mianowicie w aplikacji SmartLife po udostępnieniu urządzenia na drugi telefon tylko na pierwszym jest opcja “otwierania”. Na drugim urządzeniu są wszystkie opcje prócz tej jednej. Jakiś pomysł czemu tak jest?