walkę z HA rozpocząłem klasycznie od rPi4 i bramki CC2531. System działa fajnie, zintegrowałem poprawnie:
Z użyciem bramki Philips
Philips: żarówki i lampy
Z użyciem bramki CC2531
Philips: przełączniki i sensory
Ikea: przełączniki, sensory i żarówki
Xiaomi: sensory
Podjąłem decyzję o przejściu z HA na maszyny wirtualne i rozdzieleniu instancji na środowiska produkcyjne i testowe. Zaopatrzyłem się w potrzebny sprzęt (w tym dodatkową bramkę Conbee II) i uruchomiłem 2xHA na maszynach wirtualnych.
Co chcę osiągnąć:
Sterować w/w urządzeniami z pomocą bramki CC2531 z poziomu jednej z maszyn wirtualnych (testowej)
Sterować w/w urządzeniami z pomocą bramki Conbee II z poziomu jednej z maszyn wirtualnych (produkcyjnej)
Sterowanie powinno być niezależne, ale w obu przypadkach dotyczyć jednej puli urządzeń.
Na czym utknąłem:
Nie mogę mieć jednocześnie podłączonych urządzeń do obu bramek ponieważ podłączenie (subskrypcja) do jednej skutkuje odłączeniem od drugiej po wywołaniu w urządzeniu stanu parowania. Z tego co zrozumiałem do tej pory, powinienem mieć te urządzenia zasubskrybowane raz do jednego serwera mqtt, natomiast każda z bramek powinna się za jego pomocą komunikować z urządzeniami.
Pytanie:
Jak skonfigurować do poprawnej pracy serwer mqtt oraz obie bramki tak, aby osiągnąć zamierzony efekt?
Urządzenia Zigbee mogą być jednocześnie sparowanie tylko z jednym koordynatorem Zigbee. Każda instancja Z2M łączy się tylko do jednego serwera MQTT, oczywiście może to być ten sam serwer, wspólny, np. broker na bramce produkcyjnej.
W skrócie flow dla jednej bramki wygląda tak:
Zigbee → koordynator → Z2M → broker MQTT ← HA
Jeżeli wersja produkcyjnej i testową ma działać niezależnie to musisz mieć na każdej bramce broker MQTT i ustawić most między nimi aby można było wymieniać informacje o stanie urządzeń.
Nie do końca zrozumiałem Twojego pierwszego posta dlatego opisałem ogólnie co i jak ale nie sparujesz jednego czujnika Zigbee jednocześnie z CC2531 i Conbee.
Tak, bramka Conbee II, serwer produkcyjny: mosquitto broker, zigbee2mqtt, serwer testowy: mosquitto broker. Serwer testowy widzi wszystkie urządzenia z serwera produkcyjnego Dzięki za pomoc.
BTW miałem jakieś straszne problemy z aplikacją w integracji deconz - nie mogłem poprawnie wyszukiwać urządzeń, stąd użyłem do tego zigbee2mqtt i działa poprawnie.
To tylko podstawowa konfiguracja bez fajerwerków na podstawie tego artykułu: http://www.steves-internet-guide.com/mosquitto-bridge-configuration/
Tylko to, co jest istotne w przypadku HA, to lokalizacja pliku, w którym tworzy się konfigurację i podaje adres brokera głównego: /share/mosquitto/mosquitto.conf