Od jakiegoś czasu próbuję zmontować oprogramowanie sterujące wielostrefowym ogrzewaniem podłogowym (lub nie) W domu jednorodzinnym. Założenia główne to…
Sterowanie i podgląd z panelu Home Assistant
Automatyka na Node-RED
Moduł wykonawczy - Arduino Mega (W idealnej wersji płytka obsługuje zarówno czujniki temperatury jak też przekaźniki SSR)
Cele:
Kod wykonawczy wgrany na stałe do Arduino Mega (nawet kiedy padnie HA płytka steruje ogrzewaniem).
Możliwość ustawienia temperatury zadanej poszczególnych stref z panelu HA (przekazanie tych wytycznych do Arduino po UART)
Możliwość ustawienia histerezy dla każdej z poszczególnych stref z poziomu HA i przekazanie do Arduino po UART.
Obecnie dysponuje oprogramowaniem które działa (z wyjątkiem histerezy) Jeśli ktoś podpowie mi jak to chętnie go opublikuję. Składa się z kilku zakładek w Arduino IDE Więc z wkopiuj wklej będzie problem.
Myślę że skrypt takiego termostatu przyda się wielu osobą które będą mogły go dostosować do własnych potrzeb.
Planuję samodzielnie sterować wydajnością pomp obiegowych (obecnie mam jedną, ale będą dwie), sterowanie pompami będzie poprzez PWM w zależności od delty jaka jest na zasilaniu i powrocie dla obiegu sterowanego tą pompą. Ew. trzecią pompę tylko na grzejniki w łazienkach, ale taka o najmniejszej wydajności Grundfosa, nie ma PWM’a, więc tutaj jakoś inaczej.
Widzę dwa sposoby:
Napisanie własnego algorytmu do Arduino/Mega lub do ESP8266/32 (do ESP, tak samo ŁATWE w Arduino IDE jak to Arduino, a masz od razu komunikację po WiFi) a następnie zintegrowanie tego z HA (CZARNA MAGIA NA RAZIE DLA MNIE)
Znalezienie gotowego wsadu do ESP8266/32 z gotową integracją do HA.
Wybrałeś pierwszy scenariusz i pytasz jak to zintegrować z HA. Gdyby ktoś naprowadził, JAK? to też byłbym zainteresowany.
Ja wstępnie na potrzeby takiego scenariusza (nr1), doszkoliłem się, co do sterowania typu PID, oraz planuję bliżej doszkolić się do sterowania Delta-Sigma, gdyż są gotowe integracje ESPHome używające tych rodzajów sterowań.
Mi osobiście wydaje się, że zastosowanie jednej płytki ArdionoMega + integracja z HA, to dUUUŻo większe wyzwanie niż kupienie nawet kilku/nastu tanich płytek opartych na ESP8266 i poznanie już wypracowanych gotowców np. na ESPHome. (jeśli nie uda się użyć jednej płytki dla wielu stref).
Ciekaw jestem rozwiązania do ogarnięcia integracji z HA - jeśli podążysz scenariuszem 1, albo jeśli pójdziesz w scenariusz 2, to czy udało się na ESPHome i jak dokładnie.
Pewnie masz rację. Napisałem jednak prymitywny kod który mimo zawartego w nim bałaganu działa. Poza histerezą z którą jakoś nie mogę sobie poradzić. Jak wspomniałem bałagan w nim straszny ale może być punktem wyjścia…
Udało się. Scenariusz 2 hula od roku choć ESP Home poprzez aktualizacje sprawdza moją cierpliwość. Lubią bez słowa wprowadzić coś co wywala kod w powietrze.
@Marek_Mazurek jeżeli ktoś przeczytał ten wątek, pododnie jak ja to zrobiłem, to niczego konkretnego się nie dowie tylko tyle, “że hula na ESPHome”, nawet @marcingebus prosił wcześniej: “to czy udało się na ESPHome i jak dokładnie.”
Do tego Sterowanie przez NODERED i hula bez zarzutu. Niestety tylko do teraz bo nowe OTA w ESP Home wprowadziło zmiany które rozwalają kod jeśli chodzi o platformę Dallas. Teraz to ma być One_Wire ale nigdzie nie powiedziano jak zdefiniować Hub do tego. Dlatego też przy próbie kompilacji na nowym OTA wywala błąd.
Teraz mozesz dla dallasow dac interwal dla kazdego oddzielnie. Ja u siebie na poczatku roku przerobilem hydraulike Ogrzewania, ze wszystka napedza jedna pompa obiegowa z pompy ciepla wiec nie musze sterowac pompami obiegowymi. A dallasy przy dokladniejszej analizie mialy roznice w odczytach ± 1.5 nawet 2 stopnie. Jeden dallas odczytywal 19 a drugi 23. Za duza roznica aby bez kalibracji na nich polegac.