Witam
1.posiadam w domu centralne ogrzewanie sterowane przez Ha za pomocą node red.
To wszystko działa mi autonomicznie i jest ok, ale potrzebuje czasem coś za sterować ręcznie tzn wyłączyć ogrzewanie w jednym pokoju itp.
Potrzebuję podpowiedzi jak zrobić klika przycisków wirtualnych w HA tak a żebym później mógł je używać w node red tzn czyli tworze np. przycisk “stop ogrzewanie sypialnia”. Rozumiem, że taki wirtualny przycisk będzie musiał mieć też stworzoną i przypisaną encje. Ktoś podpowie jak to zrobić.?
P.S. chodzi o samo stworzenie takiego przycisku, bo w NR sobie już poradzę
2. Posiadam esp8266 z wgranym espeasy potrzebuję sterować wyjściami gpio i na dzień dzisiejszy sterowanie mam zrobione bez sensu co prawdę działa, ale wiem, że nie tak powinno być to zrobione, ponieważ w nodzie “HTTP REQUEST NODE” dopisałem poniższy link, żeby sterować przekaźnikiem podłączonym do GPIO4, co prawda to działa w 100%, ale generuje niepotrzebnie w node red informacje o błędach. Jakiego innego noda mogę użyć aby działało tak samo, ale nie generowało błędów. ?
http://192.168.0.152/control?cmd=GPIO,4,1
P.S.2 proszę nie tłuczaczyć mi żebym przeszedł np na ESPhome bo espeasy jest do bani itp i zamiast przycisków rozwiązał to inaczej ponieważ z tymi przyciskami i sterowaniem gpio to mam dużo innych projektów i muszę się wreszcie dowiedzieć jak je tworzyć aby uprościć moją logikę w NR
Bardzo dziękuje za pomoc.