Mam przed domem światło zapalane czujnikiem ruchu (“standardowa” instalacja 230V). Dodatkowo mogę włączyć światło z domu wciskając włącznik chwilowy na ok 5 sekund.
Pomyślałem, że dołożę do włącznika chwilowego shelly1L, żeby automatycznie włączać światło przy wyjściu z domu - pierwsze podejście zakończyło się porażką.
Po zamontowaniu shelly światło nie zapalało się nie tylko z przycisku, ale też nie reagowało na ruch na zewnątrz, a samo shelly po chwili od włączenia znikało z sieci i pomagało tylko wyłączenie “korka”.
Wydaję mi się że podałeś zbyt mało informacji, chyba nie chcesz abyśmy wróżyli ?
Czy shelly1L jest widoczne w HA? jak go skonfigurowałeś? Czy masz już jakąś automatyzację związaną z tym procesem? No nie da się powiedzieć Tobie co jest nie tak, z tak małą ilością informacji.
To mi wygląda, że “gdzieś” (w rodzielnicy) masz jakiś dodatkowy przekaźnik czasowy, który jest podłączony do obwodu światła z czujnikiem ruchu no bo dlaczego światło można włączyć po 5-sekundowym przytrzymaniu przycisku “dzwonkowego”?