Włącznik ścienny + przekażnik

Cześć,
czy możecie polecić przekaźnik którym mógłbym sterować za pomocą 5V i jednocześnie włącznikiem ściennym. Mam puszkę 60 w której mam doprowadzone skrętkę i przewód 3 żyłowy. Chciałbym móc sterować z HA i fizycznym klawiszem.

Z tego jak wyczerpująco opisałeś problem nasuwa się tylko jedna porada :wink:

Jedna porada :), to mam jeszcze jedno pytanie może z tych których się głośno nie zadaje :), do jakich pinów podpiąć włącznik fizyczny ścienny, bo sterowanie z HA, piny: vcc, in, gnd ?

Pytałeś o przekaźnik, a tymczasem przydałby się tam jakiś prosty moduł zawierający własny układ sterujący (jakiś MCU).
Szczerze odradzam zdalne sterowanie przekaźnikiem w taki sposób by jego układ sterujący był podpięty zdalnie tj. w odległym miejscu (indukcyjność cewki potrafi czynić cuda o których nie śnisz).
Nie wiem co tam masz doprowadzone tą skrętką, ani co za przewód 3-żyłowy.

Tak się zastanawiałem czy byś nie znalazł jakichś gotowych modułów dopuszkowych, ale 5V nie jest jakoś specjalnie popularne, z zasilanych niskonapięciowo to raczej 12V lub 24V.

Skrętka jest w całości do wykorzystania, chcę ją podłączyć do arduino, które będzie sterowana po przez firmate z HA.
Jeśli 12V to mogę podać skrętką tylko nie mam doświadczenia czy taki przekrój jest nie za mały ? Właśnie szukam gotowego modułu.

Nie jest to dobry pomysł - jakbyś tego nie połączył to jeden z elementów będzie za daleko: przełącznik, przekaźnik lub arduino od urządzenia sterującego. Nie jest to niemożliwe ale nie tak prosto jak myślisz.
Rozumiem, że początkującemu trudno zadać właściwe pytanie ale gdybyś napisał na początku co chcesz właściwie osiągnąć…

Czyli od początku, chce móc sterować oświetleniem w pokoju za pomocą włącznika ściennego lub przez automatykę, skrętka która kończy się w puszcze 60 drugi koniec jest w kotłowni odległość ok 10m.

Czy jakaś bezprzewodówka wchodzi w rachubę (Wifi, Zigbee, RF …)?

Wolałbym mieć sterowanie po kablu, jednak jeśli nie będzie wyjścia to Zigbee.

Pierwszy z brzegu
https://allegro.pl/oferta/modul-oxt-mini-przekaznik-1-obw-bez-n-zigbee-tuya-11085812668
Pomysł z firmatą ma mnóstwo ograniczeń. Wykorzystując taki moduł mógłbyś go również sterować przez skrętkę z kotłowni.

Hmm, jeśli przez skrętkę to gdzie ją podpiąć w tym module ?

To był głupi pomysł… ale na początku pomyślałem, żeby moduł umieścić w puszce do zacisków COM<>S1 podłączyć przełącznik i równolegle po skrętce styk przekaźnika(arduino) w kotłowni.
Teraz pomyśl dlaczego głupi? :wink:

@marcin1
Równolegle z lokalnym przyciskiem.

Tylko w przypadku modułu zasilanego sieciowo na przewodach sterujących może występować niskie napięcie, ale generalnie może też być o potencjale sieci zasilającej (zależy jak chińczyk to rozwiązał, zasadniczo powinien być transformator, ale w tym module “bez N” mamy generalnie zasilanie szeregowo z podpiętym odbiornikiem, więc przed użyciem radziłbym zmierzyć potencjał na wejściach, bo widziałem już różne rozwiązania…)

Jeśli chcesz stosować moduły gdzie będziesz przesyłał sygnały skrętką to jednak radzę użyć jakieś rozwiązanie niskonapięciowe.

PS Nie ufając rozwiązaniom bezprzewodowym (po fatalnych doświadczeniach z RF433) zostawiłem sobie “backupy” umożliwiające sterowanie starą metodą (mechaniczne wyłączniki), jak dotąd od ponad 7 lat się nie przydały (bo mniej więcej tyle czasu działa mi już niezawodnie rozwiązanie Zigbee ZLL).

To chyba musi być włącznik ( stabilny)? … i z tego powodu pomysł stał się głupim :slight_smile:

Właśnie też się boję rozwiązań bezprzewodowych dlatego tak uporczywie szukam czegoś przewodowego.
Pisząc “mechaniczne wyłączniki” masz na myśli że leżą na półce i czekają na awarię czy możesz jednocześnie sterować oświetleniem, jak masz to rozwiązane ?

No nie wiem, rozwiązanie musi być przemyślane, większość modułów obsługuje (przyciski) astabilne, więc nie ma problemu z równoległym sterowaniem.
Tak samo impulsową pracę przekaźnika można uzyskać w praktycznie każdym projekcie DIY (mimo, że nie znam Firmata, to nie wierzę by nie miała takiej możliwości).
Stan światła i tak można sobie pobrać korzystając z natywnej technologii modułu (tu Zigbee), ale moim zdaniem to już jest nadmierne komplikowanie.

To są po prostu stare mechaniczne przełączniki w stanie zawsze włączonym i zaplombowane przed przypadkowym użyciem białą taśmą (można ją odkleić lub zerwać w razie awarii).

Pytałem… nie mam zigbee i nie wiem czy jest możliwość wyboru trybu wejścia. Sugerowałem się załączonym schematem dla włącznika “schodowego”.

Panowie :slight_smile: znając już moje potrzeby i to czym dysponuje co byście doradzili, jaki moduł, lub jakie rozwiązanie ?

Faktycznie ten schemat to sugeruje.
Nie znam każdego modułu… Możliwe, że akurat ten pracuje domyślnie z włącznikami bistabilnymi, ale jeśli jest dobrze rozpracowany do współpracy z Z2M lub ZHA to z pewnością można zmieniać jego ustawienia z poziomu tych integracji (jeśli nie, to pozostaje współpraca z natywną bramką - tam się zwykle da zmienić ustawienia).

Z opisu oferty:

Współpracuje z tradycyjnym bistabilnym przełącznikiem lub monostabilnym przełącznikiem

Na początek to odpuść sobie te przewody co byś nie wymyśli to w kotłowni i tak będziesz potrzebował jakiś koncentrator komunikacji. Po tej skrętce “mocy” nie prześlesz.
Wychowałem się na Wifi i czytając na forum jakie są z zigbee problemy to mnie trochę zniechęca (no i narazie nie mam takiej potrzeby). Dla wielu urządzeń jest alternatywny soft, który doskonale współpracuje lokalnie z HA
Zigbee niezaprzeczalnie swoje zalety ma…