Włączniki światła w nowym mieszkaniu

Dzień dobry, czy mógłbym prosić Was o pomoc jeśli chodzi o włączniki światła. W nowym mieszkaniu jestem na końcowym etapie wykończenia, mam pare gniazdek po WIFI i działają w aplikacji, chciałbym jednak na serwerku NAS gdzie mam zainstalowany Home Assistant zarządzać wszystkimi urządzeniami. Chciałem teraz zakupić włączniki białe szklane z dotykiem Wifi ale zabieram się do tego juz 10x i co uzupełnie koszyk to mam wątpliwości. Potrzebuje 3x włącznik pojedynczy, 2x włącznik schodowy, 3x włącznik podwójny. Chciałbym żeby była możliwość połączenia tego do HA po wifi. Wstępnie wybrałem firmę Q touch, zastanawiam się nad tymi “konwerterkami” które są w zestawie, czy można to podłączyć w puszce? Niestety jestem zielony w tych sprawach, nie chciałbym tego konwertera podłączać przy lampie bo też za bardzo nie ma tam miejsca. Ewentualnie ma ktoś może jakieś przetestowane włączniki które te konwertery mają wbudowane? Dziękuję za każdą podpowiedź i proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam.

Dla tego włącznika “adapter” mógłby być w puszcze tylko gdy jest tam również przewód N.
W ogóle obecność przewodu neutralnego w puszcze włącznika jest kluczowa przy wyborze typu.
Mogą być wł. tzw z N i bez N. Tez z zaciskiem są mniej problematyczne jedna do puszki musi być doprowadzone L i N.

Taki przykład o co chodzi:

Jeśli ma to być WiFi to bezpiecznie jest wybrać coś z tej listy.

Ok dziękuję. Tak w każdej puszce mam niebieski i brązowy. Czyli mógłbym ten adapter podłaczyć od włącznika do niebieskiego zlutować i schować z tyłu puszki.

Sprawdzę jeszcze na spokojnie tą liste, a jeśli zostałbym przy tym q-touch czy jego również mogę tak podłączyć?

https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swiatla-szklany-dotykowy-podwojny-bialy-wifi-tuya-led-szklo-16232887443

Tak… dodany obrazek jest z strony q-touch i nie różni się od tego z aledrogo.

Normalne to tak jest zawsze :wink: bo tak przewody trzy żyłowe mają i są zajęte w klasycznym włączniku.
Jednak z reguły tam N nie ma. Musisz mieć jeden dodatkowy gratisowy.
Żółto-zielony jest wolny ale formalnie nie można go stosować, bo kolor jest mylący z jego przeznaczeniem.

Jak rozumiem to co nazywasz adapterem to bocznik dla przypadków podłączenia zbyt niskiego obciążenia (czyli np. żarówek LED) by moduł “bez N” mógł normalnie pracować (jako zasilany szeregowo z obciążeniem).

Wybierz modele “z N” skoro w każdej puszcze masz dostępne zasilanie, to nie będziesz do niczego potrzebował “adapterów”.

Adapter dokładnie chodzi mi o to żółte jak wyżej na zdjęciu @RobinI30 co udostępnił. Przygotowałem już sobie wszystkie włączniki z firmy Q-touch, dzisiaj będę zamawiał, podłącze sprawdzę czy wszystko działa, później będę konfigurował pod HA.

Co do modeli z “N”, wybrałem te czyli wystarczy podłączyć brązowy i czarny, i powinno działać ?

W sytuacja “niepewności” zamawia sie jedną sztukę, na testy, sprawdza się wszystko na wszystkie sposoby, jak jest OK to dopiero robi się to w większej skali. Obawiam się, że skończy się na problemach z TuYa.

1 polubienie

Ok, może faktycznie tak zrobię, co to znaczy problem z Tuya, nie będzie chciał się sparować z HA?

https://allegro.pl/oferta/wlacznik-swiatla-szklany-dotykowy-pojedynczy-bialy-wifi-tuya-led-szklo-16232863323

Z opisu wynika że i tak musi mieć podłączony ten adapter :confused:

Z listy wyżej sprawdziłem i jedynie ten ma bez N i z N, tylko nie widzę żeby mieli schodowy, a na 1 ścianie mam puszkę na 2 takie panele obok siebie i też nie ma w ofercie takiego podwójnego

Dlatego proponowałem aby sprawdzić wsparcie przez Tasmota (ekstarapoluję również zESPHome) aby ostatecznie zmienić soft.

Tak… ponieważ włacznik nie posiada nawet zacisku N.

Ok, to wybiorę któryś z listy strony Tasmota tylko zastanawiam się jak ogarnąć jedno miejsce w którym mam puszkę taką jak na zdjęciu, tata mi dał podwójną puszkę lewa na garderobe prawa na salon do ledów. Jedynie te na alletanio mają podwójne panele ale nie są odpowiednie, moje pytanie jeszcze czy np. zrobić to żeby po lewej był włącznik na 2, a po prawej np. dać sobie jakiś ekranik?
Przykładowy:
https://www.x-kom.pl/p/1152612-inteligentny-pilot-sonoff-inteligentny-scienny-panel-sterowania-nspanel-pro-bialy.html

Oczywiście musiałbym szukać jakiegoś innego taniego.

Reszta mieszkania myślę że nie bedzie problemu, jedynie poszukać zestawu żeby też miał włącznik schodowy, reszta to albo podwójny albo pojedynczy.

Bo wybrałeś sobie wersję “bez N”, a z takimi wersjami jest jeden rząd problemów więcej do pokonania.

Zobacz sobie tu Konfigurator - Indual
Solidne wykonanie i mimo że TUYA działa dobrze.
O umieszczeniu w tej puszce z foto dwóch urządzeń ( panel -ekran) + włącznik zapomnij :slight_smile: , albo wymień puszkę na dwie oddzielne z odpowiednim rozstawem .

Dziękuję za konfigurator. Skorzystam chyba z niego, oczywiście najpierw zamówie 1 i sprawdzę jak to będzie działać. Udało mi się na tej stronie dobrać do tej puszki panel na dwa. Co do monitorka to tak naprawdę go nie potrzebuję tylko myślałem że takiego odpowiedniego panelu nie znajdę, a nie chce rzeźbić teraz już ściany.

Mam jeszcze pytanie który wybrać włącznik, na tej stronie są:

• Włączniki Dotykowe WiFi ( Mechanizm dotykowy włącznika pojedynczego WiFi (MTS-1g1-WiFi)) - nie pisze przy nim N, a dostępne są jeszcze bez N więc wybiorę ten jak wyżej)
  • Włączniki ZigBee
    i inne.

Rozumiem że dla mnie najlepszy będzie pod HA ten pierwszy - włącznik dotykowy Wifi?

Pozdrawiam.

Czy wersja WIFI będzie najlepsza ? Nie wiem, na pewno wersje Zigbee łatwiej odciąć od chmury i sterować lokalnie.