Szukam osób chętnych do pomocy w testach aplikacji na razie bez nazwy bo celną uwagę podał Szopen, że poprzednia to jak spam i zgadzam się z tym.
Aplikacja działa bardzo podobnie jak HomeHabit (który jest nie rozwijany od dawna).
Zawiera klocki które sam używam w swojej instancji HA, czyli kamery, światła, rożne czujniki.
Wprowadziłem również bezpośrednie połączenie do Dzwonka Reolink POE/WIFI z pominięciem ich aplikacji z dwustronnym audio i możliwością otwarcia drzwi lub furtki. (eliminuje to konfiguracji z Frigate, która nie zawsze działa). Skorzystałem z tego samego Api co dodatek do HA.
Apka posiada trzy motywy graficzne
Wygaszacz z zegarem i danymi z czujników temp., ciśnienia, jakości powietrza, wilgotności i aktualną pogodą. Tablet wzbudza się gdy wykryje obecność osoby przed nim (jest możliwość ustawienia odległości z jakiej reaguje)
Kamery mogą być dodane jako WebRTC lub Mjpeg zależnie który standard obsługują.
Komunikaty głosowe mogą być wspierane przez TTS Androida lub Piper.
Kopia zapasowa ustawień zapisuje się do jednego pliku (zapisuje wszystkie ustawienia dashbordu ale bez danych logowania).
To są podstawowe funkcje jest ich więcej ale za dużo by pisać.
Nie podjąłem decyzji czy aplikacja będzie komercyjna ale jeśli tak to tylko nie które funkcje.
Fatalna nazwa, mało co nie usunąłem tego jako spam, bo ta to jest nazwa aplikacji i na androida i na iOS, ale służącej do czegoś innego.
Swoją drogą brakuje najważniejszych konkretów:
czy to open source,
czy to projekt komercyjny (jeśli tak to coś więcej na temat ceny, bo jakoś nie wyobrażam sobie by wallpanel mi wyświetlał reklamy, a niemal wszystkie aplikacje tego typu które oferowały model subskrypcyjny dawno poupadały i dotyczyło to w sumie światowych liderów rynku),
właściwego linka do sklepu/strony projektu/repozytorium.
Jak na razie jedynym skutkiem tego wątku jest znaczne podbicie w rankingu wyszukiwarek “aplikacji do tapet” o tej samej nazwie.
(czyli nadal wątek kwalifikuje się na spam, tylko w minimalnie mniejszym stopniu)
@szopen na Twoim miejscu usunąłbym to z miejsca choćby ze względu na to, że autorowi nawet nie chciało się opisać tego własnymi słowami, tylko cały post jest wygenerowany przez AI.
A co do samych screenów - wygląda to fatalnie. Generyczne kafle prosto od CC i po samych screenach mogę stwierdzić, że autor wpisu nie napisał ani jednej linijki kodu samodzielnie.
Skąd Wiesz czy napisałem sam czy nie. Podobać się nie wszystkim musi. Każdy ma inne gusta (są różne motywy). Apka ma także inne funkcje jak np. połączenie z Doorbell Reolink bez potrzeby korzystania z Frigate (bezpośrednio) z dźwiękiem dwukierunkowym oraz możliwością podpięcia otwarcia drzwi, furtki itp. . Grupy przesuwne z różnymi animacjami. Wiem, że to można zrobić w samym HA ale tu masz dwa kliknięcia i jest. Właśnie dlatego szukam grupy ludzi do testów, aby wiedzieć w jaką stronę iść co zmienić, poprawić. Do tej pory był to projekt w sumie tylko dla mojej instancji HA.
Traktowanie użycia modelu językowego do wygenerowania opisu jako zbrodni przeciwko ludzkości to przesada. Żyjemy w czasach w których narzędzia tekstowe stają się po prostu nowym arkuszem kalkulacyjnym. Nie oceniamy tutaj stylu literackiego autora ani tego, czy wyklepał ten post na maszynie do pisania, tylko wartość użytkową aplikacji. Kasowanie projektu z powodu sformatowania tekstu przez AI to zwykły dogmatyzm, który niczego do tej społeczności nie wnosi.
Z drugiej strony wartopamiętać, że generyczny styl AI budzi nieufność. Ludzie szukają tu autentyczności i konkretu, a nie marketingowej nowo-mowy.
Ale przejdzmy do konkretu: @sepietras może zdradzisz nam jak to przetestować? Nie widzę żadnego pliku apk. Sam raczej nie będę testował, ale dla potomnych.