Wskaźnik który zgrupuje status wielu encji

Witam entuzjastów,

Mam pytanie na które nie mogę znaleźć prostej jednoznacznej odpowiedzi. Otóż próbuje zrobić wskaźnik “uzbrojenia” kamer (kiedy mają wysyłac alerty itp). Obecnie każda kamera ma swój:

image

Yaml:

type: entities
entities:
  - entity: automation.alarm_garaz
  - entity: automation.alarm_przod_lewa
  - entity: automation.alarm_przod_prawa
title: Uzbrojenie kamer

Chciałbym to “zmergować” do jednego wzkaźnika (kamery zawsze uzbrajają się razem). Czy jest to możliwe ? Nie mogę znaleźć żadnego komponentu który miałby coś na zasadzie warunku AND

Ta są automatyzacje, a jak wygląda pojedynczy sensor uzbrojenia kamery?

Nie ma takiego to są automatyzajce z Frigate blueprint :grin: właśnie chodzi mi o wyświetlenie statusu tych automatyzacji jako jeden

A automatyzacje działają na podstawie czego? Znajdź w automatyzacji sensor na podstawie którego jest wyzwalana.

Ale to nie jest sensor to jest mqtt. I to te automatyzację aktywują mi działanie tego. Ja właśnie chce wyświetlić status tych automatyzacji w jednym wskaźniku

Mqtt “nic nie robi” to przecież protokół komunikacyjny … Coś musi być wyzwalaczem w tych Twoich automatyzacjach, same się nie inicjują … Światło się nie zapala tylko dlatego, że masz druty w ścianach …

3 polubienia

Zgadzam się tylko nastąpiło tutaj chyba małe nieporozumienie. Ten mój nowy “wskaźnik” ma pokazywać status tych automatyzacji w jednym. Czyli tłumacząc to na pseudokod

automation.garaz AND automation.przodprawa AND automation.przodlewa

A co do tego jak działają alerty tutaj jest blueprint Frigate Mobile App Notifications 2.0 - Blueprints Exchange - Home Assistant Community

https://www.home-assistant.io/integrations/group#old-style-groups

To było dokładnie to czego szukałem :slight_smile: ma może ktoś YAML do jakiegoś ladnego przycisku który będzie wyświetał on / off ?