Wybór sterownika zigbee

Cześć, nie wiem, czy to dobry dział (i być może pytanie jest zbyt banalne), bo aktualnie pytanie dotyczy HA przyszłościowo.
Potrzebuję pomocy z wyborem sterownika do LED-ów, który początkowo będzie działać z Tuyą albo inną platformą out-of-the-box.
Na ten moment chcę, żeby wszystko po prostu działało, a pod koniec roku, gdy będę mieć więcej czasu, planuję przenieść wszystko na Home Assistanta.

Szukam więc sterowników z Aliexpress, które wspierają Zigbee i, co nie jest do końca oczywiste, działają z bramkami Tuya.
Znalazłem, wydaje mi się, fajne sterowniki GLEDOPTO na Zigbee, jednak w ostatnich miesiącach nie współpracują już z Tuyą, ponieważ producent używa innych podzespołów niż te zatwierdzone przez Tuję.

Czytając Reddita, dużo osób poleca projekt WLED, ale w moim przypadku potrzebuję tylko sterowania CCT oraz RGB, więc jest to trochę zbyt zaawansowane jak na moje potrzeby. Poza tym zależy mi na Zigbee, a nie Wi-Fi, ponieważ planuję początkowo około 8 sterowników.

Podobnie jak przy innych urządzeniach wspierających Zigbee i Tuję, sprawdzam ich kompatybilność z Home Assistantem na stronie zigbee2mqtt, ale tych konkretnych modeli tam nie ma. Stąd pierwsze pytanie: jeśli danego modelu nie ma na liście wspieranych (a inne produkty tego producenta są jak np. MIBoxer), to czy taki sterownik będzie w ogóle działać z HA, czy raczej powinienem kierować się tylko urządzeniami widniejącymi na liście?

I główne pytanie: czy ktoś może polecić jakiś sterownik albo inny sposób, jak to na razie ugryźć?

Tylko te co są na liście działają, inne podobne nie muszą działać, bo wystarczy że dev zmieniła coś w kodzie i niektóre funkcje mogą być niedostępne.

Tak to dobre sterowniki sam ich używam.
Dlaczego tuya? (Tu ya rządzę) Firma która ma w d… ie użytkowników, a ich sprzęt wypuszczany przez inne firmy na ich licencji nierzadko jest niekompatybilny z niczym. Jak ktoś już ma TUYA to przechodzi na tuya local bo ich chmura też zostawia wiele do życzenia. Nawet programiści HA w tym roku porzucili wsparcie dla tego produktu.

Tylko dlatego że to rozwiązanie wydaję mi się najtańsze jeśli chodzi o bramki zigbee. No tak jak mówię, to rozwiązanie ma działać tylko przez jakiś 1-2 miesiące, potem chce przejść na home assistenta, bez żadnych integracji właśnie.
Właściwie to się zastanawiam i może lepiej nie bawić się w półśrodki i odłożyć instalacje tego wszystkiego póki co na okres kiedy będę mieć więcej czasu, bo sama nauka HA też pewnie zajmnie trochę czasu - ale to już taka dygresja.

A mógłbym prosić żebyś podał konkretne modele z których korzystasz?

MIBoxer

Mini Kontroler 5w1 do Taśm i Pasków LED RGB CCT ZigBee TUYA Home Assistant

W Z2M istnieje też gałąź Developerska która zawiera urządzenia nowo dodane, wcześniej nie obsługiwane, obsługa tych urządzeń zostanie dodana w następnym wydaniu Z2M.

@semon
Moja porada “całkiem z tyłka”, ale chyba pasuje do twojej wizji rozbudowy ID.

Kup coś kompatybilnego z Hue (Gledopto Zigbee raczej są) i mostek Hue, może być “starej” generacji, czyli v2 (biały kwadratowawy, może też być bardzo starej v1 okrągły, natomiast nie wiem jak sprawa wygląda odnośnie najnowszego v3 czarnego, bo jeszcze go nikt znajmy nie ma), często można go kupić na portalach ogłoszeniowych taniej niż cena sugerowana (bo ludzie kupują absurdalnie drogie żarówki Signify, które często w zestawach z mostkiem wypadają taniej niż kupowane osobno).

Mostek v2 integruje się jak na razie (od kiedy jest na rynku, a to już chyba niemal 10 lat) idealnie z HA, więc możesz tę instalację wykorzystać jako system oświetlenia działający autonomicznie (ale doskonale współracujący z HA) i tu istotna uwaga - jeśli dokupisz systemowe piloty Hue, to będziesz zaskoczony możliwościami i łatwością konfiguracji z natywnej aplikacji (oraz z aplikacji alternatywnych!). Bo właśnie chyba zupełnie nie zastanowiłeś się nad sterowaniem lokalnym…

A gdybyś porzucił chęć wykorzystania mostka to oczywiście pozostały, sprzęt da się wykorzystać z Z2M czy innymi otwartymi rozwiązaniami Zigbee.

O wielkie dzięki za podrzucenie tego pomysłu. Właśnie hue wydawało mi się całkiem fajnym systemem ale odrzuciłem ze względu na cenę. Tak chyba zrobię bo sam mostek można dostać za 70 zł.
Chociaż w sumie w ostatnich dniach już nazamawiałem różnego sprzętu z chin, między innymi dongiel sonofa, pare czujników ruchu i tych przekaźników dopuszkowych.
Teraz zastanawiam się nad jakimś komputerem/serwem i będę polował na promocję na jakieś chińskie kontrukcje oparte o N100. Bo właśnie przez ostatnie kilka dni przyszło mi do głowy mnóstwo pomysłów i muszę zacząc wdrażać tego HA (między innymi pihole, frigate do rozpoznawania samochodów i sterowania bramą).
Ale i tak chyba skuszę się na mostek hue bo będzie to może wygodniejsze do ustawień dla reszty domowników.