Próbuje parsować dane ze strony inext do NR i chce utworzyc encje z kliku pobranych danych.Na razie udało mi się tyle, ale dalej nie wiem co mam zrobić , zeby to zapisać do encji.Czy trzeba tworzyc pomocnikow i jakos to zapisać? Ktoś może pomóc dla przykladu
to __co1tempzadprreczna.
Ja pobieram ze strony, ale sam tekst więc u mnie to wygląda tak:
Tworzysz pomocnika typu Tekst
W call service ustawiasz domenę: input_text
Service: set_value i dajesz encje pomocnika.
W function ścieżka do wartości.
Najlepiej skopiować z tego bocznego okienka debug.
ok pomocnika mam juz utworzonego ,ale dalej nie wiem jak to pobrać ,
wali mi błędy.
Jeśli ktoś pokaże mi na tym przykładzie jak tą temperaturę wyciągnąć to może ogarnę.
Call service masz ok. Wcześniej w nodzie function musisz w formacie takim jak podałem wpisać dokładną ścieżkę do wartości.
msg.payload =
{
"data":
{
"value": msg.payload[0],
}
}
return msg;
Gdzieś w tym miejscu jak najedziesz pokaże się kostka z nazwą Copy path skopiuj ją i podmień zamiast mojego payload[0] zostawiając msg. w nodzie funkcyjnym
Jeżeli to format json to w łatwy sposób można to zrobić bezpośrednio w HA, nie wiem jak wyglądają te dane więc trudno pomóc dalej.
dostaje taki bład
@macek tu jest dokumentacja
https://inext.compit.pl/public_api/docs/v1/index.html#autoryzacja
jesli mozesz cos doradzic to proszę
nie zostawiłeś msg. tylko zaczynasz od razu od payload.
Sprawdź podstawiając swoje dane:
sensor:
- platform: rest
scan_interval: 60
name: bramka_97959AFDF85C
resource: https://inext.compit.pl/public_api/v1/gates/97959AFDF85C?key=OWI29303923EIOEIEJ9320329030239JIJ
value_template: " {{ code | default }}"
json_attributes:
- code
- device
powstanie sensor.bramka_97959AFDF85C
zawierający wszystkie zczytane dane, potem wystarczy z tego sensora wyciągnąć to co Cię interesuje.
wszystko działalo ok
do dzisiaj,teraz coś padło.
testuje drugi sposób i
platform: rest
tworzy bramkę ale też nie ma żadnych wartości
Przepraszam za banalne pytanie ale jak mogę zdobyć mój klucz do wywołania API? Dziękuję za twoje wsparcie
Klucz API dostałem ,po napisaniu do serwisu Compit,nie robili problemu i dwa dni później dostałem email z kluczem i jakąś instrukcją.
Dziękuję za szybką odpowiedź! Napisałem do nich na adres compit@compit.pl, ale nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi. Możliwe jednak, że muszę jeszcze trochę poczekać.