// mod edit: W falownikach deye istnieje wbudowana możliwość wykorzystania portu generatora(GEN) w celu przeniesienia mocy na inne urządzenie przy nadprodukcji.
Witam serdecznie,
To mój pierwszy post, więc na wstępie chciałem się przywitać ![]()
Nie chcę zakładać kolejnego wątku, więc pozwolę sobie kontynuować ten…
Od kilkunastu dni śledziłem Forum, czytając nt. integracji HA z licznikami energii elektrycznej. Jestem coraz bardziej przekonany to wykonania swojego pierwszego projektu, jednak zanim to zrobię - chciałem przekonsultować mój pomysł, by nie zapędzić się w przysłowiowy kozi róg …
Ale do brzegu …
To co chciałbym osiągnąć, to zarządzanie nadprodukcją z PV.
Dotychczas poważnie brałem pod uwagę zastosowanie urządzenia o nazwie Wattrouter (SOLAR controls s.r.o. - WATTROUTER® Mx) które pozwala na przekierowanie nadwyżki energii produkowanej w danym momencie przez PV do dowolnego urządzenia podłączonego pod dedykowane wyjście. Moc ta jest sterowana proporcjonalnie do dostępnej nadprodukcji - w skrócie: jeśli przykładowo w chwili obecnej budynek konsumuje 1kW, a chwilowa moc z PV wynosi 1,5 kW, to 500W jest kierowane na wyjście w/w urządzenia. Pod to wyjście mamy podłączoną np. grzałkę zamontowaną w zasobniku CWU (najbardziej popularny przypadek). Grzałka posiada moc np. 2 kW, jednakże grzeje ona w tym momencie jedynie z mocą chwilowej nadwyżki (czyli 500W), gdyż Wattrouter tak wysterowuje to wyjście. Wraz ze wzrostem produkcji PV - moc podawana na to wyjście jest rzecz jasna zwiększana.
Główna zaleta tego rozwiązania to brak konieczności dzielenia się z Zakładem Energetycznym 20 procentami naszej produkcji.
Mankamentem tego rozwiązania jest ostatnio słaba dostępność urządzenia, a także jego cena (około 1,8-2k PLN).
Czytając Forum i starając się zrozumieć filozofię HA - dochodzę do wniosku, że taką funkcjonalność byłbym w stanie osiągnąć w podobnym (a może niższych) pieniądzach, mając przy tym kilka dodatkowych funkcji, a także niewątpliwą podbudowę pod dalsze rozwijanie ekosystemu kontroli budynku.
Potwierdźcie proszę mój schemat rozumowania (lub poprawcie - jeśli coś przekręciłem), ale to, czego bym potrzebował, by zrealizować tę funkcjonalność to:
- 3-fazowy licznik dwukierunkowy (np. Shelly 3em) z klamrami zapiętymi pomiędzy rozdzielnią, a licznikiem ZEK. (posiadam falownik SE5K bez dedykowanego licznika SE)
- Platformę sprzętową (jak choćby Raspberry), na której postawię HA.
- Zgodnie z opisem z jednego z wątków - zamiast (ewentualnie oprócz) komunikacji z licznika Shelly → chmura Shelly, ustanawiam komunikację między licznikiem a moją siecią WiFi w której mam wpięte Raspberry.
- Pozostaje kwestia konfiguracji/instalacji/dołożenia integracji/wizualizacji, które chciałbym widzieć na panelu HA.
Jeśli dobrze rozumiem, to w tym momencie HA “widzi” już statystyki importu, exportu oraz aktualnej nadwyżki - czyli mamy w systemie dane, które posłużą jako input do wysterowania urządzenia wykonawczego (niech pozostanie ta przysłowiowa grzałka). - Jak teraz ugryźć to proporcjonalne (do nadprodukcji) wystawienie mocy na wyjście dla grzałki ?
Będę wdzięczny za komentarz do powyższego opisu.
Pozdrawiam,
Michał