Wykres zmagazynowanej energii gotowej do odbioru

Spróbuj tak:

Tutaj oryginalny wątek na FB
https://m.facebook.com/groups/homeassistantpolska/permalink/1122216405140981/

Podepnę się pod ten temat, zrobiłem sobie obliczanie wirtualnego magazynu PGE, ma bilansowanie netto zrobione dzięki tej integracji:

https://github.com/MiguelAngelLV/balance_neto

I dodałem taki wpis w template w configuration.yaml:

device_class: energy
        friendly_name: "Energia zmagazynowana w PGE góra"
        value_template: >-
          {{ [0, ((((((states('sensor.licznik_pradu_wprowadzenie_gora')|float(0))*80))/100)) - states('sensor.licznik_pradu_pobranie_gora')|float(0)) | round (1)] | max }}
        unit_of_measurement: "kWh"

Wszystko działało ok, z info od PGE wynikało że wartości były poprawne, problem zaczął się jak jeden z magazynów się wyczerpał, najpierw pokazywał ujemną wartość więc dodałem [0, na początku i ] | max na końcu, niby rozwiązało problem ale nie do końca, bo potem jak wyjdzie słońce i mam export to nie zlicza to od zera do magazynu tylko bierze początkową ujemną wartość i do niej dodaje nową produkcję.

Więc chciałbym wiedzieć co mogę zrobić żeby magazyn nie miał ujemnych wartości i w przypadku nowej produkcji zliczał od 0 a nie od ujemnej wartości która wychodzi z wzoru w sensorze.

Panowie, to trochę odświeżę temat. jak z tego co zaproponował kulczas zrobić naliczanie opłat za zużytą energię. Rozliczanie najlepiej w okresach półrocznych. O ile w pierwszym półroczu koszty od stycznia będą rosły i potem malały ( słońca będzie coraz więcej i jest szansa, że do czerwca się zbilansujemy), o tyle od czerwca koszty już ( pewnie ) będą rosły. Dla mnie ten rok był słaby i na “0” wyszedłem dopiero w lipcu, więc częściowo za czerwiec już płaciłem. Teraz mamy październik, a mi się magazyn wyzerował pod koniec września. Teraz już tylko w ciągu dnia mi się lekko bilansuje, ale generalnie to już płace. Chciałbym wiedzieć jak rosną mi koszty. Wiadomo, że jak bilans jest zero to każdy kW pobrany z sieci powinien się doliczać do rachunku. U mnie operatorem jest PGE i może ktoś kto ma w PGE już to u siebie ogarnął. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.

PS. chyba w tym kodzie co podał kulczas wyniki powinny być podzielone przez 1000 skoro jednostką są kW

:thinking: o który kod chodzi? Nie mam czasu na szukanie i analizowanie, idę stąd” A jak myślisz dlaczego? Bo trudno pomagać jak dajesz takie ogólne informacje, które wymagają dużego zaangażowania w temat. A wystarczyło abyś przytoczył kod w swojej wypowiedzi co już pomaga i skraca czas “wejścia” w temat.

Dałem to w Post Scriptum bo w tym zakresie nie potrzebuje pomocy. U siebie od razu to zmieniłem. Z resztą, Ciebie to chyba nie dotyczy, bo powyżej, w wątku, nie widzę żadnego posta napisanego przez Ciebie. Wkleję jednak fragment kodu

{% if delta >= 0 %}
{% if (storage - delta) > 0 %}
{{ ((storage - delta)/1000) | round(2) }}
{% else %}
{{ 0 }}
{% endif %}
{% else %}
{{ ((storage - 0.8*delta)/1000) | round(2) }}
{% endif %}

Pomaganie na forum polega na dzieleniu się wiedzą, spotrzeżeniami, uwagami itd, w sposób prosty i przystępny dla Wszystkich, widzisz błąd wskaż w sposób jasny i niebudzących wątpliwości dla wszystkich jaki to błąd i gdzie dokładnie wystąpił.

Trochę mylne wnioski, duża część zarejestrowanych użytkowników tylko czyta forum, nie pisze postów, jest także spora grupa niezajestrowanych użytkowników, którzy tylko czytają.