No więc tak…
Zacząłem się bawić w HA z prostego powodu - moja lepsza połowa nie widzi przez okno kto dzwoni do bramki i potrzebny był jakiś obraz i “komunikator” - a czemu, nie będę się tutaj rozpisywał… Więc kupiłem kamerę Tuya i tak się zaczęło. Potem zrobiłem bezprzewodowy reflektor na podwórko, jakaś druga kamera, kilka lamp w domu, jakiś termometr czujnik zalania na strychu - naprawdę najbardziej podstawowe rzeczy.
Wszystko chodziło przez Tuya app. Potem trafiłem na kanał Artura i dowiedziałem się o HA.
Moje pierwsze próby były na wygrzebany że strychu Wyse Z90D7, który kupiłem kilka lat temu w zasadzie nie wiem po co - był za 40 zeta, więc…
Chodziło to różnie, a swoje “zjeść” musiało.
…
Później na YouTube trafiłem na kanał tata.geek i zainteresowałem się szerzej terminalami - a że budżet był skromny, udało mi się kupić za jakieś 150 Zeta w zeszłym roku dwa Wyse 3290 - szału nie oferują, ale ich energooszczędność jest nie do pobicia - i na moją mikro instalację ich wydajność w zupełności wystarcza, a żona zamiast klikać po smartfonie ma panel z kasy fiskalnej - piękny nie jest, ale za 100… w sam raz.
…
I tak to wszystko działało na Wyse’ach około roku.
Pomyślą zrobienia serwera pojawił się po kolejnym przypadkowym natrafieniu w YouTube na kolejny kanał - Admin akademia. Omawiał tam prowadzący kiedyś OMV - a że miałem Z90… to postanowiłem spróbować. Założenie??? Stały dostęp do dokumentów, które nie raz są potrzebne, a które nie zawsze są pod ręką na papierze.
Jednak po wielu dniach klikania i prób poległem - OMV mnie pokonał - a raczej moja niewiedza i Z90… - samo przeklikiwajnie po prowadzącym to jednak za mało - trzeba coś wiedzieć o Linuxie.
…
A że poza świadomością swojej niewiedzy byłem przekonany, że Z90 też jest jaki jest, to z pomocą przyszedł tata.geek - ale w założonym budżecie wyboru nie miałem wielkiego - stąd padło na HP t630 kupiłem dwa za ok. 150 zł w sumie.
…
Dość pierdzielamenta… Teraz jak mi się udało dojść do tego, co mam w tym moim HP??? YouTube…
Wiedziałem o Ubuntu Serwer, tylko nie wiedziałem jak sobie z nim poradzić - znalazłem film jakiegoś Anglika, który łopatologicznie krok po kroku pokazuje jak się go instaluje z RAID1 działającym w pełnym mirrorem (jedyny problem jaki wystąpił, to nie wyświetlanie się w jednym z okien tego, co się utworzyło między RAID a LMV - no to dwie godziny klikałem po omacku aż mi wyszło to, co jemu). I dodam - jak się mi coś wykrzaczy, to jeszcze nie znam komend na uzdrowienie RAID, ale… gdzieś kiedyś znajdę.
…
Z Admin akademia wiedziałem, że jest Docker, to zacząłem szukać na YouTube - znalazłem kanał innego Anglika, który pokazuje instalacje Dociera, HA i Portainera na Ubuntu i jakiegoś Amerykanina, który pokazuje jak w Dockerze zainstalować Nextcloud; o ZeroTier wiedziałem z AdAk…
…
Komendy do instalacji wziąłem z blogów Anglika i strony podanej przez Amerykanina, zakładając, że jak wrzucę wszystko do pliku napisanego przez Anglika, to chyba zadziała…
I zadziałało!!! Chodzi to u mnie od miesiąca i spełnia moje i mojej żony skromne potrzeby.
A moje pytanie??? Cóż, może gonię za zbędna oszczędnością, nie wiem… A może po prostu błędnie założyłem, że znajdzie się jeszcze gdzieś na świecie ktoś, kto będzie potrzebował takiej mikro instalacji, lub będzie miał podobne pytania…
Chciałem po prostu zapytać doświadczoną społeczność czy jest sens to wyłączać, czy nie… bo nie wiedziałem.
I tyle. To było moim jedynym zamiarem.
A jeśliby to kogoś interesowało, to mogę tutaj wkleić cały scenariusz jaki mam napisany co po kolei robiłem i jakie skrypty gdzie wklejałemi jak to u mnie ruszyło i działa. Z odniesieniami co z jakiego kanału wziąłem - żeby nie było, że to moje dzieło.
Ale to jakby ktoś chciał - bo akurat ma jakiś wolny sprzęt i chce zobaczyć jak to chodzi i że chodzi.