Wyłączenie encji - czujnik ruchu

Dzień dobry, może to banalne pytanie ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat. Chcę zrobić automatyzację Czujnik ruchu → Wykrycie → Sprawdza stan telewizora czy jest włączony → Wyłącza telewizor. Dodatkowo: Sprawdzenie statusu telewizora → Jeśli off to czujnik ruchu wyłączony całkowicie, jeśli on to czujnik ruchu włączony.

Pierwszą część zrobiłem, tylko jak wyłączyć czujnik ruchu? Tzn nie chodzi mi żeby była zmieniona pozycja z on na off, tylko całkowite wyłączenie, żeby w czasie kiedy telewizor jest wyłączony nie wykrywał ruchu. Jak w node red wyłączyć całkowicie encje?

Pozdrawiam

Jeżeli wyłączony przepuszcza PIR przez traffic light
Screenshot - 03.01.2022 , 13_31_42

Jeżeli włączony blokuje PIR przez traffic light
Screenshot - 03.01.2022 , 13_31_29

Kod:
traffic.json (3,2 KB)

Z menu NR wybrać manage palette i zainstalować

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Potrzebuje się dowiedzieć jak wyłączyć całkowicie encje tak jak tutaj:

Tylko w sposób zautomatyzowany w Node-red. Chodzi mi o to żeby kiedy telewizor jest wyłączony to czujnik ruchu był również całkowicie wyłączony (bez sensu jak co chwila wykrywa ruch dzieci, niepotrzebnie działa wtedy). A jak telewizor jest włączony to encja czujnika się włącza. Tylko tak jak na screenie, jest możliwość wyłączenia encji. A jest taka możliwość w Node-red?

Wyłączenie encji nic nie da, bo sam czujnik ruchu i tak będzie działał sam w sobie. Byś musiał mu zasilanie odcinać jak chcesz żeby “nie działał”. Wyłączenie encji jest już w samym HA i ta wiadomość z czujnika ruchu i tak będzie wysyłana.

Faktycznie, tak na logikę to masz rację. Sądziłem że jeśli jest on skonfigurowany przez zigbee2mqtt a to z kolei jest w samym ha, to mam nad nim “władzę” i mogę go wyłączać i włączać. Błędne myślenie, dzięki za odpowiedź.

W NR po prostu go blokujesz aby nie przesyłał dalej swojego stanu jak w podanym przykładzie. Nie mnożna mieszać automatyzacji, albo robisz to w HA albo w NR.