Proszę o pomoc próbuje w jakiś sposób wyłączyć mój TV po określonym czasie problem w tym że TV jest stary i nie ma Androida ale jest wpięty do niego Amazon Fire TV i pilotem od Amazona mogę sobie TV włączać i wyłączać + sterowanie głosem itp .(czyli HDMI CEC działa )
Zrobiłem automatyzację i ona działa ale wyłącza się tylko Amazon a TV już nie , jak to ogarnąć żeby Amazon wyłączył jeszcze TV nie używając pilota
No nie byłbym tego taki pewien, ale jeśli tak uważasz, to TV musi mieć funkcje konfigurujące CEC w swoim menu i widzieć tego Fire (w menu CECa wyświetlają się urządzenia w “sieci” CEC). W tym menu musi się znaleźć funkcja sterująca włączaniem.
Pilot może wysyłać komendy IR (wielu producentów z tego korzysta) nie mam Fire by sprawdzić.
PS U siebie TV odpalam z HA amplitunerem Yamaha używając CEC (właśnie przez włączenie media-playera, ale musiałem do tego celu skonfigurować CEC zarówno w TV jak i w ampli)
Pilot fire tv ma wbudowaną podczerwień i w ten sposób steruje TV. Przez HDMI CEC można sterować Fire TV z pilota TV ale nie na odwrót. Jeśli masz jakikolwiek system smart tv to może jest integracja. Jeszcze dwa lata tamu sterowałem przez HA starą plazmę LG! Bo miała jakąś wczesną wersje WebOS.
Hmm czyli to pilot wysyła komendę IR i dlatego mój TV ON albo OFF gdy nim steruje ,nawet nie pomyślałem o tym , grzebałem w ustawieniach TV i rzeczywiście nie ma tam żadnej opcji HDMI CEC , model tego TV to : LG 42LN5400 i ma jakiegoś smarta ale tam nic nie ma
Jak nie to pozostaje Ci jakiś blaster IR, np Broadlink, one mogą działać lokalnie z HA ale ustawienie tego jest upierdliwe, ale jeśli interesuje Cię tylko włączanie i wyłączanie to nie będzie to większy problem.
Jak dobrze pamiętam to w apce Broadlink należy ustawić tylko połączenie z wi-fi, resztę robi się już w pełni lokalnie w HA, jak będziesz potrzebował pomocy to napisz.
Sądząc po roku premiery - pendrive musi mieć maksymalnie 4GB (większe się nie nadają do starego sprzętu, chyba, że wiesz bo sprawdziłeś wcześniej)
i być sformatowany jako fat32 (albo wręcz fat16)
jeśli nie masz takiego, to poszukamy rozwiązania później.
Przyjrzę się jeszcze temu firmware.
w tym katalogu powinien znaleźć się tylko plik MP_M1_DVB_RevNo7163_V04.20.02_usb_V2_SECURED.epk
a na samym pendrive nie możesz mieć nic innego (ma być sformatowany przed użyciem)
sądząc po długości nazwy pliku być może 4GB nie są w tym modelu ograniczeniem, ale na 100% musi to być FAT a NIE ntfs ani exfat
Jeśli masz już taką wersję firmware (warto sprawdzić numerki w menu) albo soft jest niekompatybilny z płytą główną to nie uruchomi się menu aktualizacji.
Jakkolwiek z braku release notes nie wiem co tam poprawili/zmienili.
Dobra pobawię się tym w wolnej chwili wcześniej zamówię ten IR ale zastanawiam się jeszcze czy nie trzeba zachować kolejność aktualizacji czyli od najstarszej do najnowszej