Mam w domu na parterze całe oświetlenie zrobione na modułach Shelly (2.5, RGBW). Wszędzie wyłączniki monostabilne. Adaptuję piętro i pomyślałem, że poeksperymentuje. Rozmyślałem o czymś na dotyk, ale bardziej mi się podoba sterowanie gestami.
Zakupiłem 2 szt PAJ7620 na testy + D1 mini. PAJ7620 mają więcej możliwych gestów niż bardziej popularny APDS9960, widziałem też, że jest możliwe podpięcie tego do HA poprzez ESPHOME - widziałem jakieś custom’owe rozwiązanie. Ponieważ komunikacja jest po i2c, to wydedukowałem, że muszę mieć w pobliżu jakieś ESP (d1) i najlepiej od razu do niego zasilacz. Kupiłem gotowca 3.5W (230AC->5VDC). Zasilanie do PAJ7620 (3.3V) pociągnę od stabilizatora D1. Jeśli, nie pójdzie, to dokupię zasilacze 230AC->3.3VDC i D1 zasilę także 3.3V.
Założyłem, że całość zamontuję w puszce elektrycznej głębokiej, albo takich z kieszeniami, a moduł gestów wystawię przez dziurkę od zaślepki fabrycznego gniazda (Legrand/Hager/czy jakiś polski producent osprzętu).
Skoro mam już jakąś elektronikę w gniazdku, to pomyślałem, może jakiś mały wyświetlacz TFT dołożyć i coś wyświetlać:
- godzinę,
- temperaturę w domu, albo zewnętrzną…
A może dołożyć od razu DS18b20, albo coś z pomiarem wilgotności lokalnie?
Doradźcie, co może być przydatne i nie będzie kosztowało majątku i wyświetlacie w takich miejscach. Może nie w każdym miejscu, może w kilku…