Wyłącznik światła na gesty DIY - PAJ7620+ D1 Mini - a może coś jeszcze dolutować?

Mam w domu na parterze całe oświetlenie zrobione na modułach Shelly (2.5, RGBW). Wszędzie wyłączniki monostabilne. Adaptuję piętro i pomyślałem, że poeksperymentuje. Rozmyślałem o czymś na dotyk, ale bardziej mi się podoba sterowanie gestami.

Zakupiłem 2 szt PAJ7620 na testy + D1 mini. PAJ7620 mają więcej możliwych gestów niż bardziej popularny APDS9960, widziałem też, że jest możliwe podpięcie tego do HA poprzez ESPHOME - widziałem jakieś custom’owe rozwiązanie. Ponieważ komunikacja jest po i2c, to wydedukowałem, że muszę mieć w pobliżu jakieś ESP (d1) i najlepiej od razu do niego zasilacz. Kupiłem gotowca 3.5W (230AC->5VDC). Zasilanie do PAJ7620 (3.3V) pociągnę od stabilizatora D1. Jeśli, nie pójdzie, to dokupię zasilacze 230AC->3.3VDC i D1 zasilę także 3.3V.

Założyłem, że całość zamontuję w puszce elektrycznej głębokiej, albo takich z kieszeniami, a moduł gestów wystawię przez dziurkę od zaślepki fabrycznego gniazda (Legrand/Hager/czy jakiś polski producent osprzętu).

Skoro mam już jakąś elektronikę w gniazdku, to pomyślałem, może jakiś mały wyświetlacz TFT dołożyć i coś wyświetlać:

• godzinę,
  • temperaturę w domu, albo zewnętrzną…
    A może dołożyć od razu DS18b20, albo coś z pomiarem wilgotności lokalnie?

Doradźcie, co może być przydatne i nie będzie kosztowało majątku i wyświetlacie w takich miejscach. Może nie w każdym miejscu, może w kilku…

Shelly RGBW masz na oryginalnym firmware czy może wgrany ESPHome? Czy sterujesz tym modułem także przez wyłącznik monostabilny?

Co to za zasilacz?

Poprawka. Glowne swiatla do Shelly 2.5 v1 oraz shelly Dimmer 2 chyba tez v1. Rgbw mam jeden w kuchni i on jest sterowany czujnikiem zblizeniowym (podczerwien) ktory dla shelly jest bistabilnym. Wszedzie oprohramowanie stokowe. Choc marzy mi sie aby dla sypialni była funkcja dlugie wcisniecir i gasnie za 30sekund ale nie ma czasu grzebac.