Próbuję rozgryźć temat wyłączników schodowych i krzyżowych, a tak na prawdę chcę podłączyć przekaźnik Sonoff ZBMINI lub OXT.
Problem polega na tym, że w domu kable są już pociągnięte a ściany na schodach są już wykończone.
Dobrałem się do wyłączników i jednej z puszek po czym stworzyłem taki oto schemat.
Czy tutaj, jestem w stanie podpiąć to oświetlenie za pomocą ZBMINI lub innego przełącznika pod Home Assistanta? W którym miejscu byście zalecali jego podłączenie?
JEŚLI pomiędzy łącznikami masz jeden wolny przewód to użyj go do doprowadzenia czystego L do ostaniego łącznika (tego po prawej). Tam umieśc przekaźnik typu bez N.
Mam podobny problem i raczej nie ma sensu zakładać nowego tematu. Chcę zamontować przekaźnik OXT ze względu na jego wymiary w instalacji oświetlenia schodowego z 2 przełącznikami. Poniżej zdjęcia jak to wygląda.
Puszka 1 posiada tylko 3 przewody widoczne na zdjęciu w tym fazowy.
Czy da rade to pożenić 1 przekaźnikiem 1 kanałowym? powinien być z N czy bez?. Przekaźniki do rolet i na oświetlenie podwójne/pojedyncze bez problemu ogarnąłem, ale ze schodowym nie mam totalnie pojęcia jak się zabrać. Jak działa schodowe to wiem, ale nie wiem jak to połączyć w przypadku dodania przekaźnika.
Na podstawie tych zdjęć uważam, że modyfikacja jest awykonalna, a elektrykowi, który wykonał tą instalację można śmiało cofnąć uprawnienia (za użycie żółto-zielonego do innego celu niż PE i brak oznaczenia tego faktu oraz za generalny brak jakichkolwiek oznaczeń na przewodach, gdzie kolor się nie zgadza z zastosowaniem) .
No chyba, że w puszce 2 dysponujesz tym samym L (nie widać na zdjęciu) co w puszce 1 - wtedy stosując moduł sterowany bistabilnie można coś wyszyć montując go w puszce 2.
Wtedy możesz zostawić dotychczasowe przełączki schodowe, tylko zamiast do żarówki wpiąć je do wejścia sterującego modułu dołożonego w puszce 2 (ale musi mieć zasilanie, którego tam nie widzę).
Opcja 2 to w puszce 1 montujesz pilot bateryjny lub nawet zasilany sieciowo, ale wciąż tylko pilot, bo da się wysłać N z 2 do 1, a L podebrać z 1 do 2, a w puszce 2 cokolwiek kompatybilnego z tym co wrzucisz do 1.
jeśli faktycznie tak będzie to trudno zmienie tutaj na pojedynczy włącznik bo w sumie ten schodowy to nie jest jakos mega potrzebny. tak myślałem, że jest partaczem bo oni robili też hydraulike od CO i pompe hydroforową i tam również nie jest za ciekawie. Niestety ale dom kupiony od dewa i tak to jest.
Powinno być to samo L, bo mam tam również oświetlenie strychu i wjazdu do garażu na tej ścianie co jest puszka druga. Wyłączając bezpiecznik na garaż również te światła nie działają.
Edit:
Jesli bedzie to samo L, to schemat powinien wygladac w nasteujacy sposob?
Dziekuje bardzo za pomoc. Wszystko dziala tak jak chcialem. Został mi jeszcze jeden moduł.
Mianowicie mam na ścianie 2 przełączniki (1 podwójny i 1 schodowy, każdy w osobnej puszce, puszka jedna pod druga). Chciałem zastosować moduł OXT 3C taki jak ponizej.
oświetlenia z przełącznika podwójnego wpinam do modułu w L1 i L2 i kabelki S1 i S2 idą w przełącznik a COM idzie w miejsce L w przełącznika. To mi działa.
Nczkolwiek nie mam pojęcia czy zadziała schodowy jeśli podepne S3 w miejsce oświetlenia w przełączniku schodowym. COM w tym przypadku nie musi być podłączony? bo nie bardzo rozumiem jakby z podłączeniem miało to zadziałać. Już 1 moduł uwaliłem złym podłączeniem. Nie chce drugiego:)
Drugi też uwalisz jak podepniesz fazę ze schodowego na S3 , w jednym ze schodowych jest faza i za pomocą przewodów korespondencyjnych ( dwa pozostałe w schodowym) , ta faza jest przekazywana na wyjście do żarówki ( drugi schodowy). Mając trzy żyły między schodowymi , można to oganąć, ale trzeba się pozbyć 230V ( fazy ) i w jej miejsce podłączyć COM - pierwszy schodowy , w drugim - tym gdzie jest wyjście na lampę podłączasz S3.
Jesli w puszce tej gdzie bedzie moduł bedzie szybko złaczka z L, ktore idzie na drugi włącznk to powinienem dac rade i po prostu ten przewód odepne od L i podłącze pod COM. Dobrze to wymyslilem? wtedy COM tak naprawde dla S1 i S2 i S3 bedzie wspolne.
Cześć, zastałem podobnego partacza u siebie, nie mogę rozczytać twojego schematu tzn oxt nie ma s2? Mogę korzystać z modułów zbmini lub qubino bo nie mam wszędzie miejsca, obydwa obsługują włączniki bistabline, przynajmniej tak mi się wydaje. Jak rozpoznałeś przewody odpowiednie? Mam w 1 puszcze 3 przewody 3 żyłowe opisane jako Z L S bodajże, 2 neutrale spięte zakładam, że Zasilanie i Lampa S to sygnałowy do drugiego włącznika, pewnie? Nie wiem jak przedzwonić te kable. Pozdrawiam