Szukam wyświetlacza “dopuszkowego” z ramką może być razem z esp.
Chodzi mi o wyświetlanie informacji pogodowych z domu i z zewnątrz.
teraz mam malutki oled 0,96podpięty pod esp8266. Ktoś się spotkał z takim gotowcem, czy muszę coś wykombinować, aby wizualnie to nie szpeciło.
Wyświetlacze OLED w ogóle się nie nadają do wyświetlania statycznego obrazu (dotyczy to zarówno monochromatycznych jak i kolorowych, bo i takie są dostępne i wspierane) ponieważ niestety ulegają dość szybkiemu “wypaleniu”, więc trzeba kombinować z delikatnym przesuwaniem wyświetlanej treści czy wygaszaczami ekranu (a i tak nie zapobiega to w 100% degradacji wraz upływem dłuższego czasu).
można iść też w diy (są ciekawe gotowce Lilygo/TTGO oczywiście mniejsze = nie są dopuszkowe, na bazie ESP oraz wyświetlaczy wspieranych albo oficjalnie esphome albo za pomocą komponentów niestandardowych, również cała gama wyświetlaczy e-ink, głównie WaveShare ale nie tylko, czy nawet niektóre LCD dedykowane dla maliny można obsłużyć na bazie dostatecznie “spasionego” ESP)
Jeśli chodzi o DIY to jeden z ciekawszych projektów (niestety nie wiadomo ani kiedy, ani czy oficjalne wsparcie się pojawi, bo w ESPHome były ogromne zmiany w wydaniu grudniowym i teraz raczej cała uwaga deweloperów będzie skupiona na wydawaniu łatek do istniejących komponentów)
Nie korzystam z Esp Home, mam swój esp zaprogramowany pod siebie, obsługa temperatur, ciśnienia i wilgotności (przez ds18b20 i BMP280) z innych esp po wifi i wysyła dane do oled 0,96, do bazy mysql po http i do HA przez MQTT. Chodzi mi o wymiane tego oled na taki żeby wyglądał ok i mógł być zamontowany na ścianie w puszce. Najlepiej jakby był zintegrowany z esp, ale nie musi - wystarczy że da się go podłączyć pod esp.
W każdym razie jeśli jakiś wyświetlacz jest obsługiwany w esphome to można podejrzewać, że istnieją dla niego sterowniki dla arduino albo/i/lub/oraz esp-idf