Hej, mam problem z PIN’ami do XIAO ESP32S3 & Wio-SX1262.
Sprawdziłem dokumentację oraz firmware Meshtastic i niestety, albo w ogóle nic nie odbiera, albo nie łączy się z CC1101 chociaż tu nie ma tego modułu…
Z tym SXem jest taki problem że nie ma on FIFO (ale za to ma dużą pamięć na ramkę). Wszystko do 255 odbierzesz bez problemu i bez większego przerabiania komponentu. Powiedział bym że lepiej niż CC1101 bo masz info że “ramka odebrana” a nie musisz bawić się w składanie tego po kawałku. Minus (bez przerabiania) jest taki że masz ten limit pamięci (praktycznie tylko watomierze wysyłają tak dużo danych).
Mozesz korzystac z dowolnej biblioteki byle by wspierała ten HW co masz.
Na pewno SmartRC-CC1101-Driver-Lib nie wspiera SX. Jesteś skazany na cos innego. Moze byc RadioLib. Ale dla CC1101 musisz troche dopisac do RadioLib’a.
Napisze jeszcze raz - nie ma na tym forku wsparcia dla SX.
Dodanie wsparcia dla niego nie jest skomplikowane:
a) trzeba przejść na np. RadioLib
b) ten SX nie ma FIFO ale ma dużą pamięć na dane (256 bajtów z tego co pamiętam)
c) jak nie potrzebujesz odczytywać watomierzy (na 99% to tylko one wysyłają takie długie telegramy) to implementacja jest banalnie prosta:
konfigurujesz SX
czekasz aż SX da znać ze ma dane w pamięci
odczytujesz te dane
obrabiasz
wysyłasz dalej
jak chcesz “watomierze” to tez da się to zrobić z tym SX ale musisz odczytywać bajt po bajcie (albo obczaić DMA/FIFO dla SPI w ESP32) - to wymaga zmian w komponencie (nie wiem tez jak ESPHome sie zachowa), opis TU
przejście na RadioLib zapewni tez wsparcie dla innych SXów z FIFO oraz dla CC1101, niestety jest mały haczyk - trzeba trochę dopisać do RadioLib’owego kodu dla CC1101 aby to zadziałało
A dlaczego tego nie ma w komponencie? Proste - brak czasu aby to ładnie ogarnąć prostą konfiguracją w YAMLu
Ochotnik jest poszukiwany - wszystko mogę wyjaśnić.
ps.
Rozumiem ze ten XIAO kusi. 10$ i masz rozwiązanie “z półki”.