Xiaomi WXKG01LM

EDIT:
Nie wiem co się dzieję, ale znowu mam problem z dwoma przyciskami. Nie wysyła nic poza NULL w payload.
Ktoś używa tych przycisków i może coś podpowiedzieć?

Nie macie problemów z przyciskiem Xiaomi WXKG01LM? Chyba po ostatniej aktualizacji Z2M coś się porobiło z pojedynczym kliknięciem. Pojedyncze kliknięcie w NR wygląda tak (działa jak long):
obraz

Podwójne działa też jakoś dziwnie:

Mam teraz tak w przypadku dwóch przycisków. Usuwanie i dodawanie po raz kolejny nic nie zmienia. Mało prawdopodobne, że padły oba na raz…

Witam. Mam ten sam problem. Dokupilem juz nawet inny przycisk aQara a i tak nie dziala. Mam entity: temperatury, bateri,power outage count, napiecia i linquaity i to wszystko. Ktos moze pomóc?

U mnie był czeski błąd, nie zaznaczyłem w NR poniższych opcji:

niestety u mnie do wyboru entity jest tylko to

Te opcje są niżej:

Ustawienia mam identyczne. Brak entity ktore da sygnał do Ledów

:thinking:

The device is connected through a router which cannot deal with Xiaomi devices. This is known to happen devices from: Centralite, General Electric, Iris, Ledvance, Legrand, OSRAM, Sylvania, SmartThings, Securifi. A possible solution is to connect the device directly to the central coordinator by pushing the reset button while being physically close to it.

szbko i sprawnie zintegrowało niestety nadal nie mam odpowiedniego entity. Czy zna ktos fajny przycisk ktory bedzie działał w node red? Dodam Ze z przyciskiem aqara i xiaomi wystepuje ten sam bład

! Nie korzystam z NR

Moje urządzenia Zigbee mają action zamiast starego click - Kiedyś był click

(WXKG11LM)

Podobno w:

zigbee2mqtt/configuration.yaml

Wymaga była/jest zmiany na:
legacy: false
Po restarcie Z2M zamiast (starego “formatu”) będzie nowy action
Kiedy to się zmieniło, nie mam pojęcia (wydaje mi się, że w 2024)
/
(WXKG01LM)

/

devices:
  '0x12345678':
    friendly_name: my_device
    legacy: false

gF

nie pomoglo

To jest podstawowa konfiguracja Z2M

Po kliknięciu 3 kropeczki po prawej i przełączeniu na

Edytuj w trybie YAML

Będziesz widział rozszerzoną konfiguracje
Natomiast w folderze

zigbee2mqtt

Jest pełna konfiguracja

...
devices:
  '0x00158d000275ca61':
    friendly_name: PIR Prysznic
  '0x00158d0004ac3221':
    friendly_name: Sypialnia Tempetatura
...

//
Twardy reset, to przesada, wystarczy restart dodatku (Z2M) by wczytał ponownie konfiguracje

zostało to dopisane ale nie pomogło moze twardy reset ?

Zainstaluj paczkę node-red-contrib-zigbee2mqtt

flows (12).json (2,9 KB)

klikacz reaguje ale ledy nie zaswiecaja sie

sprawdź co masz ustawione w nodzie jako payload output, bo z obrazka co wstawiłes to wygląda, że nie ustawiłeś…

Masz racje. Problem rozwiązany dzieki wielkie!!!