Z HA do HK (brama garażowa oraz Ikea pilot)

Może ktoś zna odpowiedź albo nakieruje…

Loratap Garadge Opener (tuya) na zigbee (na HA zigbee2mqtt).
Widoczny jest jest w HA - działa otwieranie/zamykanie garażu (drzwi).
Chciałbym jednak aby to urządzenie było widoczne w HomeKit. Niestety po exporcie encji do HomeKit drzwi garażowe widoczne są tylko jako switch/trigger. I tu mam pytanie: da się jakoś zrobić aby to urządzenie było widoczne jako Brama Garażowa w HomeKit? Nie chodzi li tylko o ikonę, ale o sposoby zachowań?
Większość userow w domu ma tylko HomeKit - jestem na etapie migracji z homebridge do HA - nie chce ich namawiać na zmiany przyzwyczajeń i oprogramowania - bo nie da się tego zrobić.
Ktoś zapyta a czego nie ma w takim wypadku w Ha/Hk - np. w samochodzie (CarPlay) brama garażowa (kiedy jest rozpoznawana jako Brama) pojawia się jako urządzenie do otwierania - pisze tylko dla przykładu gdyż nie chce wszczynać dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnym, ja może czegoś zwyczajnie nie doczytałem…
Podobnie nie potrafię wystawić pilota Ikea do HomeKit… znaczy wstawia się ale pojedynczy przycisk (pilot ma 5 funkcji programowalnych)
Do tej pory jechałem na homebridge ale przestało wystarczać.
Z góry dziękuję za jakiś pomoc albo link

1 polubienie

@Ropuh prośbą o poprawienie posta, za dużo literówej, błędów itd dlatego trudno się czyta i trudno zrozumieć.

1 polubienie

@szopen dzieki. To (link) pomogło.
Mam bramę (poprawnie widoczna) w HK no i w CarPlay. Super. Teraz tylko muszę poszukać czy da się zmienić czas po jakim wyślą komunikat, że brama jest otwarta - bo teraz w wskazuje odrazu po wybraniu przełącznika (otwarto/zamknięto).