Z-wave Home Assistant - problem

No i to jest taka akcja - “znajdź 20 szczegółów, którymi różnią się te obrazki”.
Dziad na filmie używa oficjalnego Dodatku o nazwie Z-Wave JS (który wykrywa wszystko “od strzała”), a Ty użyłeś Z-Wave JS to MQTT (z grupy Community, podobno lepszy ze względu na brak zależności od działania HA, u siebie póki co mam sieć z-wave zintegrowaną za pośrednictwem centralki Vera, więc nie mam doświadczenia użytkowego odnośnie ZwaveJS, gdyż on obsługuje tylko chipsety serii 500 i 700, ale nie obsługuje starszych jak dongla drugiej generacji, a jedynie taki miałem do niedawna) z którym trzeba troszeczkę powalczyć (wydaje się to dziwne, bo oba pod spodem mają taki sam “sterownik” Z-Wave JS, ale robiąc eksperyment, który skutkował odpowiedzią zauważyłem, że aktualna wersja Dodatku Z-Wave JS 0.1.66 zawiera sterownik Z-Wave JS 10.0.1, a aktualna wersja Dodatku Z-Wave JS to MQTT 0.45.0 zawiera sterownik Z-Wave JS 9.6.2)
to na obrazku poniżej to właśnie “ponowny wywiad” (nie mając po ręką instalacji nie mogłem wcześniej napisać jak to się konkretnie nazywa w GUI HA, ale sformułowanie wywiad jest kalką dość powszechnie stosowanego słowa interview)

PS te Dodatki “się gryzą” więc albo jeden albo drugi, każdy z nich współpracuje z Integracją o nieco mylącej nazwie Z-Wave JS (jakkolwiek oczywiście konfiguracja integracji jest różna i tylko ta różnica między ws://a0d7b954-zwavejs2mqtt:3000 a ws://core-zwave-js:3000 naprowadziła mnie na trop)
Ponadto nie wnikam jak migrujesz starą instalację (można to zrobić na taką ilość sposobów jakiej sobie chyba nawet nie wyobrażam).

1 polubienie