Witam, jestem na początku drogi w HA, testuję, sprawdzam, czytam
Dzisiaj odkryłem jedną niebezpieczna sytuację, mam ogrzewanie podłogowe elektryczne sterowane termostatem generic w HA, pomimo że HA prawidłowo wykonał akcję - wyłącz przekaźnik to ten się nie wyłączył i grzał dalej !!! Pomogło ręczne włączenie i wyłączenie przekaźnika w panelu.
Pomijając przyczynę, pytanie jak się zabezpieczyć przed takimi sytuacjami?
Na jakieś 99.9% nie było to związane z zawieszeniem się HA… (to tak odnośnie tytułu wątku). Jaki masz system operacyjny też nie będziemy zgadywać, ani na czym jest instalacja, czy to wirtualizacja czy SBC a może generic?, jaka konkretnie jest konfiguracja, z jaką integracją wspópłracuje ten przekaźnik itd.
Natomiast w kwestii zasadniczej to mogło być z 1000 różnych przyczyn, niestety zbyt ubogi opis twojej konfiguracji nie pozwala zgadywać (szkoda czasu na zgadywanki, dawaj konkrety).
Tam masz kluczowe ściągawki podstawy-forum
System Information
version | core-2025.10.2 |
---|---|
installation_type | Home Assistant OS |
dev | false |
hassio | true |
docker | true |
container_arch | amd64 |
user | root |
virtualenv | false |
python_version | 3.13.7 |
os_name | Linux |
os_version | 6.12.43-haos |
arch | x86_64 |
timezone | Europe/Warsaw |
config_dir | /config |
Domyślam się że nie było to zawieszenie HA tylko problem ze sterownikiem przekaźnika który działa na mysensors po rs482, jedna sprawa to znalezienie przyczyny, natomiast druga ważniejsza to zabezpieczenie przed takimi sytuacjami np. jakaś automatyzacja sprawdzająca stan przekaźnika gdy temp. za bardzo wzrośnie.