Witam, nie mam bladego pojęcia jak to działa, poza tym co przeczytałem w necie. Co na początek? Od czego zacząć? Mam kilka przekaźników Tuya, kilka żarówek. Działa to w Tuya Home i steruję głosowo w Google Home. Jak to przeobrazić w HA i raczej w poważniejsze sterowanie?
Na początek potrenuj szukanie wątków poruszających problemy identyczne lub łudząco podobne do twoich, bez tego zginiesz w światku open-source…
Zarejestrowałeś się, ale nie szukasz, ani nie czytasz, więc zasugeruję 3 takie tagi na początek:
host
faq
tuya
Najprościej od początku: poszukaj informacji “jak zainstalować HA”. Rozwiązań jest sporo, najlepszym jest użycie dedykowanej maszyny. Ale możesz zrobić to jakkolwiek - na pewno pierwsza instalacja nie będzie finalną
Zwyczajnie pobaw się, pododawaj, poklikaj. Jak już zobaczysz jak to działa, to możesz pytać o konkrety. Bo póki co Twoje pytanie wygląda jak “nie znam się na samochodach, trochę ich widziałem, jaki samochód kupić, mam pompkę do kół, płyn do spryskiwaczy i chęci żeby jeździć samochodem na poważnie”. Sam widzisz, ciężko odpowiedzieć a jak ktoś odpowie to będzie to “najlepiej coś między używanym Dużym Fiatem a Ferrari z salonu” : -)
Jak zaczynałem to na początek na moim kompie stacjonarnym na virtualbox postawiłem HA. Trochę się pobawiłem, zobaczyłem jak działa i po kilkunastu dniach postawiłem na serwerze.
Ktoś kto nie ma wiedzy o HA nie powinien zaczynać zabawy od postawienia HA na VirtualBoxie bo z reguły nawet nie wie do czego służy VirtualBox, jedyna sensowna opcja dla laika to zabawa HA na RPi, [min. RPi4 2GB RAM - Raspberry Pi - Home Assistant].
HAOS-generic w zasadzie instaluje się dokładnie taką samą drogą jak dystrybucję HAOS dedykowaną dla RPi, jedyna kwestia to by nie dziadować na sprzęcie i wybrać coś co działa od ręki.
Czy np Dell wyse z czterordzeniowym AMD będzie ok?
To nie jest żaden konkret, tak można opisać zarówno 20 letni złom jak i wypusty z bieżącego roku (no tego nie jestem pewien, chyba w Wyse jednak wycofali się z amd?).
To jest kolejna kwestia, nad którą musisz popracować - jednoznaczna komunikacja, która w kwestiach technicznych zwykle wymaga podania pełnego modelu, a często i jego odmiany…
Czytaj te wątki, do których prowadzą tagi i się zastanów (nie ukrywam ja jestem na nie, bo konstrukcje na procesorach AMD mają stosunkowo kiepską efektywność energetyczną, ale to w końcu twój wybór).
Pomijając to powyżej - kupując Thin Clienta i używając go w roli serwera musisz sam mieć świadomość, że działasz wbrew założeniom projektowym takiego sprzętu (co wcale nie oznacza, że się nie da, bo wielu używa właśnie takie konstrukcje, tylko, że możliwości rozbudowy mogą być mocno ograniczone).
Teraz już chyba wiesz dlaczego “rekomendowałem” RPi bo tam większego wyboru nie ma a nie chciałem kolejnej dyskusji o terminalach pod HA .
Tia tylko ostatnio wiele osób doświadcza sytuacji “dojścia do muru” na starszych modelach RPi, więc trzeba by dodać że chodzi o RPi 4B w wersjach z co najmniej 2GB RAMu (bo tego się nie da dołożyć…), albo jeśli ktoś nie ma 2 lewych rąk to CM4 w specyfikacji minimalnej jak powyżej (+ jakaś płyta główna, np. HA Yellow brzmi rozsądnie technicznie, choć absurdalnie drogo).
Zgadza się, też się przesiadłem z RPi3 ale na początku wszystko robi się szybko i prosto, bez komplikacji i utrudnień.
Rownież się zgadzam, dopisałem gdzie trzeba.
Hehe wyjąłeś mi to z ust - powinienem na wstępie zamknąć ten wątek, bo od ostatnich poruszających dokładnie te same tematy jeszcze za mało wody w Wiśle/Odrze/(czy innych rzekach) upłynęło…
Dell Wyse 5060 N07D Quad-Core 2,4GHz 128 GB SSD 4GB RAM , takie coś np. Co sądzicie? Wydaje mi się lepsze wydajnościowo od RPi.
Czyli jednak zabytek ze szrotu… tak, w testach syntetycznych wypada lepiej od procka w RPi4 tyle, że te testy syntetyczne nie są dostosowane do procka Broadcomm’a
https://www.cpubenchmark.net/compare/2291vs4297/AMD-GX-424CC-SOC-vs-BCM2711
a w kwestiach energetycznych - jest jakieś 2x gorsza efektywność tej konstrukcji AMD od Broadcomm’a (w linku powyżej nie masz porównania, ale RPi4 przy załóżmy że 2x mniejszej wydajności pobiera 4-5x mniej energii).
To mnie nie martwi. Mam PV. Pytanie, czy HA będzie na tym działać. W założeniu ok. 100 urządzeń obsługiwanych.
HA na 100% będzie działać na tym 5060, to był pierwszy terminal, na którym uruchamiałem HAOS-generic. Zrezygnowałem z tego sprzętu ze względu na , ciągłe mocne grzanie się, bez względu na obciążenie i spory pobór energii w stosunku do obciążenia. Zmiana na model 5070 z procesorem Intela, nie dość, że poprawiła wydajność, to o połowę zmniejszył się pobór i sprzęt praktycznie się nie grzeje. Temperatura ma duży wpływ na żywotność podzespołów elektronicznych, dlatego im niższa tym żywotność sprzętu przynajmniej w teorii jest dłuższa.
Dzięki, szukam zatem 5070.
No i to jest “eko podejście” - mam PV więc co mnie obchodzi energooszczędność urządzenia .
Równie dobrze możesz przeznaczyć pod serwer HA jakiegoś bezużytecznego laptopa (będziesz miał od razu ekran i klawiaturę - przydają się czasem do komunikacji z serwerem, gdy np. padnie Ci sieć…). Jeśli nie będzie to prekambryjski zabytek, to powinien wystarczyć na jakiś czas. Z własnego doświadczenia - myślę, że powinieneś zadbać o RAM bardziej, niż o rdzenie procka…