Walczę z tym zadaniem już kilka nocy, może dla kogoś jest to trywialne
Moim celem jest przedstawienie na grafie (custom:mini-graph-card) historii dla 7 dni, i 12 miesięcy, jako sumaryczna wartość dla dzień i miesiąc, czyli jeden słupek pokazuje odpowiednio jeden dzień, jeden miesiąc
Nie walczyłem z słupkami, ale coś podobnego u mnie działało (jak dotąd nie używam słupków w realnych instalacjach więc nie podpowiem więcej, ale pokop po dokumentacji)
Z wykorzystaniem mini-graph-card to jest raczej niemożliwe - nie można mieć zwykłej bazy danych recordera sięgającej tak głęboko wstecz, rozwiązanie z long-term-stats natomiast wymaga użycia dedykowanej karty type: statistics-graph (i nie wiem czy jakakolwiek alternatywna karta już potrafi z tego korzystać).
Tak patrzę w manuala karty Statistics Graph Card - Home Assistant
nie mam tam opcji group by month lub coś podobnego, jedynie co można ustawić to days_to_show.
Kurcze na jakimś filmiku widziałem jak gość miał 12 słupków sumujące każdy miesiąc osobno…
Od zawsze można było mieć choćby 12 miesięcy wstecz, tylko do tego potrzebna jest zewnętrzna baza danych i np. grafana do wizualizacji.
Nie jest możliwe, aby ktokolwiek miał już roczny wykres bazujący na wbudowanych w HA statystykach długoterminowych, bo one w wersji produkcyjnej istnieją od końca lata
Niestety ta karta jest mocno niedorobiona jeśli chodzi o słupki (być może trzeba by wygenerować sobie dane w jakiś specyficzny sposób, by to mogło wyglądać normalnie)
Ciekawy post, całkiem nie dawno przyszedł mi do głowy pomysł, żeby porównywać zużycie prądu z aktualnego okresu roliczeniewego z Tauron z miesiącami z poprzedniego, tyle że trzeba by stworzyć wirtualną encję miesięcy poprzedniego okresu, gdzie mógłbym uzupełnić dane ręcznie… tylko jak to zrobić.
Cel jest taki, żeby kontrolować czy zwiększyłem zużycie w poszczególnych misiącach i czy mam troszkę oszczędzać żeby nie dopłacić zbyt dużo.
Nowa prognoza robiona jest zawsze na podstawie poprzedniego okresu rozliczeniowego.
Tylko jak to zrobić?
pierwsza myśl to NodeRed, i ręczne obliczenie funkcji (to umiem), ale nie znam żadnego dodatku który pozwoliłby mi na transport tych danych do jakiejś encji… calibration utility meter chyba opdada. Może ktoś ma pomysł?