Cześć,
Jakis czas temu pojawiła sie aktualizacja i w MQTT zacząłem rozpoznawac urządzenie BSEED_TS0601 czyli mój przełącznik do sterowania żaluzjami.
Wszystko jest miło, mogę myszka kliknąć w MQTT i puścić w dół, w górę, zatrzymać… nawet pokazuje procentowo pozycję:
Jednak kiedy chcę zrobić coś w node red, coś prostego, żeby ustawić na przykład otwarcie żaluzji na pozycję 50% ( w połowie okna) no to jest to już dla mnie problem.
podaję domenę “cover” serwis: “set_cover_position” i w JSON wrzucam {“position”:“50”} i… nic,
jest głucho.
mogę dać serwis open_cover, close_cover ale teoretycznie na liście mam do wyboru serwis set_cover_position i pojawia mi się wówczas dostępny parametr “position”
Generalnie to mierze się już drugi rok chyba z tymi żaluzjami, najpierw MQTT nie widziało tych przełączników a teraz kiedy juz widzi to trochę olałem node red, nieco zapomniałem jak sie tam robiło i czuje że się kręce w kółko… może jest ktoś kto przerabiał już coś z tymi urządzeniami i jakoś potrafi zmusić żeby sterowanie uruchamiało się u zatrzymało na jakiejś zadanej pozycji “current_position” czy coś…