Żaluzje wewnętrzne venitian blind

Szanowni,

problem pozornie drobny ale istotny i ni diabła nie umiem sobie z nim poradzić więc może ktoś doświadczony podpowie, mianowicie:

• instalacja oparta na KNX aktory żaluzjowe GVS typu AMMA - w KNX działają;
  • HA z modułem KNX podpięty do tej instalacji KNX;
  • manipulator po stronie HA to enhanced-shutter-card;
  • działają wszystkie funkcje żaluzji za wyjątkiem jednej.

Na załączonych obrazkach widać pełen opis instalacji KNX oraz pełen opis instalacji HA.

Tak jak napisałem wszystkie funkcje żaluzji wywoływane tym manipulatorem działają poprawnie czyli przyciski sterowania całą żaluzją (góra/dół/stop) oraz obie wersje sterowania listkami (góra/dół jednostkowymi krokami albo ustawienie listków pod kątem wskazanym przez suwak) ALE tylko wtedy działają funkcje sterowania kątem nachylenia listków gdy żaluzja jest w pełni rozwinięta. Jeżeli jest rozwinięta częściowo, np. 35%, to każda próba ustawienia listków pod jakimś kątem, obiema metodami, powoduje zwijanie się całej rolety.
I nie potrafię znaleźć przyczyny więc proszę o pomoc.

W czym zawiera się samo sterowanie listkami, w encji czy w jej atrybutach?

Hm…, nie bardzo wiem jak to wewnętrznie robi HA ale zasada jest taka, i tak to robi sterowanie w KNX (jak używam jego przycisków na przykład, poza HA) że tryb GÓRA/DÓŁ wykonywany jest jedno bitowym poleceniem wysyłanym na adres grupowy 0/1/36 (wartości 0/1).

Natomiast sterowanie listkami jest dwojakie, albo polecam przesunięcie listków o kolejny kąt elementarny (takie step by step) i tu działa adres 0/1/30 (czyli w aktorze”Slat adj/stop”) albo polecam ustawienie listków na konkretnej pozycji kątowej i tu działa adres 0/1/39 (czyli w aktorze “Slat position 0…100%“). W obydwu przypadkach do aktora wysyłana jest liczba oznaczająca krok kątowy o jaki listki mają zostać nachylone.

Nie wiem czy to jest odpowiedź na Twoje pytanie choć wydaje mi się że działa tu atrybut samej encji.

Działa to z poziomu Narzędzia deweloperskie → Stany, ustaw stan dla twoich listków?