Ja tylko przypomnę, sugerowałem to już wcześniej, że timout jest dla mnie w tym przypadku źródłem problemu. Już poniżej 8W przy 1000imp/min w ESPHome może dochodzić do błędnego odczytu impulsu w czasie i oczekiwanie po odrzuceniu na kolejne zbocze.
Czyli zwiększyć timeout
do 10h czy to nic nie pomoże, i muszę się pogodzić z tym, co mam?
… nie. olej tylko tą moc i obliczenia przenieś
Dla porządku wklejam “ostateczne rozwiązanie”.
Oczywiście mieliście rację. Winny był
timeout
. Nawet widać, że winna była,tak naprawdę, sama moc, a więc wspomniane wcześniej kwadratowe podejście. Chyba “jestem w domu”.Dziękuję wszystkich za cierpliwość i pomoc.
Już się chciałem pochwalić jak wyszło (zdjęcia poniżej) ale po podłączeniu wszystkiego znowu nie działało. Zacząłem sprawdzać zasilanie i chyba urwał się jeden kabel i doszło do zwarcia 230V. Zasilacz chyba się spalił więc podłączyłem drugi-podobny - cały taki
Daje on 5.1V lecz Wemos na nim nie wstaje. Próbowałem z innym egzemplarzem i to samo. Podłączam je oczywiście przez Vin. Gdy podłączę ładowarkę od telefonu to wszystko jest ok. Wemos wstaje po paru sekundach. Czy macie pomysł co może być nie tak? Nie chce rzeźbić nowej obudowy.
Na koniec obiecane zdjęcia finalnego produktu
Co rozumiesz jako “nie wstaje”?
- brak połączenia WiFi?
- brak zasilania?
- nie bootuje? (i wiesz to np. z logów po UART)
Odp.: brak połączenia WiFi. W zasilaczu świeci się czerwona diodka. Na Wemosie, po podłączeniu niebieska diodka raz błyska. Twoje pytanie naprowadziło mnie na trop w postaci zbyt małej wydajności prądowej zasilacza. Zasilacz teoretycznie ma 700mA a Wemos zazwyczaj dobrze mi chodził na słabszych zasilaczach (500mA). Czy da się sprawdzić wydajność tego aktualnego? Żarówką? Czy to mylny trop?
P.S. Po UART ciężko chyba sprawdzić bo podłączenie modułu do adaptera spowoduje dostarczenie mu napięcia z adaptera (no chyba, że do adaptera mam podłączyć tylko RX i TX, a zasilanie z przedmiotowej przetwornicy.
Myślę, że zakłócenia.
Zapominałem, że to D1 mini.
Do podsłuchania debug ESP z UARTa wystarczy jego TX i masa, ale musiałbyś mieć osobny od tego wbudowanego mostek UART-USB.