Chciałbym zamienić tą wartość na dzienne zużycie.
Czyli potrzebuję: aktualną wartość skumulowanej energii - wartość skumulowanej energii z godziny 00:00
Tak ja napisał @MariuszAK, obecnie to jest proste. Na bazie tego sensora total tworzysz pomocnika typu licznik mediów i wybierasz, podczas tego tworzenia z UI, cykl dla licznika.
Dashbord Energia możesz dodać w/w encje . I będziesz mieć statystyki zużycia energii przez urządzenie dla wybranego okresu dnia , tygodnia, miesiąca ,roku
Dashboard Energia działa super i w sumie o to mi chodziło. Dzięki.
Odnośnie tej drugiej metody:
Taka konfiguracja mi nie działa (rozumiem, że cykl-godzinowy rozłoży mi skumulowane zużycie na przedziały godzinowe, dzienny - będzie to jedna wartość dla każdego dnia)?
Dzięki.
Tworząc pomocnika godzinowego pokaże zużycie w danej godzinnie np
11:00 pokaże zużycie 0 kwh natomiast o godzinie 11:30 pokaże np 1 kwh o 11:59 2kwh a o godzinie 12: 00 znowu 0
Tworząc dzienny 00:00 pokaże ->0kwh a o 23:59 → 20kwh
i tak dalej.
Jeżeli zastanawiasz się do czego to może być przydatne np do tworzenia powiadomień.
Utworzyłem pomocnika który sprawdza dzienne użycie wody i jeżeli przekroczy określny próg np 800l wysyła powiadomienie na telefon.
Ale gdy włączony jest alarm włamaniowy to ten próg ustawiony jest np na 50l
Oczywiście z tą wiedzą zrobisz co chcesz . Bo czasami zdążają się takie dni gdzie jest duże zużycie wody i taki alarm można zignorować. A czasami bywa wręcz przeciwnie.
Hmm trudno zgadywać dlaczego, pokażesz wykres wartości encji źródłowej z ostatnich dni?
W ogóle niektóre rozwiązania muszą najpierw nazbierać jakieś dane by było widać wyniki.
Ale nie minęła nawet godzina od poprzedniego posta.
Zakładając, że konfiguracja jest prawidłowa i encja źródłowa też, to teraz trzeba poczekać aż nowa encja nazbiera sobie dane.
czyli nie zrobi mi to historycznych danych?
Weź wrtość z teraz i wartość z teraz-1 godzina i zrób z tego słupek…itd
dokładnie tak, jak robi to panel Energia
Tak, normalne encje nie działają wstecz, wiem że ktoś gdzieś wykonał figurę umożliwiającą importowanie starych danych (ale w jakimś konkretnym zastosowaniu związanym z danymi z zewnątrz, a nie z dowolnej encji), ale tego nie używam, szukaj po forum, bo gdzieś jest.