Hejka,
robię przesiadkę HA ze starego Dell Wyse (debian docker) na Wyse 5070 (proxmox). Postawiłem już nowego HA i chcę od nowa zrobić cały system. Będę parował urządzenia na nowy koordynator, automatyzację mam wszystkie w NR, ale tutaj myślę nie będę miał kłopotu z przeniesieniem. Jedna rzecz, którą chcę ze starego HA to cała historia ENERGY. Mam tam zużycie gazu, PV itp z ostatnich 4 lat. Pytanko jak to ugryźć, żeby przenieść samo ENERGY, bez zasysania pozostałych śmieci? Jeśli przywrócę sobie MariaDB na nowy HA, utworzę encje oraz dodam je do karty Energy identycznie jak na starym HA, to zassa mi całą tą historię? To moja pierwsza przesiadka i w ogóle pierwsza instalacja HA (wcześniej kupiłem “gotowca”), zatem bądźcie wyrozumiali Dzięki
Sądzę, że bez przywrócenia zarówno bazy danych jak i konfiguracji w całości to się nie uda (encje mają unikalne identyfikatory, jeśli sobie stworzysz inne encje to nie będzie ciągłości), jeśli źródła wszystkich encji są unikalne (tj. takie które stworzą bez względu na wszystko encje o tych samych id) to może jest szansa uniknąć przywracania całości, ale tak naprawdę po prostu spróbuj, jeśli coś nie wyjdzie to zrób to inaczej (póki masz starą instalację takie ruchy możesz robić wielokrotnie).
Tak na szybko: na nową instalację wrzuciłem snapa (full backup starej maszyny) i przywróciłem z niego tylko mariadb oraz phpmyadmin. Następnie konfiguracja recordera w yamlu, restart i po restarcie wchodząc w energycard już mogłem podczytać encje dotyczące PV. Zaczytało całą historię do ENERGY pomimo iż encje, z których ENERGY czerpie dane, nie są w ogóle widoczne w HA. Zobaczymy jak zachowa się HA po dodaniu urządzeń i nadanie im tych samych encji, czy zachowa się ciągłość danych.