Szukam działającego kodu Yaml dla EspHome dla żarówek Smart DGM L-WT9W1 (taka)
Do tej pory wgrałem Tasmota (przez Tuya Convert), ustawiłem odpowiedni template, zintegrowałem przez MQTT: Mosquitto broker, działa w HA.
Większość (praktycznie wszystkie) urządzenia z esp8266 mam jednak zintegrowane przez EspHome, te żarówki również chciałbym tak podłączyć. W związku z tym poszukuję dla nich działającego kodu Yaml.
Ma ktoś może?
Pewnie na podstawie template dla tasmota (link) można go napisać samemu, ale boję się, że jeśli coś pójdzie nie tak to nijak nie będzie można wgrać OTA nic innego i jej uratować…
Żarówka ma możliwość ustawienia barwy światła oraz jasności:
Na podstawie konfiguracji Tasmoty można wydedukować jak powinien wyglądać YAML dla ESPHome, niestety musisz to zrobić sam (możesz za to przyczynić się do “zbawiania Świata” i działające gotowce opublikować jako dokumentację ESPHome w dziale Cookbook).
Fajne przykłady są np. tam (uwaga wszystko z działu Cookbook może zawierać nieaktualną składnię, dlatego zalecam sprawdzenie aktualnej dokumentacji każdego z użytych komponentów): https://esphome.io/cookbook/mirabella-genio-bulb.html
A ten jest szczególnie fajny bo możesz sam porównać jak to jest powiązanie
PS nie ma szczególnych obaw - podstawowa konfiguracja ESPHome (skorto już tam jest Tasmota) nie powinna uwalić żarówki, co najwyżej nie będzie świeciła wcale lub jak należy. Jeśli masz obawy przećwicz konwersję z Tasmota do ESPHome na czymś co ma łatwiejszy dostęp do wnętrza (bo jest to fakt, że żarówki należą do “najbardziej nierozbieralnych”).
Po chwili żarówka przeszła w offline - brak logów, brak możliwości podłączenia się przez Esphome
Wygląda na całkiem martwą - po wyłączeniu sieci WiFi do której powinna się podłączyć nie widać jej Hot Spota (inne urządzenia po 1 minucie zaczynają rozsyłać swoje HotSpoty)
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, aby ją ożywić to mogę spróbować. Dla “zbawienia świata”
Moim zdaniem wybrałeś niewłaściwy board dla tej “żarówki” LED. W środku jest TYWE3L czyli inaczej ESP12e i taki rodzaj płytki powinien być wybrany w ESPHome.
Kurcze, przyznam, że chwilę się zastanawiałem jaki board wybrać dla tej żarówki. Nie znalazłem na szybko informacji, dla tego wybrałem esp01_1m…
Z ciekawości, gdzie znalazłeś źródło, że TYWE3L = esp12e?
Wpisując w wyszukiwarce google frazę “DGM L-WT9W1 flashing” i szukając po grafikach rozbebeszonej żarówki. Znalazłem co jest w środku. Taką metodą wyszukiwania robisz to błyskawicznie dla różnych DIY.
Jak już wiesz co jest w środku to po grafikach możesz porównać z innymi ESP, wpisując “TYWE3L pinout”.
W ESPHome masz do wyboru płytki z ESP82XX: