Żarówka Philips Hue + pilot - częśćiowe bindowanie - problem

Cześć. Mam przycisk RODRET (IKEA E2201 control via MQTT | Zigbee2MQTT), działa on idealnie na bezpośrednim bindowaniu z żarówką Philipsa Hue - zarówno ściemnianie jak i włączanie. Jest to wygodne, bo nie trzeba pisać automatyzacji, szczególnie na ściemnianie, no i działa niezależnie od ew. awarii HA.
Jednak w jednym pomieszczeniu chciałbym tego pilota trochę rozbudować, tzn. dorzucić double click dla przycisków (jest na to fajny blueprint), ale zostawić rozjaśnianie bezpośrednio.

Wyłączyłem w bindowaniu pilota do żarówki klaster OnOff, zostawiłem tylko LevelCtrl. Jednak przy byle prostej automatyzacji - zwykłe toggle (obojętnie czy urządzenie czy encję światło) - mam dziwny “bug” - podczas wyłączania żarówka nie wyłącza się, lecz gaśnie do 0%, drugie naciśnięcie wyłącza ją naprawdę. I dopiero trzecie naciśnięcie włącza. Niby nic, ale irytuje.

Z tego co widzę wpływa na to transition - jeśli jest ustawione przez encję light lub w Z2M w ustawieniach specyficznych i jednocześnie jest zostawiony bind na LevelCtrl - jest takie zachowanie w MQTT:

Pierwsze naciśnięcie (wyłączenie):

Wiadomość 61 otrzymana w zigbee2mqtt/philips_sypialnia/set o godzinie 20:12:

{"state":"OFF"}

Chwilę później:

Wiadomość 65 otrzymana w zigbee2mqtt/philips_sypialnia/action o godzinie 20:12:

on

I zostaje na brightness 1. Kolejne kliknięcie (drugie) daje już zarówno state OFF jak i action OFF.

Jakiś pomysł? Oczywiście pomaga wyłączenie LevelCtrl lub wyłączenie Transition, ale umówmy się, że te 2 opcje chciałbym zachować. Wygląda na to, że to się dzieje “wewnątrz” żarówki? Bez udziału HA? Po prostu takie zachowanie?

Are you using toggle in the Automation? Why are you not trying an if/then option, if the light is on then the single press is turning off, if the light is off then turn it on.

But you have not really explained what is the double press and what is the single press in your automation. Might be that is interefering through the Blueprint.

Cześć. To nie robi różnicy, jeśli używam zwykłe off lub on problem jest taki sam.
Na razie zrobiłem workaround - jeśli światło jest włączone, wyłączam, czekam sekundę i wyłączam raz jeszcze (do stanu OFF). Zasdniczo mogę też wyłączać bez transition i jest OK, ale po co wtedy mieć żarówkę smart :wink:

Jeśli chodzi o blueprint to nie używałem go, żeby wykluczyć bardziej skomplikowane przyczyny zostawiłem tylko zwykłe toggle. Problemem jest generalnie transition w połączeniu z LevelCtrl.

Ok, I did not understand completely the problem before. And still have some things which I don’t fully know, but I think the issue is with the Transition and how the light reacts to the toggle.

But you are right, might be a bug:

It sounds lime this one. And people seeing it again recently.

Tak, znalazłem to w archiwum. Możliwe, że aktualizacja zrobiła buga, ale u mnie bug objawia się tylko przy direct bind (LevelCtrl) + transition.
Póki co - znalazlem częściowe rozwiązanie, a zależy mi na bindowaniu, bo w razie awarii HA zawsze mogę włącyć światło.