Posiadam żarówki smart i chciałbym je podpiąć do swojej instalacji ale mam nastepujący problem i nie wiem, które rozwiązanie jest dla mnie najlepsze. Zalezy mi bardzo na tym, aby cena instalacji była znośna oraz, aby łączniki/przyciski znajdujące się na ścianie ładnie wyglądały
Posiadam taką o to ramkę firmy Schnaider Electric (legrand). W czerwonej ramce znajdują się łączniki, które będą podpięte do żarówek smart → potrzebuje sterować trzema żarówkami
Moje propozycje upgradu
Wariant 1
wymontowywuje łączniki Legrand, kupuje zaślepki do ramki, w puszkach łącze przewody na stałe, oraz kupuje pilot np aquara i przyklejam go obok obecnej ramki,
Zalety:
tanio
wady:
-
średnio to będzie wyglądać (niestety nie jestem jedynym użytkownikiem salonu i moja druga połówka też ma sporo w tej kwestii do powiedzenia)
-
nie mam możliwości fizycznego wyłączenia światła, gdy coś się stanie z siecią Zigbee (np nagle pilot straci sieć)
-
nie wiem czy te piloty natynkowe działają niezawodnie, a niestety przy takiej instalacji niezawodność jest wymagana
Wariant 1+
łączniki zakleić taśmą zamiast zakupu zaślepki
dzięki temu jest możliwość fizycznego wyłączenia, ale znając moich domowników ten sposób nie przejdzie i światło i tak będzie wyłączane przez zaklejony łącznik. A dodatkowo odklejanie łącznika będzie najlepszą zabawą dla 3 latka.
Wariant 2
połączyć przewody w puszce i dać stałe zasilanie do żarówki, zakup przełącznika podtynkowego np na zigbee. Przełącznik nie byłby połączony fizycznie z żarówką tylko służyłby do tego, aby obecne łączniki Legranda osmartowić.
zalety:
- ładnie to wygląda
wady:
- będzie bardzo trudno włożyć przełącznik podtynkowy
potrzebuje trzech niezależnych przełączników podtynkowych, aby sterować niezależnie trzema żarówkami
brak możliwości fizycznego wyłączenia żarówki
Są może jeszcze jakieś inne możliwości? Trochę czytałem o tym, ale nic ciekawego nie znalazłem. Jest trochę smart włączników na rynku, ale one odcinają zasilanie, więc i tak nie nadają się do smart żarówek.
Jakby znalazł pilot/przycisk i rozmiarach 50mm/50mm to bym się mega ucieszył i bardzo pomogłoby mi to wybrać wariant nr 1 (50mm to rozmiary wystającej części łącznika Legranda), ale z tego co wiem, to takich pilotów nie ma. A te, co są to mają rozmiary 86mm x 86mm
Ogólnie to po 5 latach od remontu mam z tymi ramkami problem, bo nie posiadam praktycznie łączników bez ramek przynajmniej podwójnych, a one skutecznie blokują rozwój mojego smart domu.
Dzięki wielkie za pomoc