Żarówka smart + wyłącznik dummy|smart + ramka legrand = problem

Posiadam żarówki smart i chciałbym je podpiąć do swojej instalacji ale mam nastepujący problem i nie wiem, które rozwiązanie jest dla mnie najlepsze. Zalezy mi bardzo na tym, aby cena instalacji była znośna oraz, aby łączniki/przyciski znajdujące się na ścianie ładnie wyglądały

Posiadam taką o to ramkę firmy Schnaider Electric (legrand). W czerwonej ramce znajdują się łączniki, które będą podpięte do żarówek smart → potrzebuje sterować trzema żarówkami

Moje propozycje upgradu

Wariant 1
wymontowywuje łączniki Legrand, kupuje zaślepki do ramki, w puszkach łącze przewody na stałe, oraz kupuje pilot np aquara i przyklejam go obok obecnej ramki,

Zalety:

tanio

wady:

• średnio to będzie wyglądać (niestety nie jestem jedynym użytkownikiem salonu i moja druga połówka też ma sporo w tej kwestii do powiedzenia)

• nie mam możliwości fizycznego wyłączenia światła, gdy coś się stanie z siecią Zigbee (np nagle pilot straci sieć)

• nie wiem czy te piloty natynkowe działają niezawodnie, a niestety przy takiej instalacji niezawodność jest wymagana

Wariant 1+
łączniki zakleić taśmą zamiast zakupu zaślepki

dzięki temu jest możliwość fizycznego wyłączenia, ale znając moich domowników ten sposób nie przejdzie i światło i tak będzie wyłączane przez zaklejony łącznik. A dodatkowo odklejanie łącznika będzie najlepszą zabawą dla 3 latka.

Wariant 2
połączyć przewody w puszce i dać stałe zasilanie do żarówki, zakup przełącznika podtynkowego np na zigbee. Przełącznik nie byłby połączony fizycznie z żarówką tylko służyłby do tego, aby obecne łączniki Legranda osmartowić.

zalety:

• ładnie to wygląda

wady:

• będzie bardzo trudno włożyć przełącznik podtynkowy

potrzebuje trzech niezależnych przełączników podtynkowych, aby sterować niezależnie trzema żarówkami

brak możliwości fizycznego wyłączenia żarówki

Są może jeszcze jakieś inne możliwości? Trochę czytałem o tym, ale nic ciekawego nie znalazłem. Jest trochę smart włączników na rynku, ale one odcinają zasilanie, więc i tak nie nadają się do smart żarówek.
Jakby znalazł pilot/przycisk i rozmiarach 50mm/50mm to bym się mega ucieszył i bardzo pomogłoby mi to wybrać wariant nr 1 (50mm to rozmiary wystającej części łącznika Legranda), ale z tego co wiem, to takich pilotów nie ma. A te, co są to mają rozmiary 86mm x 86mm

Ogólnie to po 5 latach od remontu mam z tymi ramkami problem, bo nie posiadam praktycznie łączników bez ramek przynajmniej podwójnych, a one skutecznie blokują rozwój mojego smart domu.

Dzięki wielkie za pomoc

To jest tylko przykład (tu akurat dla pilota z Ikea, u siebie używam piloty Philipsa, bo są wielokrotnie lepsze i są natywne w systemie):

ale nie widziałem rozwiązań dla ramek 4-krotnych.

Oświetlenie Zigbee (jak nietrudno się domyślić nie na bazie HA, tylko mostka Hue, choć obecnie zintegrowanego z HA) mam od wielu lat, a tylko raz korzystałem z rozwiązania awaryjnego.

PS oświetlenie Zigbee nie będzie działało dobrze, jeśli dasz możliwość odcinania zasilania od (smart)lamp/(smart)żarówek.

Pilot on/off Ikea E1743 (ten na zdjęciu wraz ze swoją blaszko-ramką - zrezygnowałem całkowicie z pilotów Ikea, ale ramka z linka powyżej jest dedykowana właśnie dla niego lub dla przycisku 1-klawiszowego)

Pilot Trust ZYCT-202 (jeśli chodzi o wymiary to praktycznie identyczny z Philips Hue Dimmer v1 RWL021 ale nie pasuje do jego ramki z mocowaniem magnetycznym)

Pilot Philips “Hue Buttton” ROM001 (do kompletu jest jeszcze ramka w dość typowym wymiarze - przykręcana lub klejona)

1 polubienie

Sprzedaj smart żarowki. Kup smart ściemniacze/łączniki dopuszkowe.

1 polubienie

Możesz jakieś modele polecić ?

Wystarczy poszukać na forum, ikonka lupki w górnym prawym rogu forum :slight_smile:, fraza do wyszukania: “ściemniacz zigbee”.

1 polubienie

Ja szukałem, ale niestety żaden ściemniacz zigbee (który NIE jest podtynkowy) nie pasuje do ramek Schneider, które posiadam.
Ramki (widoczne na zdjęciu w pierwszym poście) bardzo blokują mi rozwój smart dom i zastanawiam się jak się ich pozbyć - ale w tak inteligentny sposób, aby nie rozwalać całej ściany :frowning:

Istnieją ramki wielokrotne pod piloty Hue podobne do tych które linkowałem wyżej (i chyba nie tylko, ale głowy sobie nie dam uciąć), nie były mi potrzebne więc się nie interesowałem głębiej (i teraz nie umiem znaleźć linka, ale jeśli masz ciśnienie na to, to poszukaj), jeśli dobrze pamiętam są one zgodne z systemem ramek Busch-Jaeger (albo Gira?), ale chyba to nie jest ich wypust.

Oprócz tego istnieje też np.coś takiego (link przykładowy) - to jest pilot ZGP (zasilany energy-harvesterem) pasujący do systemu ramek Gira (więc i tak prawdopodobnie nie unikniesz wymiany tego, co już posiadasz, ale sprawdź czy Gira ma w ogóle w ofercie coś czym będziesz w stanie zastąpić swoje obecne przełączniki - tj.mam na myśli ramkę 4-krotną itd.)

tylko jest jedna wada - to jest chyba najdroższe z możliwych rozwiązań.

Większość takich wyrobów jest adresowane na rynki, gdzie klienci mają więcej do wydania na gadżety (stąd np. ten dziwaczny dla nas kształt pilota Hue Dimmer v1 i v2 oraz pilota Trust - one są pierwotnie adresowane m.in. na rynek amerykański, gdzie podłużny kształt jest typowy), powoli zaczynają się pojawiać też sprzęty projektowane na rynek europejski (np. Hue Button - on ma kwadratową ramkę montażową w “europejskich” wymiarach).

1 polubienie

A moze taki modul pod przyciski wsadzic

Jest to jakiś pomysł, tylko do tego potrzeba jeszcze moduły wykonawcze do każdej oprawki albo automatyzacje z poziomu HA (do sterowania smart-żarówkami).