Cześć!
To mój pierwszy post tutaj - więc dzień dobry wszystkim!
Szukam włączników podwójnych na zigbee, które będą dobrze działały z żarówkami z ikei Tradfri.
Najlepiej coś co wstawię do puszki za istniejące przełączniki fizyczne, ale może być ewentualnie cały przycisk. Instalacja z N.
Chciałbym, aby przycisk zasilał żarówki przez cały czas, ale był w stanie samodzielnie wysłąć do żarówki sygnał Włącz - w przypadku niedostępności HA.
Ale gdy HA jest dostępny chciałbym, żeby zauważył polecenie włączenia i wysłał pożądaną o danej porze dnia barwę i jasność. Czy to w ogóle jest możliwe?
Pytanie też do was, czy takie włączniki można jakoś z poziomu HA zmusić do odcięcia zasilania na czas wymiany żarówki czy choćby po to, żeby ponownie zsynchronizować żarówkę?
Dlaczego?
W związku z tym, że moje dzieci mają problemy z zasypianiem w nocy i do tego boją się iść do toalety, bo światło “razi”, zdecydowałem się spróbować zmienić oświetlenie na takie o zmiennej barwie białej i regulowanej jasności.
Zależy mi na tym, żeby wieczorem zmieniać płynnie temperaturę barwną na ciepłą i powoli przygaszać światło.
Testowo kupiłem żarówki tradfri z ikei, zainstalowałem HA na RPi3 z donglem USB. Ustawiłem Adaptive Lighting i niby to działa, ale nie tak jak bym chciał.
Głównym problemem jest to, że żarówka po włączeniu ustawia się w domyślny tryb świecenia i dopiero po chwili HA ją zauważa i przełącza na zaplanowaną barwę i jasność.
Ustawiłem jasność włączania na 50% - w dzień za ciemno, w nocy za jasno… Pół minuty po włączeniu zmienia się na to co jest zaplanowane w HA, ale zwlaszcza w nocy to zbyt późno.