Zawór wody użytkowej RTX WVM1 (Tuya)

Witam
Czy znajdę gdzieś integrację do HA dla tego licznika, aby trochę więcej danych wyciągnąć m.in. aktualne zużycie wody (przy poborze) i statystyki ?
Obecnie z Tuya mam tylko switcha, Total watering time ale jest ciągle zero i Weather Delay (Cancel, 24h, 48h, 72h).
Pozdrawiam

Nie potrzeba jakieś szczególnej integracji. Można to zrobić na bazie utility meter, panelu energia i zużycia total.

Jak pisałem wyżej widzę tylko takie dane:

W aplikacji na komórce wszystkie dane są, a po wpięciu Tuya do HA jest tylko to co wyżej ;-(

Tu masz świetny komentarz do braku standaryzacji w Tuya

a issue powinieneś zgłosić właśnie na tym repozytorium w projekcie z którego się niedawno wypisał gość stanowiący jego lokomotywę napędową…

Masz też alternatywne projekty
z czego z aktywnych chyba został tylko ten

bo największy niezależny projekt wydaję się być przymierający (chociaż ma wydanie styczniowe z łatkami dla aktualnego HA)

więc możesz najpierw je wypróbować, a ewentualnie potem w nich zgłosić issue (jeśli nie dają pełnej obsługi tego zaworu)

Tylko w każdym z powyższych przypadków (obojętnie czy chodzi o “oficjalną” integrację czy komponenty niestandardowe) MUSISZ sobie zdawać sprawę, że musisz dostarczać autorom prawdziwie wartościowe dane diagnostyczne a nie 2 zrzuty ekranu na krzyż…

a nieco odchodząc od tematu

Najlepsze możliwe rozwiązanie - nie kupować NICZEGO z logo Tuya z myślą o HA(o czym trąbię na forum systematycznie od paru lat jak tylko zauważyłem pierwsze zmiany idące w złym kierunku u Chińczyków), a już w szczególności ich produktów WiFi, bo implementacje innych technologii łączności są w mniejszym lub większym stopniu od dawna dostosowane do obsługi wyjątków, a Tuya to same wyjątki i wyjątki od wyjątków :zipper_mouth_face:.

PS Zmieniłem tytuł wątku, bo po obadaniu tematu okazało się, że to urządzenie to jest zawór a nie licznik (tj. licznik, a raczej wskaźnik zużycia wody, bo nie jest to urządzenie legalizowane, jest funkcją poboczną i nie jest to główne zadanie tego sprzętu niezależnie od tego jak handlowcy to reklamują).

Wydaje mi się, że potrzebne jest wprowadzenie nowych tagów dotyczących Tuya tu eksperymentalnie ustawiłem taki tuya-wifi i liczę na stosowanie tagów rozróżniających technologie komunikacji w przypadku Tuya (oraz innych rozwiązań jeśli taki podział okaże się konieczny).

1 Like

Jak tuya to tylko ZigBee i to takie które się integruje z Z2M, przed zakupem należy sprawdzić kompatybilność z Z2M na stronie https://www.zigbee2mqtt.io/supported-devices/
Z tuya WIFI i ich chmury tak jak @szopen przestałem korzystać.