ZBDongle-E powrót z firmware OpenThread (RCP) do firmware koordynatora Zigbee (NCP)

root@toshiba:~/Pulpit/cc2538-bsl-master$ python3 cc2538-bsl.py -p /dev/ttyACM0 -evw --bootloader-sonoff-usb CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20240710.hex
sonoff
Opening port /dev/ttyACM0, baud 500000
Reading data from CC1352P2_CC2652P_launchpad_coordinator_20240710.hex
Firmware file: Intel Hex
Connecting to target...
ERROR: Timeout waiting for ACK/NACK after 'Synch (0x55 0x55)'
root@toshiba:~/Pulpit/cc2538-bsl-master$

Przez silabs-firmware-builder paruje się z donglem wybieram FW Zigbee (EZSP) i instalacja cały czas progress 0% :frowning:

Ktoś nieudolnie wgrał do niego OpenThread i teraz nie mogę tego zmienić na zigbee.
Ktoś pomoże, czy to już nieodwracalne? W żaden sposób nie mogę zaktualizować firmware, coś jest nie tak z “bootloader mode” z tego co wyczytałem.
Zrzut ekranu z 2024-11-25 17-53-11

A który dokładnie masz model tego Sonoff’a?
„ZBDongle-E”, czy „ZBDongle-P”

Pytam, bo to masz na obrakzu “E” (based on EFR32MG21), a wgrywasz FW od “P”
(based on CC2652P)

To jest „ZBDongle-E”
Próbowałem przez silabs-firmware-builder, a tam wykrywa automatycznie.
Potem sprawdzałem przez secureCRT i nie ładuje się bootloader

Z całą pewnością nie możesz do niego wgrywać firmware przeznaczonego do totalnie innego sprzętu (to nie może się udać i będą błędy, choć niekoniecznie sensownie opisane).
Najpierw musisz znaleźć firmware pasujące do sprzętu.

Wiem to, firmware odpowiednie oczywiście mam, ale nie idzie nic wgrać bo nie dongle nie wchodzi w tryb bootloader mode.
Pewnie się nie obejdzie bez rozebrania dongla, aby go wprowadzić w ten tryb :frowning:

Rozbierz dongla i przygotuj się do flashowania z manualnym wciskaniem guziczków.

nie musisz używać softu x-modem tak jak w chińskiej instrukcji, ale skorzystaj z informacji co wcisnąć i w jakiej kolejności.

możesz użyć dowolnego flaszera pasującego do chipsetów SiLabs

zestaw firmware masz choćby tu (TYLKO NCP wchodzi w rachubę), najlepiej zacząć od najświeższego

Aaa i raczej ważne - nigdy nie flashuj dongla, do którego równocześnie ma dostęp jakiekolwiek inne oprogramowanie (więc najlepiej odłączyć od instalacji HA i zrobić to na innym komputerze)

Przycisk boot, przy podłączaniu do portu usb wprowadil dongla w tryb bootloader mode,

potem bez problemu wszedł FW NCP przez silabs-firmware-builder.
Uff :smiley:

2 polubienia