Ktoś nieudolnie wgrał do niego OpenThread i teraz nie mogę tego zmienić na zigbee.
Ktoś pomoże, czy to już nieodwracalne? W żaden sposób nie mogę zaktualizować firmware, coś jest nie tak z “bootloader mode” z tego co wyczytałem.
To jest „ZBDongle-E”
Próbowałem przez silabs-firmware-builder, a tam wykrywa automatycznie.
Potem sprawdzałem przez secureCRT i nie ładuje się bootloader
Z całą pewnością nie możesz do niego wgrywać firmware przeznaczonego do totalnie innego sprzętu (to nie może się udać i będą błędy, choć niekoniecznie sensownie opisane).
Najpierw musisz znaleźć firmware pasujące do sprzętu.
Wiem to, firmware odpowiednie oczywiście mam, ale nie idzie nic wgrać bo nie dongle nie wchodzi w tryb bootloader mode.
Pewnie się nie obejdzie bez rozebrania dongla, aby go wprowadzić w ten tryb
Rozbierz dongla i przygotuj się do flashowania z manualnym wciskaniem guziczków.
nie musisz używać softu x-modem tak jak w chińskiej instrukcji, ale skorzystaj z informacji co wcisnąć i w jakiej kolejności.
możesz użyć dowolnego flaszera pasującego do chipsetów SiLabs
zestaw firmware masz choćby tu (TYLKO NCP wchodzi w rachubę), najlepiej zacząć od najświeższego
Aaa i raczej ważne - nigdy nie flashuj dongla, do którego równocześnie ma dostęp jakiekolwiek inne oprogramowanie (więc najlepiej odłączyć od instalacji HA i zrobić to na innym komputerze)