Planowana data wydania to początek stycznia 2025 (uwaga na potencjalnego kaca po intensywnej zabawie ;D) warto się zapoznać z potencjalnymi niespodziankami
No i się zaczęło.
Aktualizacja do wersji 1.42.0-1 usuwa wszystkie urządzenia.
https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt/issues/664
Aktualizacja dodatku z wersji 1.41.0-1 do 1.42.0-1 powoduje usunięcie wszystkich skonfigurowanych urządzeń, a także innych opcji konfiguracji. Przywrócenie kopii zapasowej nie pomaga w ogóle.
U mnie nic nie usunęło, wszystko działa poprawnie. Dziś rano była łatka
HAOS na PC n100 + SLZB-06P7
@artpc U mnie też wszystko hula w dwóch różnych sieciach na dwóch różnych koordynatorach. Więc to jakiś selektywny błąd.
Edit: HA zainatalowane jako VM na ESXi 7.0.
Możliwe że zależne jest to od posiadanej Instalacji HA, dopiszcie proszę jaki macie rodzaj instalacji HA
Bez paniki, nic nie usuwa, zawsze głupie ruchy są złe - większość gości z tego issue sama sobie usunęła całą sieć Zigbee, bo nie czytają co robić… (i z tego wynika, że większość nie wie o tym, że koordynator trzyma konfigurację całej sieci Zigbee w NVRAM i póki się go nie nadpisze to nic się złego nie dzieje).
Dla wszystkich używających koordynatory na bazie MCU Texas Instruments (CCxxxx) rozwiązanie jest banalne, należy dodać w obecnie używanym configuration.yaml
należącym do Z2M (zwracam uwagę nie chodzi o żaden inny configuration.yaml
a w szczególności nie chodzi o ten należący do HA !!!).
Tak było dotychczas - konfiguracja przykładowa, ścieżka do portu szeregowego pewnie w waszych instalacjach jest inna!
zmiana przez dodanie jednej linijki w tej sekcji
serial:
port: /dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0
a tak ma być teraz
serial:
port: /dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0
adapter: zstack
Obecne zmiany usuwają taką niesprawiedliwość, że posiadacze wszystkich innych koordynatorów niż TI musieli definiować sterownik w sekcji serial, a posiadacze TI nie musieli, więc zwykle mają braki w konfiguracji…
(finalnie ma działać auto-detekcja koordynatora, ale już kiedyś pisałem, że chyba sporo wody w kanale Zuid-Willemsvaart upłynie, zanim to będzie działać powszechnie i jak należy).
Ba, przed aktualizacją można to ustawienie zmienić w GUI Z2M (przypominam to dotyczy tylko właścicieli koordynatorów współpracujących ze sterownikiem zstack
)
w kroku 6 pojawi się w tym miejscu przycisk restartu Z2M (ja jestem już po aktualizacji, to nie mam musu grzebania).
A tak w ogóle wszystkim polecam wykonanie backupu sieci przed jakąkolwiek aktualizacją w okresie przejściowym (czyli pewnie do końca stycznia 2025), a tak w ogóle to aktualny backup sieci zawsze warto mieć…
tu niestety kolejna uwaga - nie każdy koordynator jest w stanie skorzystać z takiego backupu, z tego co wiem to nie działa na koordynatorach na sterowniku
conbee
oraz zboss
@artpc a tak w kwestii rodzaju instalacji: HAOS-generic i Z2M jako addon, ten problem oczywiście dotknął mojej instalacji (aby było weselej problem ze startem Z2M wystąpił dopiero przy instalacji 1.42.0-2 która ma być łatką na 1.42.0-1, a akurat 1.42.0-1 działał bez zająknięcia na starej konfiguracji), bo stwierdziłem, że wypróbuję aktualizację metodą “seemless”, czyli bez dotykania czegokolwiek (mając świadomość potencjalnych koniecznych zmian), oczywiście rozwiązanie problemu zajęło mi minutę po stwierdzeniu, że świeżutka wersja addona nie startuje.
ALE kluczową informacją jest jaki kto ma koordynator, ja mam “egony v4” na bazie TI CC2652P.
Zaktualizowane do Aktualna wersja: 1.42.0-2 Działa bez problemu, ale żadne dane nie zostały przeniesione ani ich nie musiałem przenosić do /usr/share/hassio/addon_configs/45df7312_zigbee2mqtt
, konfiguracja jest w starym miejscu.
Dopiero w wersji 2.0 ma być migracja lokalizacji.
To skąd ten plącz odnośnie tej aktualizacji?
Ponoć do wersji 1.42.0-1 wleciały jakieś zmiany z gałęzi master, podczas gdy powinny poczekać do 2.0
konkretnie to konieczność jawnego wyspecyfikowania sterownika dla koordynatorów zstack
Szczerze mówiąc nie wnikałem głęboko, uaktualniłem konfigurację o brakującą linijkę, wszyscy, którzy mają potencjalnie podatne konfiguracje na ten problem (sprzęt TI) wciąż to mogą zrobić przed jakąkolwiek aktualizacją.
A że breaking changes jest więcej, to w ramach szykowania się na zmiany proponuję wyłączyć też opcje legacy (które teoretycznie od wielu miesięcy są zbędne, ale zostaną wycięte w 2.0).
Witam!
U mnie wczoraj po aktualizacji do 1.42.0-1 Zigbee2MQTT nie wystartował
[18:52:48] INFO: Preparing to start...
[18:52:48] INFO: Socat not enabled
[18:52:48] INFO: Starting Zigbee2MQTT...
Starting Zigbee2MQTT without watchdog.
[2024-12-03 18:52:54] info: z2m: Logging to console, file (filename: log.log)
[2024-12-03 18:52:54] info: z2m: Starting Zigbee2MQTT version 1.42.0 (commit #unknown)
[2024-12-03 18:52:54] info: z2m: Starting zigbee-herdsman (2.1.9)
[2024-12-03 18:52:55] error: z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2024-12-03 18:52:55] error: z2m: Failed to start zigbee
[2024-12-03 18:52:55] error: z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start.html for possible solutions
[2024-12-03 18:52:55] error: z2m: Exiting...
[2024-12-03 18:52:55] error: z2m: Error: No path provided and failed to auto detect path
at Function.create (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/adapter.ts:107:23)
at processTicksAndRejections (node:internal/process/task_queues:95:5)
at Controller.start (/app/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:133:24)
at Zigbee.start (/app/lib/zigbee.ts:69:27)
at Controller.start (/app/lib/controller.ts:161:27)
at start (/app/index.js:154:5)
w plou path zminiło się na /addon_config/zigbee2mqtt
więc przeniosłem lokalizację do addon_configs/45df7312_zigbee2mqtt/zigbee2mqtt
(wszystkie pliki z
/config/zigbee2mqtt)
nic to nie pomogło ten sam błęd podczas startu, więc zmieniłem ścieżkę w polu path na /config/zigbee2mqtt
i dodatek wystartował, tak zostawiłem i dzisiaj aktualizacja do 1.42.0-2 . Wszystko działa lokalizacja path została w starej czyli w /config/zigbee2mqtt