Witam Wszystkich w Nowym Roku , z nowym rokiem nowe rzeczy , więc chcę przenieść z Domoticz powiadomienia o wywozie śmieci . Zintegrowałem kalendarz Google z HA i tu wszystko ok . Powiadomienia chcę wysyłać przez Telegram i wykorzystuję do tego dedykowane nody Telegramu.
Mój problem , nie umiem wyfiltorwać w nodzie function samej treści wiadomości .
W teorii mogę do każdego zdarzenia ręcznie dopisać treść , bo tak robię z powiadomieniem dla pralki
ale tytuł wiadomości w kalendarzu jest tym co tak naprawdę chcę wysłać , więc bez sensu jest powielanie tej wiadomości w nodzie funkcji , poza tym nie muszę wtedy do każdego zdarzenia robić oddzielnego powiadomienia. Wystarczy jedno , a wysłana wiadomość będzie aktualizowana na podstawie tytułu
Dzięki za odpowiedz , wydaje się to oczywiste , ale nie dla laika w JavaScript . Payload musi zawierać ID chata + wartość z atrybutu message jako wiadomość do wysłania. Za chiny nie wiem jak to zredagować
Oczywiście nie ma znaczenia czy to będzie początek czy koniec wydarzenia w kalendarzu , przyjdą dwa powiadomienia w interwale początek - koniec i to nawet lepiej.
Dziękuję Kolego , tak przy okazji gdzie można liznąć trochę podstaw z JavaScript ? Czuję się jak kaleka po przejściu z LUA w Domoticz.
Niestety po weryfikacji dostaję błąd
Masz błąd, bo nie może się dostać do ścieżki “message”
Jak najedziesz na linijkę z noda debug gdzie zaznaczyłem będziesz miał opcję Copy path i to wklej w “content”
Rozwijając drzewko debug masz najpierw data > new_state > attributes > message