Cześć, zauważyłem że od jakiegoś czasu mój licznik energii na WLZ ZemiSmart Metter 3F przestaje wysyłać dane np. napięcia jeżeli pobór energii jest niewielki.
Jak przychodzi ekipa i podłącza swoje sprzęty do licznik budzi się, a jak jadą do domu to znów się usypia. Na początku przez długi czas było ok i nawet w nocy wysłał dane napięcia itd.
Co mogę na to poradzić?
Nie jest to możliwe, bo podlicznik jest na wejściu WLZ, nie da się go odłączyć. A poza tym wszystko inne działa, HA na minipc, kamery itd.
Fachowcy się już poddali, bo gorąco i okazuje się, że LinkQuality spada z 70 do 32. Wygląda to tak jakby sygnał słabł po zamknięciu drzwi które są kierowane między meterem a minipc.
Chyba wszystko się wyjaśniło. Będę musiał podlączyć w domowej rozdzielnicy drugi meter np. pod PC lub rekuperator i powinno być git wtedy
Będąc zdesperowanym jednak podjechałbym na budowę by się przekonać co się tam dzieje w momencie kończenia pracy.
O ile raportowanie mocy może nie być możliwe bez obciążenia (bo każdy licznik ma prąd rozruchu - wbrew pozorom te elektroniczne też, bo pobór mocy mniejszy niż rozdzielczość ustroju pomiarowego nie jest rejestrowany), to brak raportowania napięcia bez poboru mocy może być co najwyżej wadą konstrukcyjną (bo napięcie jest mierzone przez ustroje pomiarowe niezależnie od pomiaru mocy), więc tu podziękuj Tuya, za debilną konstrukcję, jeśli tak jest w istocie, to swoją drogą jest to powód do zwrotu sprzętu do sprzedawcy, bo nie działa poprawnie (i jeśli już jest teraz taki cyrk, to na twoim miejscu już bym to zrobił).
Jakkolwiek biorąc pod uwagę Zigbee po prostu sprawdź czy z jakiegoś powodu sprzęt nie traci połączenia z siecią Zigbee (np. składowanie niektórych materiałów czy narzędzi w określonym miejscu może powodować brak zasięgu).
Musisz też zdiagnozować sieć - czy licznik jest połączony bezpośrednio z koordynatorem, czy za pośrednictwem jakiegoś routera który jednak traci zasilanie.
W ogóle po prostu śledź logi z koordynatora sieci.
I sprawdź konfigurację, prawidłowo skonstruowane urządzenie Zigbee ma możliwość regulacji czasu między raportami, nawet w przypadku braku zmiany wskazań z czujników.
edit
tyle się naprodukowałem i dopisałeś to…
No i to pewnie jest przyczyna - zmień miejsce instalacji koordynatora lub dołóż routery.