Zerowanie encji, sensora, licznika mediów

Niewiele rozumem z tego co piszesz, ale karty nie mają nic do tego co się dzieje w backendzie.
Więc chyba pierwsze co masz do zrobienia to poprawienie konfiguracji GUI, skoro nie działa jak należy.

Dlatego dodaję obrazki. W HA chyba to jest normalne, że jak chcę wybrać encję, to w oknie dialogowym od razu pokazuje wszystkie możliwe do wybrania, ewentualnie zawęża filtrem wpisanych znaków:

A jak to wygląda w przypadku resetu licznika widzisz na obrazku z postu wcześniej.

Tak, ale jako cel akcji nie musisz wybierać encji, np. może w szczególności być nim urządzenie (nie każda encja jest przypisana do urządzenia, czasem encja jest np. wynikiem działania usługi i nie ma urządzenia nadrzędnego, wiele tych nowych zmian bazujących na pomocnikach się zachowuje nieintuicyjnue jak na mój gust, ale generalnie jeśli czegoś chcę używać to czytam najpierw dokumentację), nie mam niczego w konfiguracji podobnego do twoich rozwiązań, więc się nie czuję na silach pomagać…

1 polubienie

Widzisz, trzeba czytać dokładnie, sam tego nie zauważyłem. Reset możliwy jest tylko dla liczników z taryfami. Aby zresetowac zwykły licznik należy użyć akcji kalibracji i ustawić wartość zero :slightly_smiling_face:.

1 polubienie

Tak, widzę inne opcje, celem była encja, więc kliknąłem w przycisk encja.
Dla mnie to jednak jest jakiś bug w HA. Nie czytam instrukcji, są tam jakieś wstawki yaml i mi się dźwiga, generalnie to jest intuicyjne, tylko tu raczej nie jest prawidłowe zachowanie interfejsu.
Tymczasem dziękuję Panowie, Panie (i ewentualnie baśniowe stwory jeśli tu zajrzały) temat rozwiązany - akcja działa, wracam na swoje bagno pod kamień.

O proszę, by wyzerować trzeba skalibrować, no to akurat faktycznie nie jest intuicyjne :rofl:, dzięki, sprawdzę. A to może być nawet lepsze, bo może będę mógł ustawić na 5 gdy aku jest pełne zamiast zerować.No i faktycznie, kalibracja różni się tym od resetu, że można podać wartość, można też wybrać encję licznika, któremu to chciałem zrobić. Dzięki @macek , dzięki @szopen , znikam.