Dzień dobry
Mam falownik solarny z akumulatorem, falownik dodałem do HA z ESPHome. Falownik wysyła mi informacje do HA ile mocy pobiera/oddaje do baterii, ale nie jest to chyba zbyt precyzyjne, akumulator ma 5kWh, zrobiłem pomocnika by zliczać energię w aku, lewa suma Riemanna i po kilkunastu dniach mam w aku już -7.381 kWh. Da się jakoś to resetować? Np. gdy akumulator osiągnie określone napięcie chciałbym ustawić 0 czy 5kWh - pełny. Nawet jak robię to ręcznie w narzędziach deweloperskich to zmienia mi na chwilę na 0, potem jednak nie zlicza od 0 tylko przeskakuje z powrotem do ostatniej wartości + to co zliczył w czasie od ostatniego interwału. Tak to wygląda jakby miał gdzieś swoją zmienną, na której zlicza, a ja zmieniłem jakąś pośrednią, z ktorej tylko pokazuje to na wykresie. Zrobiłem też licznik mediów, który bierze te kWh zliczone w tej encji i też tak to się zachowuje, udało mi się go wyzerować w taki sposób, że zeruję, wyłączam tego pomocnika, włączam - pomocnik wisi z czerwoną ikoną w zestawieniu pomocników, robię restart HA i wtedy jedzie od początku. Ale takim sposobem nie ustawię sobie automatyzacji, że jak napięcie>x to wyzeruj licznik.
Pokaż jak to robisz.
Klikam ustaw stan, i na wykresie widać taki dzyndzel jak na chwilę jest 0 a potem wraca do tego co było wcześniej.
A jak wyzeruje, wyłączę i zrestartuje HA to zlicza od 0.
Ustawianie stanu w narzędziach deweloperskich nie służy do tego, do czego próbujesz to wykorzystać… (to jest po to, byś mógł chwilowo zmienić stan w celu debugowania)
Odpowiednie narzędzie znajdziesz w sekcji AKCJE (dawniej USŁUGI), o ile oczywiście ten twój licznik obsługuje taką akcję…
No tam też szukałem, właściwie to w automatyzacji - tam znalazłem akcje reset licznika mediów, jest inny licznik, który stworzyłem do taryf prądu - mogę zresetować, a tego licznika od akumulatora nie ma na liście. Trzeba jakoś stać na jednej nodze trzymając się za ucho podczas jego tworzenia by tu był widoczny? Oba to liczniki mediów.
Takie, które są prawidłowo utworzone dają się resetować, nic nie słyszałem o
staniu na jednej nodze trzymając się za ucho
ale owszem, to może być wynik jakiegoś błędu, który powstał podczas zmian architektury HA na przestrzeni ostatnich lat.
Możesz też pokazać jak masz oba liczniki skonfigurowane (oba by ktoś czytający miał szansę na znalezienie potencjalnego błędu w konfiguracji).
Ten który jest widoczny do resetu służy do przełączania taryfy dzień/noc
A wszystkie inne liczniki, w sumie to mam ich z 5 i żadnego nie mogę wskazać do resetu to sensor.nazwaEncji. Mam kilka liczników zrobionych dla gniazdek Tuya, bo przekazują tylko moc, brak kWh - wybierałem utwórz pomocnika, lewa Suma Riemanna, wskazywałem encję dostarczającą aktualną moc i tyle.
Mogę zresetować tylko tą z select, co za bzdura
Edit.
Trochę pomieszałem, robiłem pomocnika Integral, a potem z niego pomocnika licznik mediów.
Nie wiem, nie korzystam z tych nowoczesnych metod, ale zrób pozostałe tak jak ten działający…
Niestety nie mogę, select ma dwie opcje do wyboru, ja potrzebuje zbierać dane ze zmiennej float, co robi sensor. Zresztą to robiłem wg jakiegoś tutoriala - bez próby zrozumienia, by z jednej zmiennej fizycznego liczydła w rozdzielni osobno tu wydzielić zużycie w taryfie szczytowej i poza szczytem. Select tylko przełącza który licznik aktualnie jest aktywny.
Może znasz inny sposób jak stworzyć taki liczydło, które może zbierać dane z encji A, ale bym okresowo, z NODE RED lub Automatyzacji HA mógł to resetować/ustawić konkretną wartość takiej zmiennej/encji?
W narzędziach deweloperskich porównaj sobie własności tych liczników, tak do głowy mi przyszło, że może mają niewłaściwą klasę stanu state_class
No wszystkie inne liczniki mają wg mnie wlaśnie normalne atrybuty, - energy, total, właśnie nietypowa jest ta widoczna, bo to jest select i do wyboru ma dwie opcje dzień i noc:
Nie kumam, czemu to jest tak bolesne, gdybym to robił w Arduino to jest jedna linia, kilka literek: if (x>5) y=0;
Każdą encję typu utility_meter możesz zresetować i skalibrować, czytaj Utility Meter - Home Assistant .
Tylko czy tak jak chcę? Bo ja widzę, że tworząc licznik mogę wybrać jego okresowe resetowanie.
Tworząc licznik mam więcej opcji do wyboru niż potem podczas edycji - np. wybór resetowania, ale to tylko cykle czasowe, 15m 1h czy 1 dzień, mnie to nie interesuje, ja chcę to ustawić gdy inna encja ma wartość >=x. Jest też opcja do wyboru zużycie netto i wartości delta.
Stworzyłem też licznik okresowo resetowany, dzięki za link do ACTION, no to właśnie próbuję zrobić, tylko że HA nie kwalifikuje moich liczników jako możliwych do zresetowania, poza tym jednym jak na obrazku wyżej select. energiapobranataryfy.
Przeczytaj dokładnie o actions a licznik nie musi mieć okresu resetowania, znowu wystarczy doczytać: cycle : string (optional).
Osobiście wszystko tworze w yamlu i nie zauważyłem problemów jakie opisujesz z licznikami.
A jednak zrobił reset w narzędziach deweloperskich, nie jest możliwe wskazanie tej encji, ale na chamca można to wkleić i wcisnąć ENTER, to ją dodaje do wykonania i po wykonaniu akcji licznik na kartach faktycznie fiknął na 0, teraz tylko poobserwuje czy zachowa ten stan na dłużej. Bo właśnie wcześniej robiłem to automatyzacją HA tak samo właśnie - nie mogłem wskazać na liście rozwijalnej tej encji, ale ją wENTERowałem i nic się nie wydarzyło gdy zaszły warunki odpalenia tej automatyzacji. Dzięki. Idę obserwować.
Tylko tak Ci się wydaje , akcje z licznikami moga być w automatyzacjach, wszędzie tam gdzie można wykonać action
(dawniej service
).
Ok, chodzi mi o to, że jak wybieram akcje do wykonania, to chociaż mam już 10 liczników, tonie mogę ich wybrać jako cel wykonania tej akcji:
Widzisz to co ja czy coś innego?
select
nie jest licznikiem
No to tłumaczy, czemu HA wskazuje go jako jedyny możliwy do zresetowania licznik .
A jeszcze teraz widzę, że to mogło mi wcześniej działać, bo dodałem sobie na tablicy osobną kartę dla tej encji i ona się zresetowała, a na starym oknie nie. Obie pokazały 0 po odświeżeniu F5 okna przeglądarki.
Widzę że teraz działa, czyli zamiast wskazać encję z tego rozwijalnego okna w moim poprzednim poście trzeba ją wpisać/wkleić i wcisnąć ENTER, wyskoczy powyżej tam gdzie u mnie LicznikAcu i jest OK.