Mam wrażenie, że zainstalowałeś coś czego nie powinieneś (bo jak rozumiem twoja VM to HAOS-ova i w nim masz Dodatki), ale nie opisałeś swojej konfiguracji, więc trudno zgadnąć…
Mostek do Z2M służy do połączenia z osobną instalacją Z2M (np. w oddzielnej VM czy wręcz na osobnej maszynie fizycznej).
PS
Tak w ogóle to taki wyrywek screenshota bez otaczającego kontekstu jest zupełnie bezwartościowy, nawet nie wiadomo gdzie to znalazłeś (nie szukałem jakoś głęboko po swoich instalacjach, ale nawet nie mam pojęcia gdzie szukać czegoś podobnego), dla instalacji takiej jak opisałem (HAOS w dowolnej wersji lub HA Supervised, ale sądząc po tym co dotąd napisałeś pewnie masz HAOS-ova) potrzeba tylko brokera MQTT oraz tego Dodatku
Narzędzie (wieloplatformowe) ułatwiające tworzenie sensownych zrzutów ekranu
(jakkolwiek zawsze wrzucamy grafikę jako załącznik, nigdy nie hostujemy gdzieś indziej!)
I dodam na koniec, że poprzednio miałem HA na proxmoxie, ale tamten serwer zaorałem robiąc sobie wcześniej eksport ustawień HA. Teraz po uruchomieniu nowej instancji zrobiłem import, ale on się nie skończył żadnym komunikatem tylko z dwie godziny się wczytywał i w końcu odświeżyłem stronę. Dodatki te które mam się wczytały z importu, więc zakładam, że import się powiódł, ale jasnego komunikatu o tym nie było.
No i teraz do meritum. Być może na poprzedniej instancji (którą wyeksportowałem) miałem coś niepotrzebnego, ale to było kilka m-cy temu i już nie mam pewności. Być może ten bridge ma coś wspólnego z brokerem mosquitto, który wtedy instalowałem, bo miałem zamiar się nim pobawić za jakiś czas. Teraz zgromadziłem w końcu trochę sprzętu zigbee i chcę wrócić do ogarnięcia tematu.
Nie mam bladego pojęcia co zaimportowałeś ze starego backupu, nie mam też koordynatora ezsp by zobaczyć czy w jego wypadku coś takiego występuje (ale nie wydaje mi się).
Kiedykolwiek instalowałeś Dodatek z niebieskiej ramki?
Jeśli nie wiesz co miałeś w poprzedniej instalacji to moja sugestia jest taka by zaorać wszystko związane z Z2M i zainstalować to wszystko od zera o uprzednim usunięciu starych konfiguracji.
Ewentualnie zaorać cały HA i przywrócić z backupu tylko to co wiesz, że działa w 100% OK.
Nie instalowałem tego dodatku. W sumie to miałem te same co się teraz zaimportowały.
Chyba zrobię jak mówisz, postawię to od nowa, jeszcze nic tam nie zrobiłem, poza tym, że w poprzedniej instancji nie wykrywało mi switcha i musiałem dopisać kawałek skryptu, który po id uznawał że switch już zna. W sumie to nawet nie wiem czy to się przez import przeniosło.
Ale widziałem w changelogu, że już ten id dodano jako obsługiwany w obecnym z2m, więc nie ma co się tym zajmować. Thx za czas.
Przeorałem całość, czyli z czystego obrazu stworzyłem nową instancję, starą wcześniej usunąłem.
Zainstalowałem mosquitto mqtt, zigbee2mqtt, w konfigu ustawiłem dane dla koordynatora SkyConnect, włączyłem, wykryło go, sparowałem jednego switcha na próbę. Działa.
A na dashboardzie… cyk i mam:
Tak się zastanawiałem, czy sam sobie wtedy nie ustawiłeś jakichś dziwnych nazw wprowadzających w błąd, więc jeśli nie masz pewności to zostawiaj domyślne.