Oki dzięki! W sumie spodobał mi się Z2M daje dużo większe możliwości. Druga instancja na dongle i sparowanie wszystkiego na nowo pewnie ?
Teoretycznie można skonfigurować zarówno Z2M jak i ZHA do pracy z identycznymi kluczami (w przypadku USB równoległą praca jest niemożliwa, ale przeniesienie działającej sieci z jednej integracji do innej jak najbardziej jest możliwe), ale nie jest to udokumentowane jak konkretnie to zrobić (możesz pokopać głęboko i spróbować), więc życzę powodzenia.
Przy takiej migracji koordynatora nie byłoby konieczne ponowne parowanie.
Z tych którzy mają równocześnie uruchomione ZHA i Z2M na tym samym koordynatorze (z wybranymi konstrukcjami koordynatorów z portem Ethernet jest to możliwe) też jakoś nikt się nie podzielił niezbędnymi informacjami…
Jeśli ktokolwiek z nich udostępni takie informacje podwieszę jako osobny wątek na samej górze jakiegoś pasującego działu i odpowiednio otaguję, ale musi być najpierw jakiś przytomny dawca informacji…
Spoko żona mnie z domu wyrzuci że znowu od gniazdka do gniazdka ganiam ale nie mam jeszcze tylu urządzeń żeby to był problem z parowaniem na nowo.
Bardziej pytanie gdzie jakieś legitne źródło znajdę odnośnie ustawienia drugiej instancji Z2M w HA
Jest na forum, ale jestem za leniwy aby szukać takich rzeczy za każdego.
krok 1
Jeśli to Supervised lub HAOS musisz dodać to samo repozytorium do sklepu 2x
np.
https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt
i
https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt/
efekt
tylko taka uwaga ja u siebie na tej instalacji tego nie używam nie instaluj edge, tylko drugą normalną wersję (będziesz musiał ogarniać umysłowo która jest która)
(w innych instalacjach używasz własne umiejętności uruchomienia wielu kontenerów zawierających takie same serwery)
krok 2
musisz je skonfigurować na różnych portach oraz co najważniejsze aby używały ROŻNYCH katalogów konfiguracyjnych (w przeciwnym razie jedna instancja będzie nadpisywała danej tej drugiej i wzajemnie)
wartości w ramkach muszą być w każdej instancji inne (jeśli chodzi o porty to zależy czy korzystasz z socat i dodatkowego GUI, bo jeśli nie to możesz to nawet wyłączyć) oczywiście katalogi muszą istnieć, nie uruchamiaj drugiej instancji przed jej prawidłową konfiguracją bo stracisz konfigurację pierwszej.
Więc zanim zaczniesz biegać by sparować wszystko od nowa najpierw skonfiguruj sobie pierwszą instancję na niestandardowe ustawienia - planowanie jest kluczowe zamiast działań “na hurra”, bo zaraz będziesz biegał po 3x do każdego urządzenia…
(instancje mogą być nierozróżnialne, to ja miałem taki problem mając kilka identycznych koordynatorów, stąd wiem że najpierw się konfiguruje inaczej a potem dokłada nowe, bo domyślnie dostajesz standardowe ustawienia które są kłodą pod nogi).
- i w samej konfiguracji każdego Z2M musisz generować różne tematy MQTT dla każdej instancji (szukaj po forum, bo to miałem zrobione w zlikwidowanej obecnie instalacji testowej i nie mam skąd skopiować)
@szopen Dzięki, dzisiaj przygotowuje skrypt do migracji ZHA do Z2M jak mi sie uda opisze wszystko i udostępnie skrypty
Jeśli chodzi o instalację wielu instalacji Z2M na HA Supervised lub w HAOS jest od stosunkowo niedawna świetne wideo na ten temat
(wiem, że akurat ten wątek nie jest najlepszy na to, ale zmodyfikuję temat i tagi)
Akurat juz przez to przeszedłem @szopen u mnie juz smigają 3 instancje Z2M ( kurde dopiero zacząłem przygode z tym a juz to się tak rozrosło )
Postanowilem w koncu sie nie bawic i zainstalowalem 3 coordynator na parterze dzieki czemu wszedzie mam dobre LQI
Pietro to serwer + Sonoff Dongle
Parter i Garaż to 2 osobne SLZB-06M działające po Wifi