Zigbee IKEA - powiązanie czujnika zalania BADRING z wyłącznikiem sieciowym TRETAKT

Dzień dobry,

Co chcę zrobić: Jeśli czujnik wykryje zalanie → wyłącz pralkę
Jak chcę to zrobić: Przez BADRING oraz TRETAKT

Udało mi się zamierzony efekt uzyskać przy pomocy automatyzacji w HomeAssistant, ale chciałbym żeby to działało niezależnie od HomeAssistanta i tu wydaje mi się że możnaby użyć powiązania tylko… jak?

Udało mi się powiązać te urządzenia w taki sposób (widok z czujnika zalania):

Ale to nie wydaje się działać?

No i nie wiem co teraz :smiley: Nie da się? Ja coś źle robię? Któreś urządzenie czegoś nie obsługuje żeby takie coś działało?

Może się da a może się nie da, a nie mam tego czujnika (ani gniazdka Tretakt, ale w jego przypadku to raczej powinno być wykonalne, na gniazdkach Tradfri bindowanie działa bez problemu) by próbować zweryfikować wykonalność.

Przejrzyj te wątki zigbee-bind

Bindowanie powinno dotyczyć klastra on/off, (pewnie też inny punkt końcowy niż 1).
Ale czy to będzie działać zgodnie z założeniami zależy od tego jak się będzie zachowywał czujnik (o ile zbindujesz go z właściwym klastrem przełącznika).

1 polubienie

Dziękuję za podpowiedź, niestety ale jak docelowy punkt końcowy ustawię na 242 to nie ma w nim klastów do zaznaczenia ani nie da się zbindować:

EDIT: Mogę zbindować pilota RODRET z tym gniazdkiem - to działa poprawnie i widać klaster odpowiedni:
image

Czyli wychodzi chyba na to, że wina leży w czujniku zalania, że takiej opcji nie obsługuje. Dzięki :smiley:

1 polubienie