Cześć
Posiadam kilka zabawek podłączonych pod zigbee
Nie mogę sobie poradzić z niektórymi np. Przycisk “Zigbee Łazienka Dół” który wystawia trzy parametry:
stan baterii
akcja pojedyncze/podwójne kliknięcie
zasięg
widać te 3 parametry wchodząc w zakładkę zigbee mapa - pierwsze zdjęcie.
A jak chce dodać do dashboard te trzy encje to mam tylko 2 pozycje stan baterii i zasięg. Nie mam przycisku akcji. Gdzie go szukać? (drugie zdjęcie)
P.S. 3 zdjęcie stany tego przycisku
P.S.2 na ostatnim zdjęciu w zakładce zigbee/aktywność widać w czwartej pozycji przycisk > action double>single kiedy przycisnąłem ten przycisk
Dziękuje za zainteresowanie tematem
Miałeś racje wszystkie przyciski zaczęły działać bardzo dziękuje za pomoc.
A poradzisz coś z czujnikiem obecności.
Mam go już z 3 lata i z rok temu przestał wykrywać moja obecność w łazience.
Jak sprawdzam logi to widzę, że ciągle wysyła dane, ale przestał wykrywać obecność. Jak zaświecę świtało to wykrywa lx zmienia się z 5 na 7, ale mojej obecności już nie. Zakładam, że on działa, ale znów pewnie w zigbee czegoś brakuje aby poprawie ta zmianę wykrywał.
A korzystałeś z tej łazienki przez ostatni rok ? Logi, które pokazałeś nie odnotowały Twojej obecności. Pochodzą z czasu kiedy powinny wykryć obecność ?
Cześć
Ciągle wysyła, ale z tego co widzę zmieniają się tylko dane dotyczące poziomu sygnału zigbee. Podchodziłem i wychodziłem z łazienki i żadnych innych zmian. Nie mam jak sprawdzić czy czasem sie nie zepsuł, bo nie mam drugiego
Ostatnie pytanie może pomożecie.
Mam czujkę zalania kuchni na zigbee. Niestety Koordynator mam z drugiej strony domu i czujka zalania w kuchni jest zbyt oddalona od niego. Jak przybliżę koordynatora w stronę kuchni na kabelku usb (tak na siagę do testu) to czujka łapie zasięg. Nie mam możliwości zmiany położenia koordynatora ale “czujnik zalania kuchnia” powinien połączyć się z przekaźnikiem PK-Tuya (jest oddalony od niego o 2 metry) tak jak to zrobił czujnik “Xiaomi_lewy_LCD” a jednak z jakiegoś powodu z nim się nie łączy a ma bliżej niż ten czujnik LCD. Gdzieś należy to znaczyć z czym ma się łączyć.
Na mapie to połączenie które chce uzyskać dorysowałem owalną linią żółtą.