Zigbee2MQTT przestaje działać po pewnym czasie

Czyli to NIE Z2M wisi, tylko masz konkretnie problem z tymi gniazdkami.

Źle napisałem: Reszta zostawia ślady w logu jak z2m nie wisi. O 16:54 jak usiadłem przy biurku to czujnik PIR nie zostawił śladu w logu. Testem czy z2m działa jest (jak nie ma mnie w domu) to czy przełącznik gniazdo2 na dashboardzie został tam gdzie chciałem.

Ponieważ przekroczyłem 17 wpisów pierwszego dnia odpowiadam tu:

0% swap jest od zawsze. (chyba że “system monitor” dotyczy proxmoxa a nie ha)

Dobra, czyli w takim razie wisi Z2M. edit - albo koordynator!

Powinieneś przejrzeć też logi Supervisora.

Niestety zwis Z2M jest to coś tak egzotycznego, że ze swojej strony mogę zaproponować tylko jedno - migrację na HAOS generic… i tam dalsze eksperymenty.

Jeśli uparcie nie chcesz tego robić zacznij monitorować zasoby VM od wewnątrz.

Mniej więcej w momencie gdy swap jest wykorzystany w 100% a RAM w 80% (mówię o tym co widać z wewnątrz VM, bo dla niej nie istnieje fizyczna maszyna) supervisor będzie zabijał inne procesy aby utrzymać HA na powierzchni.

Odnośnie koordynatora też używam wersji firmware 20240710 i jest stabilnie
ALE UWAGA
są zgłoszone issues i w przypadku niestabilności koordynatora zalecane jest downgrade do tej wersji (oczywiście wybierz plik pasujący do sprzętu!!!)

Moim skromnym zdaniem przyczyną może być używanie FP2 do flaszowania, ale odnośnie flaszera, to nigdy nie zawiódł mnie ten, który wskazałem wyżej.

Aby się upewnić że koordynator się sypie musiałbyś zwiększyć poziom logowania, ale wtedy jest sporo więcej kopania po logach… więc, hmm pierwsze co bym zrobił to downgrade i zobaczysz co wyjdzie trakcie używania. (akurat ja mam jakąś dobrą rękę i u mnie bezproblemowo działały też wszystkie wersje które wyszły w międzyczasie)

Taka jedna kwestia

This release brings a significant decrease in memory usage. Depending on your setup, you can expect a reduction of 40-60% in heapUsed (#8471). A big thanks to @Nerivec!

a dziś wyszła aktualizacja Dodatku Z2M już do 2.1.3 (ale @sandworm - 3 dni temu z pewnością miałeś jakąś starszą od 2.1.2)

Wgrałem firmware 20221126(przez zigstar) i … komunikacja wywalała się częściej…
Wgrałem z powrotem 20240710, wyczyściłem dysk, zainstalowałem HA generic. Doinstalowałem tylko niezbędne rzeczy (file editor, samba, tailscale, mosquitto, SSH&terminal,Zigbee2MQTT ( przy okazji dowiedziałem się (bo wykrywał mi urządzenia jako niewspierane) że jest też Zigbee2mqtt (jakby nie można zmienić bardziej nazwy) i… dziś w nocy znowu się wy…
Rano pomogło ponowne uruchomienie HA ( “uruchom ponownie system”).
Coraz bardziej podobają mi się urządzenia WiFi ::slight_smile:

Mój CC2652 to CC2652P CC2652 Klucz USB Zigbee2MQTT Koordynator ZHA Asystent domowy Gwint BLE Klucz USB Zigbee Pack analiza protokołu sniffera - AliExpress 502 z CH9102X. Parę złotych droższa jest wersja z CP2102N. Może kwestia konwertera USB/RS232?

Jeszcze pytanie początkującego: Na różnych stronach/forach piszą aby przy wgrywaniu firmware-u Zigstarem najpierw sobie zgrać NVRAM - po co? Co tam jest? Czy przy zmianie firmware-u konieczne jest kasowanie NVRAM?

Możesz jaśniej? mam rozumieć, że nie zauważyłeś różnicy między ZHA i Z2M?
bo nie słyszałem o żadnym Zigbee2mqtt jakby co, jest TYLKO I WYŁĄCZNIE Zigbee2MQTT (skrótowo wszędzie nazywany Z2M) może być oddzielną instalacją albo kontenerem, dla HAOS (jaki by nie był) najwygodniejszy jest kontener w postaci Dodatku
masz mieć ten

To tu się wkradają jeszcze 2 istotne informacje:

• aby te serwery (ZHA i Z2M) nie walczyły ze sobą o sprzęt, to (wbudowane w HA) ZHA musisz wyłączyć, aby zewnętrzny serwer Z2M mógł działać (może to była i jest przyczyna kłopotu, że nie zabiłeś/wyłączyłeś/zignorowałeś ZHA)
  • Z2M jak jego nazwa sama wskazuje potrzebuje do działania brokera MQTT, to akurat Mosquitto - to przecież też nie jest składnik HA tylko zewnętrzny serwer, choć akurat i Z2M i Mosquitto istnieją w formie gotowych Dodatków, to nie zmienia to faktu, że to osobne serwery i komunikują się ze sobą po sieci Ethernet a konkretniej po sieci Dockera. Jeśli instalujesz je jako Dodatki możesz korzystać z konfiguracji uproszczonej (gdzie wieloma aspektami zarządza Supervisor wbudowany w HAOS).

W ten sposób nigdy nie zdiagnozujesz źródła problemu…

no jeśli skupisz się na noname, to będzie podobnie
i nie jest to sarkazm, tylko lata doświadczeń :zipper_mouth_face:

Nie znam tego sprzętu, musisz sam wiedzieć co masz… ale rozumiem że kupiłeś go świadomie i wiesz które firmware pasuje (bo jak zauważyłeś są różne w zależności od sprzętu).

Jeśli firmware 20221126 pracuje gorzej niż 20240710, to jak dla mnie przyczyny musisz szukać w innym miejscu

Myslałeś o tym aby NIE dodawać do sieci tych gniazdek?

szczerze? wątpię by jeden mostek UART-USB działał, a inny nie (ale istotnie może wymagać nieco innych ustawień - należałoby przekopać internet), natomiast jakość wykonania chinola noname może być wątpliwa
(jakkolwiek akurat CP2102N jest z gatunku znanych i lubianych, a CH9102X to konstrukcja stosowana dopiero “pocovidowo”, gdy na rynku podzespołów brakowało wszystkiego).

Pokaż jak widać go w systemie (“cały sprzęt” i poszukaj po usb) przykładowo (mam inny! akurat konstrukcję rosyjską, ale też na chińsko-amerykańskich komponentach)

po rozwinięciu zobaczysz coś w tym guście (wklej ze swojego co masz)

DEVLINKS: >-
  /dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0
  /dev/serial/by-path/pci-0000:00:15.0-usb-0:4:1.0-port0
  /dev/serial/by-path/pci-0000:00:15.0-usbv2-0:4:1.0-port0
DEVNAME: /dev/ttyUSB0
DEVPATH: /devices/pci0000:00/0000:00:15.0/usb1/1-4/1-4:1.0/ttyUSB0/tty/ttyUSB0
ID_BUS: usb
ID_MODEL: USB_Serial
ID_MODEL_ENC: USB\x20Serial
ID_MODEL_ID: '7523'
ID_PATH: pci-0000:00:15.0-usb-0:4:1.0
ID_PATH_TAG: pci-0000_00_15_0-usb-0_4_1_0
ID_PATH_WITH_USB_REVISION: pci-0000:00:15.0-usbv2-0:4:1.0
ID_REVISION: '0264'
ID_SERIAL: 1a86_USB_Serial
ID_TYPE: generic
ID_USB_DRIVER: ch341
ID_USB_INTERFACES: ':ff0102:'
ID_USB_INTERFACE_NUM: '00'
ID_USB_MODEL: USB_Serial
ID_USB_MODEL_ENC: USB\x20Serial
ID_USB_MODEL_ID: '7523'
ID_USB_REVISION: '0264'
ID_USB_SERIAL: 1a86_USB_Serial
ID_USB_TYPE: generic
ID_USB_VENDOR: 1a86
ID_USB_VENDOR_ENC: 1a86
ID_USB_VENDOR_ID: 1a86
ID_VENDOR: 1a86
ID_VENDOR_ENC: 1a86
ID_VENDOR_ID: 1a86
MAJOR: '188'
MINOR: '0'
SUBSYSTEM: tty
TAGS: ':systemd:'
USEC_INITIALIZED: '2667086'

akurat tutaj mostek też pochodzi od Nanjing Qinheng Microelectronics, ale jest to inny starszy model, mimo wszystko twój powinien wykorzystywać ten sam sterownik
ścieżka do sprzętu którą optymalnie jest wykorzystać to w tym (moim!) wypadku
/dev/serial/by-id/usb-1a86_USB_Serial-if00-port0

Zawsze lepiej mieć backup niż go nie mieć.
(pewnie to znasz: “Jeśli nie było backupu, to znaczy, że dane nie były ważne”)

Zazwyczaj ten backu się nie przydaje, bo… Z2M też ma opcję backupu sieci (tylko trzeba ją wywołać), ale jak to mówią lepiej dmuchać na zimne.

BTW Jeśli chodzi o HAOS to nie musiałeś instalować wszystkiego od nowa - migracja instalacji HA (HAOS lub Supervised) polega na… utworzeniu jej pełnego backupu i przywróceniu tego backupu na etapie onboardingu w nowej instalacji.

Kompletna niskopoziomowa konfiguracja sieci Zigbee, tej konkretnej twojej sieci z jej kluczami i głównymi ustawieniami (to jest właśnie to miejsce gdzie jest trzymana jeśli stosujesz dongla który pracuje w trybie NCP = jest koordynatorem sieci). Dzięki temu sieć nadal działa nawet jeśli serwer nią zarządzający przestanie.

Lepiej skasować, bo inny firmware teoretycznie może mieć inaczej zmapowany flash (jak dotąd wiem, że taki problem występował przy zmianie wersji między niektórymi generacjami firmware w koordynatorach na bazie MCU SiLabs, w TI tego nie doświadczyłem, ale i tak zwykle kasuję, UWAGA mając backupy tworzone na każdym etapie!).

Nie mam zainstalowanego ZHA tylko w pośpiechu dodałem stare repo GitHub - danielwelch/hassio-zigbee2mqtt: Hass.io add-on for zigbee2mqtt i w “tool-u” zauważyłem trochę inny wygląd tabelki z urządzeniami i było “Zigbee2mqtt” zamiast “Zigbee2MQTT”. Wykrywane 2 gniazdka były jako “nieobsługiwane”. Odinstalowałem i zainstalowałem poprawny (od Koenkk).

Ale wyłączyłem w pracy gniazdkoTV. (uruchom ponownie Zigbee2MQTT nie pomogło) Diagnoza będzie później.

No właśnie - na stronach firmware-u (Koenkk) nie ma sekcji “tanie adaptery bez czarnej obudowy z aluminium i tym samym scalakiem z aliexpress”. Trudno mi też uwierzyć że większość użytkowników tego forum ma sonoof-a lub conbee. Dlatego dopóki nie będę pewny że to wina koordynatora nie będę inwestował w droższy.
Ale zacząłem przekopywać rosyjskie fora…

Jest też taka opcja aby wyjąć je z listew ( czy muszę je usuwać z zigbee2MQTTT?) i zobaczyć czy siec będzie działać bezawaryjnie.

Chodziło mi bardziej czy CH9102X “lubi” inną prędkość niż 115200 ( i czy 115200 jest zaszyta na stałe w firmware czy firmware obsługuje auto wykrywanie prędkości)?

Świadomie nie kopiowałem konfiguracji z backupu z google drive aby wykluczyć inne dodatki.

Z innej beczki: szkoda że nie zacząłem zabawy z HA jakieś 4 lata temu, były szkolenia wideo online :slight_smile: Kolegi Artura a tak tylko ( i aż :slight_smile:) Kolega szopen na forum… - żartuję (jestem wdzięczny za pomoc)

Uwierz mi, że masz, bo ZHA jest składnikiem HA - dlatego gdyby przypadkiem autodiscovery wykryło, że ten dongle (który patrząc od zewnątrz jest… portem szeregowym) jest koordynatorem, to od ręki byś miał na karku ZHA.

No tak, to zdecydowanie jest stare repo… ale zawiera wciąż ten sam Zigbee2MQTT tylko w jakiejś archaicznej wersji.

Ważne spostrzeżenie - zanim skorzystasz z jakichś wiekowych tutoriali sprawdź najpierw AKTUALNĄ i oficjalną dokumentację…

Jeśli na tej prehistorycznej wersji testowałeś firmware 20221126 to przetestuj jeszcze raz na aktualnej, właściwie to nawet likwidując całą sieć i budując ją na nowo niczego nie tracisz, bo i tak nie masz działającej konfiguracji, czyli ta całą instalacja jest i tak obecnie bezużyteczna…

Lepiej usuń, bo z tego sprzętu, którym się pochwaliłeś są najbardziej podejrzane.
Możesz też wprawdzie je wyłączyć w konfiguracji Z2M i odłączyć od zasilania.

Haha to miałem na myśli.

No ja akurat mam “radziecki wypust” DIY (klonowany zapewne wielokrotnie przez innych bo kompletna dokumentacja jest na githubie) “egony v4”, który jako jedna z bardzo popularnych konstrukcji (występowała nawet w kilku odmianach) jest w dokumentacji firmware.
Tylko wtedy, gdy autor (@egony) to projektował, to Chińczycy jeszcze nie myśleli o produkcji innych dongli Zigbee niż referencyjny projekt płytki CC3351 (bo był gotowy, wystarczyło wyprodukować masowo, nawet Itead/Sonoff sprzedawał dongle identyczne z projektem referencyjnym - zero własnego wkładu, i tak w sumie starają się to robić nadal - minimalny wkład → maksymalny efekt finansowy)

Nie brałem nigdy udziału w żadnym z tych szkoleń (może szkoda, ale odkryłem to forum mając już jakoś samodzielnie uruchomione HA) i chyba się dobrze złożyło, bo Artur nie ma teraz czasu na ciągnięcie tych kwestii.

Przez te 3-4 lata naprawdę w HA były tak kolosalne zmiany, że stare tutoriale mogą zupełnie nie zgadzać się z aktualną rzeczywistością.

12 godzin działa poprawnie…

A co zrobiłeś?

Odnośnie ścieżki do dongla użyłbym tej (by-id) co gwarantuje, że gdybyś podpiął coś innego co się zgłosi jako ttyACMx (jak widać na moim obrazku żadna sztuka znaleźć coś, co się tak zgłosi) nie zostanie “pomylone z koordynatorem przez Z2M”

/dev/serial/by-id/usb-1a86_…i cośtam dalej czego mi się nie chce przepisywać bo nie wkleiłeś tego jako tekst

Rano ponowne uruchomienie HA ( “uruchom ponownie system”) ale poczekajmy…

No to nie uruchamiaj ponownie hosta tylko przeczesz logi jeśli problem wystąpi.
W zasadzie dobrze by było odnieść poziom logowania już teraz.
Pomyślałeś o sensorach systemmonitor ?

Do 18 tej działało. Potem przełożyłem “kompa” z biurka na półkę “docelowa” (tam gdzie zawsze stał - jakieś 40cm pod routerem WiFi - tak wiem: zakłócenia ale wolnego miejsca brak) i po około godzinie zigbee padło. Tak więc “komp” wrócił na biurko.
systemmonitor:

Co do logów: wiem jak zmienić poziom logowania logów (na debug) Zigbee2MQTT w narzędziu Zigbee2MQTT. W ustawienia system-logi jest kilka kategorii logów:
home assistant core, host, supevisor… jak dotąd korzystam tylko z pozycji zigbee2mqtt.
Na youtubie znalazłem wpis o integracji logger i wpisałem do configuration.yaml:

# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:

logger:
  default: debug

# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml

Włączonego? czy zamknąłeś system przez takimi ruchami?

1. Masz przedłużacz USB?
  2. Dobry router nie powinien zakłócać nawet gdy to zaledwie kilkadziesiąt centymetrów (jeśli masz sensownie dobrane kanały Zigbee i WiFi , bo jeśli nie to najwyższy czas to dostosować 2.4GHz WiFi, bo tak będzie łatwiej)
  3. anteny najmniej się zakłócają gdy są w swojej osi (czyli obie pionowo ustawione jedna nad drugą)

Ło panie, przy takim ustawieniu to logi wszystkich integracji Cię totalnie zasypią,

a tymczasem problem jest jak podejrzewamy w zupełnie innym serwerze, niż w tym gdzie tak hardkorowo zbierasz logi, bo jak rozumiem masz problemy z Z2M, a nie z HA.

Jeśli chodzi o systemmonitor to interesują Cię wykresy zajętości procesora RAMu i swapa (chwilowa wartość nie ma żadnego znaczenia, jakkolwiek to co pokazałeś wygląda znakomicie) nazbierane na tyle długookresowo aby było widać czy nie występuje np. wyciek pamięci.

(coś dzisiaj strona forum ciężko chodzi, długo się ładuje)
Zauważyłem że home-assistant.log szybko przybiera na wadzę ale nie zauważyłem tych samych(podobnych) wpisów w ustawienia-system-logi a na tym mi zależało. Czy i jak można właśnie tam zmienić poziom na debug w poszczególnych kategoriach?

U mnie się ładuje znakomicie, tylko ja piszę na raty, bo robię to z doskoku.

Każda pozycja menu to są logi z innego serwera.

to co ustawiałeś w YAMLu dotyczy TYLKO samego HA core (a co za tym idzie też z każdego jego komponentu standardowego lub niestandardowego, ale NIE dotyczy czegoś, co jest uruchamiane poza HA),
jeśli chcesz zmieniać poziom logowania jakiegoś innego serwera to musisz to zrobić w jego ustawieniach.

Więc przykładowo poziom logowania Z2M ustawiasz w samym Z2M (można z jego GUI).

Kolejne pytanie: Nie znam się na “docker/kontener”. trochę “umiem w linux”. Instalując ha generic spodziewałem się linuksa z zainstalowanym “serwerem ha”. Czy w terminalu wchodząc na główne drzewo plików (etc,var…) widzę tylko “kontener” czy jest to linuks zainstalowany na dysku? Bo się zdziwiłem że po restarcie maszyny nie mam wcześniej zainstalowanego (apk add) mc.

Zależy o jakim terminalu mówisz, ale jeśli nie skonfigurujesz sobie połączenia ssh do hosta (standardowo na porcie 2222) to widzisz rzeczywistość z poziomu wnętrza kontenera (któremu dano/dałeś mniejsze lub większe uprawnienia).

Nie wiem czy jest o co walczyć z dostępem do hosta, bo to nie jest raczej taki Linux jakiego się spodziewasz (wniosek z tego co piszesz), jeśli chcesz dodać coś do kontenera (i on to umożliwia) to za każdym razem przy jego starcie (tego kontenera) to będzie instalowane.

Jeśli chodzi o Advanced SSH & Web Terminal to instalować mc możesz przez dodanie mc w opcji packages dodatku

ale pamiętaj, że system plików hosta i tak jest tylko do odczytu, bo (HAOS) to jest Buildroot (taki dziwaczny Linux jeszcze dziwniejszy niż openwrt, ale też dedykowany dla rozwiązań embedded, dzięki czemu niewywrotny, ale też nie ma tam nic do grzebania… sam system zajmuje 7 partycji jakby co, z których 5 służy do obsługi redundantnych slotów bootowania - de facto masz 2 kopie systemu na dysku, a po jego pierwszej aktualizacji 2 różne kopie systemu).

Jeśli jesteś “hardkorowym linuxiarzem” to istnieją inne metody instalacji, ale wtedy wszystko sam masz na głowie (również obsługę każdego kontenera, bo kontenery nie są do uniknięcia jeśli chodzi o HA), a instalacja HAOS po prostu działa bez grzebania w systemie.

Nie jestem “hardkorowym” a raczej początkującym. Chodziło mi o dostęp do /var/syslog (logi) i /etc/network/interfaces (aby zmienić ewentualnie IP).Tak mam Advanced SSH & Web Terminal.
Jak zrobić wykresy z systemmonitor?

Nie rozumiem: dlaczego miałem zamknąć HA?

Co do sieci WiFi: mieszkam w bloku (dużo sieci) Router Vectry ( ile zabawy było aby HA (jeszcze w proxmoxie) się zainstalował dociagając pliki z githuba…)) ma wifi ustawione na kanał 11 (świadomie bo sąsiedzi mają na niższych) (2.4GHz) i 112(5GHz) ale w moim pokoju (na drugim końcu mieszkania) jest repeater Wifi (kanały 13 (2.4GHz) i 113(5GHz) z podpiętym switchem (komputer, baza HA) Repeater pracuje na 5GHz. Na 2.4GHz “działa” telewizor i stare 2 laptopy.
“Baza” zostaje na razie na biurku - poczekamy, zobaczymy (debug w configuration.yaml zaremowany, zigbee2MQTT na poziome debug)

Nie HA tylko cały system.
Ze względu na prawa Murphy’ego - jeśli przy przestawianiu może się odłączyć cokolwiek na ułamek sekundy co się odłączyć nie powinno (bo coś wtedy się wyłoży), to z pewnością się to stanie.

“Jak żyję” do każdej diagnostyki w HA zawsze mi wystarczało to co można zdobyć w samym HA, ale moim zdaniem tam się nie dostaniesz z wnętrza kontenera (w sposób jaki chyba uważasz za oczywisty, tzn. tak jak mi się wydaje, bo ja się nie wychowałem na linuxie, ale używałem go w miarę sporo w przedwirtualizacyjnych czasach i docker to wciąż dla mnie cios), oczywiście można wykonać “dockerowe czary” i wejśc do innego kontenera - poszukaj po forum frazy docker exec

Tam nie ma nic do grzebania,
po pierwsze masz to w… GUI,
po drugie HA ma do tego dedykowane polecenia konsolowe
(odpal sobie w tym terminalu choćby ha net -h)
po trzecie jak już chcesz na maksa hardkorowo, to możesz użyć i nmcli

To w takim razie ten repeater to nie jest repeater (tylko pewnie raczej oddzielny AP? bo się kanały nie zgadzają - repeater nadaje na tym samym kanale na którym odbiera, bo przełączanie radia na inny kanał zajmowałoby za dużo czasu).

Druga kwestia jest taka, że chyba nie masz świadomości jaki jest rozkład widmowy kanałów WiFi - kanały 11 i 13 wzajemnie się zakłócają.
(swoją drogą 112 i 113 na 5GHz to coś się nie klei, na tym kawałku pasma 5GHz są tylko parzyste kanały, i swoją drogą też się pokrywają, ale w inny sposób niż ten totalny burdel na 2.4GHz, tylko pasmo 5GHz w ogóle nas nie interesuje - tam robisz jak chcesz, aaa i nieparzyste na 5GHz dopiero >148; UK wprawdzie nie jest w EU, ale częstotliwości z nimi mamy zharmonizowane, a tu masz fajne obrazki te trapezy na rysunku dość fajnie wizualizują faktyczne widmo zajęte przez poszczególne kanały i świetnie widać które z którymi się pokrywają)

Jeśli chcesz koegzystencji WiFi z Zigbee, to musisz rozsądnie podzielić kanały być może biorąc pod uwagę też sąsiadów?
Zakładając, że nie masz przypałowych sąsiadów - z zasady cudze sieci mają niższy poziom sygnału niż własne.

Ale za dużo gdybania, daj konkrety ze skanów i info o kanale Zigbee, to coś dobiorę, bo artykułu jak to robić pisał nie będę.