Zigbee2MQTT przestaje działać po pewnym czasie

obraz

Od wczoraj mam problem ze stroną forum. Wrzucenie powyższych grafik zajęło mi trochę czasu (“zapisywanie zmian” trwało w nieskończoność albo przeglądarka komunikowała że strona jest niedostępna. Inne strony/fora ładowały się poprawnie.

Ta… i wszystko zamalowane, a w dodatku bez komentarza co jest czym, to jak mam zgadywać, ale pierdolnik w tym eterze jest wzorcowy…

Pasmo 5GHz mnie całkowicie nie interesuje, ono nie rzutuje na Zigbee, tam sobie możesz odpalić i 80MHz kanał jeśli masz taki sprzęt.
Kanał 112 jest w zupełnie innym wszechświecie niż wszystko na 2.4GHz

Jakkolwiek twoja aplikacja wizualizuje rozkład widmowy jakbyśmy żyli 20 lat temu - tak jak na obrazku to wyglądało za czasów 802.11b, teraz gdy mamy n, ac, ax to są praktycznie prostokątne klocki

Wyobraź sobie, że to co się dzieje w eterze wygląda bardziej tak niż te eliptyczne kształty.

Przykro mi, że mój czas był stracony, ale nic nie poradzę że nie masz pojęcia o tym jak działa WiFi… zdajesz sobie sprawę z tego, że klient sieci będzie sam podążał za ustawionym kanałem na AP?
By było weselej sam sobie zakłócasz pracę jednego AP drugim… (bo bez niezbędnego komentarza i tak zgaduję, że te 3 sieci o najwyższym sygnale są twoje).

Najlepsza aplikacja jaką znam do skanowania WiFi na androida

ona też świetnie wizualizuje widmo współczesnych standardów
tylko weź pod uwagę, że aby skorzystać z podpowiedzi dotyczącej wyboru kanału najpierw trzeba wyłączyć wszystkie własne AP (i aplikacja którą używasz też raczej tego wymaga), jakkolwiek i tak musimy olać te podpowiedzi, bo trzeba znaleźć miejsce na Zigbee.

Biorąc pod uwagę zastaną sytuację sugeruję, by
Zigbee było na kanale 11 (on jest na samym “początku” kanału 1 WiFi)
Natomiast optymalne kanały (przy takim burdelu w eterze) dla twoich sieci WiFi to 5, 9 i 13 od warunkiem, że będziesz się trzymał szerokości kanału 20MHz w każdym AP

Jeśli te 2 sieci na kanale 13 to jakiś podstawowy AP i repeater z niego korzystający (zgodnie z zasadą, którą wspomniałem gdzieś wcześniej - repeater pracuje na tym samym kanale co AP z którym się łączy)

Mógłbyś też zrobić inaczej
Zigbee na kanał 25 (on jest na końcu kanału 13) a wszystkie sieci przenieść na sam dół pasma - kanały 1, 5 i ewentualnie 9

Zasadniczo większość operatorskiego sprzętu defaultowo używa kanałów 1, 6 lub 11 (to taki amerykański zwyczaj, bo oni nie mają kanału 13 więc można wyszerać 3 kanały które nawzajem się nie zakłócają, w EU można nieco gęściej 1-5-9-13 godząc się na lekkie zakłócenia w bocznych wstęgach każdego z tych kanałów), więc zazwyczaj góra pasma jest pusta (o ile kogoś nie poniesie z ręcznym wyborem innych dziwnych kanałów), w ogóle wybór przez wszystkie sieci w okolicy tylko tych 3 kanałów byłby optymalny (bo mniej się zakłócają sieci pracujące na tym samym kanale niż na częściowo się pokrywających, ponieważ tylko wtedy nawzajem się słyszą i dostosowują swoją pracę do innych).

Moim skromnym zdaniem (mogę się mylić) nie zakłócam jednego AP drugim bo:
dwuzakresowy router Vectry ( w drugim końcu mieszkania) ma kanały 11 i 112
dwuzakresowy asus RT-AX53U w trybie repeatera ma kanały 13 i112 (sam sobie je dobrał)
dodatkowo laser xerox ma ap na kanale 13 ale jest podpięty lanem do asusa
Więcej AP nie ma.
Ta konfiguracja działa bardzo dobrze od ponad roku.

Znam tą aplikację bo ją używałem do ustawienia wifi w domu.

Ale najważniejsze jest to że jak analizowałem na laptopie wifi to wywaliło się zigbee

[2025-03-05 19:57:06] debug: 	zh:controller:endpoint: Error: ZCL command 0xa4c138256d4c99f3/1 haElectricalMeasurement.read(["rmsVoltage","rmsCurrent","activePower"], {"timeout":10000,"disableResponse":false,"disableRecovery":false,"disableDefaultResponse":true,"direction":0,"reservedBits":0,"writeUndiv":false}) failed (--> 'SREQ: AF - dataRequest - {"dstaddr":54825,"destendpoint":1,"srcendpoint":1,"clusterid":2820,"transid":189,"options":0,"radius":30,"len":9,"data":{"type":"Buffer","data":[16,70,0,5,5,8,5,11,5]}}' failed with status '(0x02: INVALID_PARAM)' (expected '(0x00: SUCCESS)'))
    at /app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/znp/znp.ts:258:27
    at Queue.execute (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/utils/queue.ts:36:20)
    at ZStackAdapter.dataRequest (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:1054:9)
    at ZStackAdapter.sendZclFrameToEndpointInternal (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:509:35)
    at /app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:443:20
    at Queue.execute (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/utils/queue.ts:36:20)
    at ZStackAdapter.sendZclFrameToEndpoint (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:441:16)
    at Request.send (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/helpers/request.ts:82:20)
    at Endpoint.sendRequest (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/model/endpoint.ts:324:20)
    at Endpoint.zclCommand (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/model/endpoint.ts:949:28)

a po restarcie zigbee2mqtt

[2025-03-05 21:30:18] error: 	z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2025-03-05 21:30:18] error: 	z2m: Failed to start zigbee-herdsman
[2025-03-05 21:30:18] error: 	z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
[2025-03-05 21:30:18] error: 	z2m: Exiting...
[2025-03-05 21:30:19] error: 	z2m: Error: SRSP - AF - register after 6000ms
    at Object.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/utils/waitress.ts:67:23)
    at /app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/znp/znp.ts:252:45
    at Queue.execute (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/utils/queue.ts:36:26)
    at Znp.request (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/znp/znp.ts:245:27)
    at ZnpAdapterManager.registerEndpoints (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/manager.ts:471:36)
    at ZnpAdapterManager.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/manager.ts:99:9)
    at ZStackAdapter.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/adapter/z-stack/adapter/zStackAdapter.ts:158:16)
    at Controller.start (/app/node_modules/.pnpm/zigbee-herdsman@3.2.7/node_modules/zigbee-herdsman/src/controller/controller.ts:136:29)
    at Zigbee.start (/app/lib/zigbee.ts:69:27)
    at Controller.start (/app/lib/controller.ts:142:13)

restart (pełen) Ha i wyjecie/włożenie dongla nie pomaga i teraz mam

[2025-03-05 22:18:36] info: 	z2m: Starting Zigbee2MQTT version 2.1.3 (commit #unknown)
[2025-03-05 22:18:36] info: 	z2m: Starting zigbee-herdsman (3.2.7)
[2025-03-05 22:18:36] info: 	zh:zstack:znp: Opening SerialPort with {"path":"/dev/ttyACM0","baudRate":115200,"rtscts":false,"autoOpen":false}
[2025-03-05 22:18:36] info: 	zh:zstack:znp: Serialport opened
[2025-03-05 22:18:37] info: 	zh:zstack:znp: Writing CC2530/CC2531 skip bootloader payload
[2025-03-05 22:18:38] info: 	zh:zstack:znp: Skip bootloader for CC2652/CC1352
[2025-03-05 22:18:38] error: 	z2m: Error while starting zigbee-herdsman
[2025-03-05 22:18:38] error: 	z2m: Failed to start zigbee-herdsman
[2025-03-05 22:18:38] error: 	z2m: Check https://www.zigbee2mqtt.io/guide/installation/20_zigbee2mqtt-fails-to-start_crashes-runtime.html for possible solutions
[2025-03-05 22:18:38] error: 	z2m: Exiting...
[2025-03-05 22:18:38] error: 	z2m: Error: Error: Not supported, cannot set
[2025-03-05 22:18:38] info: 	zh:zstack:znp: Port closed

Dongle jest nadal widziany w “sprzęt”

Może działać lepiej, ale to twoje klocki, to się nimi bawisz jak chcesz, mój czas jednak był stracony… więc nie będę pisał już nic więcej…

Wiem że WiFi może być lepiej ustawione. Pisz :grinning: bo nikt inny nie odpowiada na moje pytania.Na dziś koniec marudzenia- spokojnej nocy.

repeater musi wystawiać własny AP na tym samym kanale na którym łączy się z nadrzędnym AP, najwyraźniej zestawia sobie to połączenie na 5GHz (tak wynika z tego co piszesz, bo tylko kanał na 5GHz się pokrywa, więc drugi jego AP, jeśli jego soft nie jest głupio napisany) możesz skonfigurować ręcznie zgodnie z rozsądkiem.

Na kanał najbliższy do tego na którym jest Zigbee wypchnąłbym AP drukarki, jeśli on faktycznie MUSI być włączony (choć moim zdaniem jest on całkowicie zbędny jeśli masz tą samą drukarkę podłączoną kablem i i tak dostępną w całym LANie).

Nie doczekałem się informacji o kanale Zigbee.

A w ogóle to wrzuć konfigurację Z2M bo chyba masz w niej coś przekombinowane…
(jak na razie to widzę, że nie posłuchałeś rady dotyczącej ścieżki, a jasnowidzem nie jestem i nie wiem czy i co wpinasz jeszcze w USB oprócz tego koordynatora)
albo po prostu ten dongle jest trefny

Zigbee “od zawsze” (domyślnie)na kanale 11 (pisałem to wczoraj kilka razy ale strona się wieszała (przy udanym wpisie nie napisałem) i się nauczyłem że zanim nacisnę “odpowiedz” to ctrl-c na tekście odpowiedzi).
Dziś rano wgrany Z-Stack-firmware/coordinator/Z-Stack_3.x.0/bin/CC1352P2_CC2652P_other_coordinator_20240710.zip at master · Koenkk/Z-Stack-firmware · GitHub
(przeczytałem gdzieś na rosyjskim forum że klony z ali bardziej lubią “other” od “launchpad”) i zigbee2mqtt ruszyło.

To ustaw WiFi jak pisałem wyżej (unikasz dolnych kanałów 2.4GHz), tylko jest inna kwestia - na kanale 1 WiFi masz sąsiadów (czyli masz potencjalne zakłócenia na kanale 11 Zigbee), a na 13 WiFi byłaby cisza, gdybyś sam go nie używał, więc kanał Zigbee 25 byłby optymalny po wywaleniu wszystkich sieci WiFi z kanału 13
(ale to wywraca konfigurację wszystkiego = ponowne parowanie Zigbee, tzn. nawet w przypadku Zigbee to nie jest zupełna tragedia, tylko trzeba się narobić - po prostu po zmianie kanału ponownie parujesz wszystkie urządzenia które wcześniej już były sparowane bez ich wcześniejszego usuwania).

no o to pytałem gdzieś wyżej - czy wiesz co wgrywasz…
Zasadniczo launchpad jest dla wersji na modułach RFStar (i niemal jedynym wyjątkiem od tej reguły jest… Sonoff, który jako jeden z 2 ma “goły chip CC2652P”, bo… konstrukcyjnie jest w zasadzie okrojonym klonem oryginalnej płytki prototypowej Texas Instruments LAUNCHXL-CC26xR1…), a wersja other jest dla koordynatorów na modułach Ebyte i… wszystkich innych, które też mają “goły chip CC2652P”.
Wyżej chodzi oczywiście tylko o moduły RFStar i Ebyte, które zawierają w środku chip CC2652P lub CC1352P.

I to nie jest kwestia klona, tylko konstrukcji - gdyby to były klony=idealne kopie czegoś, to wymagałyby identycznego firmware z oryginałem, trochę fart, że pin trybu bootloadera w tych 2 wersjach się pokrywa, bo byś miał już przycisk do papieru
(“klon” to jest raczej twoim wyobrażeniem i jak rozumiem uważałeś, że masz w ręce podróbkę Sonoffa, ale wśród “znanych i lubianych” nie ma oryginału tej konstrukcji, którą masz w ręce, z czego to by była kopia).

Jakkolwiek konfiguracja Z2M przydała by się już dawno, bo wcale nie jestem przekonany, że jest do końca prawidłowa.

OFF TOPIC

To nie problem z forum tylko raczej z przeglądarką lub dostępem do internetu (w przeciwnym razie wszyscy by mieli ten problem…) jakkolwiek praktyka dobra (chociaż sam robię inaczej - publikuję/zapisuję posty na etapie pisania, a nie dopiero jak wyskrobię całość, a że często piszę “z terenu”, to wiem, że się to sprawdza bo Polska jest pełna dziur w zasięgu).

Wiem co wgrywam tylko nie wiem czy jest to kompatybilne z donglem (bo nie ma “klona z ali” w tabelce na githubie KoenKK, przejrzałem zdjęcia PCB tych które są ale chinczyk sie na nich nie wzorował). Nie chce zmieniać za dużo zmiennych więc na razie niech pochodzi na nowym firmware.

Nie uważam że to wina forum. Jak zaczynałem (wiem - nadal zaczynam :grinning:) “zabawę” z HA to utknąłem na kilka dni jak wisiało pierwsze uruchomienie HA (przed ustawieniem loginu i hasła) z błędem że nie może pobrać wget-em pliku nowej wersji chyba supervisora z githuba, strona (parametr wget) otwierała się w pzreglądarce normalnie) Szukałem rozwiązania w necie i znalazłem to forum ( post kilku osób parę lat temu z tym samym problemem (aktualizacji) pobrania z githuba przy korzystaniu z Vectry) Wtedy po paru dniach problem sam się rozwiązał. Tak było też u mnie - po paru dniach i restarcie routera (wcześniej też restartowałem) Vectry instalacja “poszła” dalej. Więc może znowu vectra coś miesza u siebie. Albo mam kijową konfigurację WiFi :grin:

Źle sformułowałem zdanie, oczywiście chodziło o to, że masz wiedzieć co wgrać.

Ogólne reguły dopisałem do posta wyżej (gdy odpowiadałeś), więc zajrzyj jeszcze raz, ale zawsze mi się wydawało, że tabelka u @Koenkk na repo jest wystarczająca do łatwej interpretacji…

I jedno i drugie jest możliwe, za hosting forum odpowiada jego założyciel @artur ja mogę jedynie testować dostępność z zewnątrz i nie widać problemów.
Są w sumie do takich rzeczy dedykowane serwery Looking Glass i część z nich jest dostępna publicznie
https://www.epix.net.pl/narzedzia/looking-glass/

Jeśli mówisz o problemie z DNS, to zawsze możesz skonfigurować serwer DHCP w LAN by nie korzystał z DNSów operatora i ich nie przydzielał klientom (no chyba, że jako router zarządzający twoją prywatną siecią LAN używasz sprzętu operatora i tego się w nim nie da ustawić… ale konfigurację sieci masz dość skomplikowaną, to sądzę, że mógłbyś nad tym panować samodzielnie, a sprzęt operatora potraktować tylko jako “modem”).

To chyba nie był problem DNS tylko raczej “odmowa dostępu do serwerów githuba z ip vectry” - tak wywnioskowałem z postów w sieci. Teraz pisząc z pracy jest OK.
Jak wróce do domu wrzucę konfiguracje z2m.
Co do uceglenia dongla:

• sprawdziłem w tabelce KoenKK czy gpio od BSL (DIO15) jest takie jak w opisie na ali
  • jakbym wgrał zły firmware to mając SmartRF04EB + TI flash programmer 2 mogę to chyba naprawić

Możliwe, nie mam Vectry, ani nie doświadczyłem tego nigdy, objawy podobne jak dla problemu z DNS z tego co pamiętam.

Z tego co pisałeś wcześniej nie wynikało, że jesteś takim wyjadaczem :upside_down_face:

Nie jestem wyjadaczem:
zakup dongla z ali → problemy → zakup SmartRF04EB z ali… ( tak wiem: słowo klucz “z ali”)

You would buy the same thing from Allegro, or Amazon or even from Botland or KAMAMI. There is no problem with Aliexpress. I buy most of my hard to find and overpriced stuff from Ali, and they do better than the scalpers on any of the aforementioned sites. You just need to do your research.

Example: Klon M5Stack Esp32 cam esphome

Device bought in Poland from Polish seller, who states it is M5Stack device, which as we figured out not the case.